Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Vectra C 1.9CDTi a Opel Commander

Featured Replies

Napisano

Witam, kolezanka napalila sie na auto od handlarza i chce abym sie mu przyjrzal.

Miernik grubosci lakieru mam wiec powloke lakiernicza sprawdze. Ksiazka niby jest ale nikt jej na oczy nie widzial chociaz w ogloszeniu wypisane ze przebieg potwierdzony ksiazka a chcialem zadzwonic do nieiec i to potwierdzic.

I kolejna sprawa co sprawdzić po podlaczeniu Opcoma? Jest jakas diagnostyka wtryskow lub cos co moze ocenic wstepnie stan silnika?

Napisano

jak masz numer VIN zadzwon do GM Polska. Powinni cos wiedziec o aucie w swojej bazie.

P.s.

Jak auto z holandii to byla kiedys strona mowiaca kiedy auto zostalo sprzedane i przy jakim przebiegu. trzeba tylko miec oryginalne holenderskie numery rej. a nie te wywozowe.

Pozdr

Paweł

Napisano
  • Autor

> jak masz numer VIN zadzwon do GM Polska. Powinni cos wiedziec o aucie

> w swojej bazie.

> P.s.

> Jak auto z holandii to byla kiedys strona mowiaca kiedy auto zostalo

> sprzedane i przy jakim przebiegu. trzeba tylko miec oryginalne

> holenderskie numery rej. a nie te wywozowe.

> Pozdr

> Paweł

Niestety auto jest z wloch i cos mi sie wydaje ze ksiazka sie nie znajdzie.

Napisano

Sprawdź op-comem przebiegi i będziesz wiedział. Mało kto, decyduje się na zmianę przebiegu w sterowniku silnika.

Wejdź w Bloki pomiarowe ECU i licznika, przebiegi tam zapisane muszą mieć zbliżone wartości.

Napisano
  • Autor

> Sprawdź op-comem przebiegi i będziesz wiedział. Mało kto, decyduje

> się na zmianę przebiegu w sterowniku silnika.

> Wejdź w Bloki pomiarowe ECU i licznika, przebiegi tam zapisane muszą

> mieć zbliżone wartości.

Jutro jeszcze sie podlacze raz i sprobuje. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz.

Gdy wciska sie sprzeglo to w polowie jego drogi slychac w skrzyni chyba takie rzegotanie. Nie wiem czy to lozysko oporowe czy cos innego.

Ale tylko w momencie kiedy pedal jest wcisniety w polowie w innych przypadkach tego nie slychac.

Napisano

> Ale tylko w momencie kiedy pedal jest wcisniety w polowie w innych

> przypadkach tego nie slychac.

Sprzęgło/dwumasa

Napisano
  • Autor

> Sprzęgło/dwumasa

No tak co moze byc zagrozeniem to tez wiem. Ale silnik pracuje rowno przy gaszeniu i zapalaniu nie slychac aby byla dwumasa klapnieta bo niby co ona ma do wciskania sprzegla.

Moze bardziej lozysko

Napisano

Rowniez stawiam na lozysko wyciskowe (przy pracujacym sprzegle pracuje bez obciazenia, przy polowicznym rozlaczeniu - polsprzeglo- ujawniaja sie luzy, co slychac, przy calkowitym rozlaczeniu luzy kasuja sie w wyniku duzego nacisku sprezyny docisku i lozysko pracuje cicho). Uszkodzone kolo dwumasowe przede wszystkim objawia sie bardzo charakterystycznym terkotaniem-stukaniem w rytm zaplonu w poszczegolnych cylindrach i rowniez bardzo charakterystycznym terkotaniem w momencie wylaczania silnia (silnik zgasnie, kolo wyhamowuje i zaterkocze).

Przy ogledzinach pojazdu proponuje z poczatku udac zupelnego laika, spokojnie obejrzec pojazd przy akompaniamencie oratorskiej mowy sprzedajacego, wychwycic wszelkie wady i zaczac zadawac rzeczowe i fachowe pytania. Jesli sprzedawca bedzie mial cos do ukrycia, to poczatkowo rozochocony nasza poczatkowa ignorancja tematow technicznych mocno sie pogubi. Nawet jesli dany woz nie trafi w nasze gusta, przynajmniej jest duzo zabawy (sprawdzone).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

No wlasnie tutaj sprawa ze sprzedaza wyglada troszke inaczej. Widac nowatorskie podejscie sprzedajacego.

Auto zostalo udostepnione na tydzien kupujacemu, wiec po pierwszych ogledinach czy stwierdilismy ze warto jechac z nim na sprawdzenie do warsztatu.

Dzia maja podjac decyzje ale z tego co widze sa zdecydowani.

Napisano

> Jutro jeszcze sie podlacze raz i sprobuje. Zastanawia mnie tylko

> jedna rzecz.

> Gdy wciska sie sprzeglo to w polowie jego drogi slychac w skrzyni

> chyba takie rzegotanie. Nie wiem czy to lozysko oporowe czy cos

> innego.

> Ale tylko w momencie kiedy pedal jest wcisniety w polowie w innych

> przypadkach tego nie slychac.

Mnie sie wydaje że tak ma być. Mam tak samo w corsie 1.3 cdti, na pół sprzęgle słychac takie terkotanie. Mechanik w Oplu mówił ze tak jest nawet w nowyh samochodach. Ja tam nie wiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.