Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stilak się gotuje!

Featured Replies

Napisano

Stilak się gotuje!

No i stało się, awaria frown.gif Dziś żonie autko się zagotowało. Na szczęcie wyskoczyły jakieś komunikaty o temperaturze, pozapalały się jakieś kontrolki i żona grzecznie pojazd zatrzymała i wyłączyła silnik. Dopiero po tym, jak temperatura doszła do normalności, pojechała dalej.

Sprawdziłem, płyn chłodzący jest, wiatrak na chłodnicy się włącza i co dziwne, ogrzewanie nie działa, cały czas leci zimne powietrze.

Typuję termostat, ale czy to to może zepsuć się tak bez ostrzeżenia? Dotychczas wszystko było ok, bardzo ładnie trzymał temperaturę, wskazówka stała jak należy.

A może to pompa? Płyn nie płynie i dlatego brak ciepłej wody w nagrzewnicy a silnik się gotuje?

Napisano

Ostanio ktoś przerabiał problem pt. zatkana chłodnica (wymienił wczesniej pompę wody, termostat i nic nie dało). Dopiero przeczyszczenie układu pomogło. Jeśli nie jesteś pierwszym właścicielem to może poprzednik stosowął jakies środki do uszczelnienia a te zrobiły "zator" na chłodnicy...

Quote:

Mianowicie od pewnego czasu zaobserwowalem ze temperatura silnika wzrasta w momecie kiedy np potrzebuje wiecej mocy przy podjezdzaniu pod gorke gore czy jak jade szybciej tak powyzej 160km/h,ale to nie jest regola.Idac za rada forumowiczow wymienilem termostat+czujnik stary na nowy i niestety problem jak byl tak jest dalej wiec idziemy przyszlo mi i osobon ma forum ze moze pompa wody jest juz w bardzo zlej kondycji wiec zakupilem caly nowy rorzad wraz z pompa.Po wymianie rozrzadu pompy cio sie dzieje problem jak byl tak jest

----------

Wreszcze usterke z jaka borykalem sie od jakiegos czasu udalo sie usunac,kosztowalo mnie to mase pieniazkow(Rozrzad pompa wody,termostat itp)a okazalo sie ze wystarczy zakupic plyn do czyszczenia ukladu chlodzenia i wyczyscic caly uklad.Po tym czyszczeniu temperatura wrocila do nowmy a wczesniej czasami wachala sie od 92-108C.Teraz jest juz Ok

aaa widzisz - ogrzewanie nie działa - może trzeba odpowietrzyć układ?

Napisano
  • Autor

Tylko mi tu najbardziej nie pasuje sposób pojawienia się usterki. Jeszcze wczoraj wszystko było ok. a dziś od razu gotowanie silnika. Brak jakichkolwiek oznak psucia się. Tak jak by nagle coś padło no i dziwi mnie, czy to może być termostat. Czy układ chłodzenia potrafi się zapowietrzyć tak z dnia na dzień?

Napisano

>czy to może być termostat.

Ten gdy się psuje to zwykle w drugą stronę - czyli niedogrzewa

Napisano
  • Autor

Kurcze, czytam, szukam i zaczyna to mi wyglądać na pompę.

Pół roku temu robiłem rozrząd i ASO stwierdziło angryfire.gif, że pompy nie trzeba wymieniać, bo dość nowy samochód (4 lata) z pewnym przebiegiem (80kkm), więc po co... wrrr.gif

Czy ktoś się orientuje, jaki jest koszt wymiany pompy, trzeba ponownie kupować pasek, olej?

Napisano

> Czy ktoś się orientuje, jaki jest koszt wymiany pompy, trzeba

> ponownie kupować pasek, olej?

Olej nie, ale raz zdjętego paska nie zakłada się ponownie.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Olej nie, ale raz zdjętego paska nie zakłada się ponownie.

> Pozdrawiam BAS

Czy to się dotyczy całego zestawu, czy tylko paska? Wymiana była ok. 5kkm, czy można na to tylko założyć nowy pasek?

Napisano

> Czy to się dotyczy całego zestawu, czy tylko paska? Wymiana była ok.

> 2,5kkm, czy można na to tylko założyć nowy pasek?

Paska na pewno, co do reszty nie wiem.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> ponownie kupować pasek, olej?

Wymiana pompy to tyle co wymiana rozrządu...

Jeśli stoi to i tak zaraz rozwali sie pasek i silnik powie pa frown.gif wymień pompę z rozrządem ....

Czy pompa pracuje łatwo sprawdzić po tym jak masz twarde węże po uruchomieniu silnika...

Jesli nie grzeje to albo zapowietrzony układ albo pompa.... termostat raczej nie...

Napisano

zakladaja i to w aso--mi robili silnik w sc(mpi) gdy mial 28tys i dwa lata ,,,,,,,zalozyli ten sam rozrzad i jezdzi do dzis, i ma 98tys--choc osobiscie tez dalbym nowy pasek ok.gif

Napisano
  • Autor

Pozostaje pytanie: jechać do serwisu, ok 3km, czy lewetę wzywać passed_out.gif ?

Napisano

> zakladaja i to w aso--mi robili silnik w sc(mpi) gdy mial 28tys i

> dwa lata ,,,,,,,zalozyli ten sam rozrzad i jezdzi do dzis, i ma

> 98tys--choc osobiscie tez dalbym nowy pasek

W cc/sc 1.1 zerwanie paska skutkuje tym, że idzie się do sklepu, kupuje nowy, zakłada się i jedzie dalej.

Zerwanie napędu rozrządu w innych(innych niż cc704(łańcuch),uno 1.0, cc/sc 1.1) silnikach powoduje w najlepszym razie uszkodzenie głowicy a w najgorszym razie dostaje jeszcze dół silnika.

