Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1,4 Twinport,dziwne dzwięki

Featured Replies

Napisano

Od pewnego czasu po załączeniu silnika mojej Z14XEP,spod maski da się słyszeć dziwny dzwięk.Dzwięk można określić jako-przycieranie słabo smarowanych części,szum(nie pisk)gumy po metalu lub szum zużytego łożyska...dokładnie nie wiem jak to określić hmm.gif.Po podniesienu pokrywy wydaje mi się(ale tylko wydaje,bo dzwięk na dobrą sprawę może dochodzic z wnętrza silnika)że można go zlokalizować w okolicy górnego koła pasowego.Zjawisko to występuje jedynie po pierwszym porannym odpaleniu i po przejechaniu kilku kilometrów zupełnie zanika.Po odpaleniu silnika po np. postoju ok. 2 godz. jest normalnie (tzn. wzmiankowany dzwięk nie występuje).Byłem w ASO(oczywiście silnik był już ciepły),nic nie wykryto.Jedynym sposobem jest pozostawienie u nich samochodu na noc,...a może koledzy coś podpowiedzą.

283076411-1238.jpg

Napisano
  • Autor

> Pasek do wymiany? Może się rozłazi

Pasek tak na pierwszy rzut oka prezentuje się niezle,i jeszcze to że dzwięki te, są "dostępne" tylko przez kilka pierwszych minut pracy (po pierwszym rannym odpaleniu ).

Napisano

Ja spróbowałbym prysnąć na pasek sprayem do pasków - dostępny w sklepach motoryzacyjnych. Można tez podobno potraktować pasek kalafonią lub kawałkiem smoły (uwaga na palce!).

k.

Napisano

Czasami słyszy się na parkingu jak lużne (zimne) paski piszczą zaraz po odpaleniu silnika. Po nagrzaniu już ich nie słychać.

Napisano

> Pasek tak na pierwszy rzut oka prezentuje się niezle,i jeszcze to że

> dzwięki te, są "dostępne" tylko przez kilka pierwszych minut

> pracy (po pierwszym rannym odpaleniu ).

Wszelkiej maści spreje są do pupy,testowalem i do pasków i silikony nic nie pomaga.

Nie wiem jaka jest u ciebie konstrucja ale 2 warianty ,albo rolka po której śmiga pasek już ma dość ,albo koło jest nierówne i źle wyważone.W poprzedniej asterce miałem niestety źle wyważone koło ,ale cena nowego nie nakłaniała do zmiany.

Napisano

Zdejmij rano pasek i pokręć górnym kołem. Powinno chodzić płynnie, lecz z lekkim oporem. Nie może też mieć luzu. Odpal silnik (chwila pracy bez pompy cieczy i alternatora nie zrobi mu krzywdy). Jeśli odgłos nie wystąpi, będzie to znaczyło, że powyższe wskazania na pasek są słuszne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.