O ile w silnikach bezkolizyjnych eksploatowanych głównie w mieście(blisko do domu - można auto ściągnąć na sznurku do warsztatu) można rozrząd traktować po macoszemu o tyle w pozostałych nie miałbym odwagi.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Pozostaje pytanie: jechać do serwisu, ok 3km, czy lewetę wzywać ?

Chyba bym zaryzykował pojechanie delikatnie poza godzinami szczytu.

Pozdrawiam BAS

Napisano

ja tez bym nie ryzykowal-dowiedzialem sie przy odbiorze samochodu 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Pozostaje pytanie: jechać do serwisu, ok 3km, czy lewetę wzywać ?

Może pogadać z kimś co by Cie zholował na lince ? hmm.gif

Napisano
  • Autor

Odpaliłem, posłuchałem silnika z bliska, żadnych jakiś dziwnych podejrzanych dźwięków, więc wsiadłem i pojechałem - udało się! Stoi pod ASO, jutro podjadę niezawodnymok.gif Polonezem i z panami sobie porozmawiamtuk.gif. Jak uważacie, jeśli to będzie pompa (a przypomnę, że wymieniałem tam rozrząd 5kkm temu i mnie zapewniano, że nie ma co pompy ruszać), to warto o coś powalczyć?

Z moich dzisiejszych doświadczeń, to właśnie obstawiam pompęswieca.gif: nie zauważyłem aby węże zmieniły zauważalnie twardość po włączeniu silnika, kompletny brak ogrzewania i po przejechaniu zaledwie 3km (bez korków, 2 światła) wskazówka temperatury była już pionowo! Wiem, że jest dość ciepło (12C), ale tak szybko to on się nigdy nie nagrzewał, a szkoda.

Swoją drogą, czy to możliwe że pompa wody stoi a pasek się kręci? Czy pompa może się zespuć tak, że się kręci a nie pompuje? No bo jak by nie było silnik (jeszcze) działa...

Napisano

>

> Swoją drogą, czy to możliwe że pompa wody stoi a pasek się kręci? Czy

możliwe . ok.gif ale nie cała pompa tylko wirnik ok.gif

Napisano

Nie chcę krakać, ale mi to wygląda na uszczelke pod głowica. Podobnie mialem w słuzbowym sprinterze. Najpierw się zagotował w środku Częstochowy. Potem po odpowietrzeniu nagrzewnicy przez długi czas nie było zadnych efektów ubocznych. Później były coraz krótsze okresy miedzy odpowietrzeniami . Aż w końcu wywaliło płyn . Uszczelka poszła się "kochać" na środkowym cylindrze. Między zagotowaniem a wymianą uszczelki przejeździłem z 5 000 km.

Napisano
  • Autor

> Nie chcę krakać, ale mi to wygląda na uszczelke pod głowica. Podobnie

Nie znam się, ale raczej bym powiedział, że uszkodzenie uszczelki było skutkiem kilkukrotnego przegrzania silnika a nie pierwotną przyczyną.

Napisano

> Swoją drogą, czy to możliwe że pompa wody stoi a pasek się kręci? Czy

> pompa może się zespuć tak, że się kręci a nie pompuje? No bo jak

> by nie było silnik (jeszcze) działa...

Dziwne .... moja pompa podczas wymiany rozrządu już się zacierała - wyczuwalne opory podczas krecęnia rolką.... gdyby rolka stała to pasek by ci śmierdział spalenizną.... widziałem pompy z połamanymi lub ztartymi łopatkami wirnika.... ale nawet takie coś pompowały... to że nie grzeje jest pewnie winą zapowietrzenia układu - pewnie go nie odpowietrzyłeś po przegrzaniu.... tak może być hmm.gif

Ciekawe co wyjdzie z diagnozy speców wink.gif

Napisano
  • Autor

> Dziwne .... moja pompa podczas wymiany rozrządu już się zacierała -

> wyczuwalne opory podczas krecęnia rolką.... gdyby rolka stała to

> pasek by ci śmierdział spalenizną.... widziałem pompy z

> połamanymi lub ztartymi łopatkami wirnika.... ale nawet takie

> coś pompowały... to że nie grzeje jest pewnie winą

> zapowietrzenia układu - pewnie go nie odpowietrzyłeś po

> przegrzaniu.... tak może być

> Ciekawe co wyjdzie z diagnozy speców

Już po emocjonalnej wizycie w ASO klotnia.gif. Panowie oczywiście nadal nie rozumieją, dlaczego do nich mam pretensję shocked.gif, że mi odradzali wymianę pompy, bo tak przecież taniej. Robią tak i będą robić nadal bo taka jest szuka naprawy w ASO old.gif.

Podczas zgłaszania samochodu, przyjmujący miał jeszcze nadzieję, że to może uszczelka wazniak.gif, albo termostat clown.gif. Mówię mu, jakie są objawy i że termostat to raczej się nie psuje na zamkniętym obwodzie, a przynajmniej nie znalazłem takich przypadków w Internecie.

Zostałem wyśmiany oslabiony.gif, że on tu pracuje od lat i jest fachowcem skromny.gif, zaś naczytałem się głupot w sieci itp. Trochę kolegów poobrażał, wstrzymam się i nie będę cytował.

Po 2 godzinach telefon: zepsuta pompa, nie tłoczy wody, ale pasek się kręcił. Dowiedziałem się, że jestem przypadkiem potwierdzającym regułę i mam pecha buu.gif. Pecha mam, do ASO, to wiem wrrr.gif. Wszystko co udało mi się wytargować, to 30% upustu, ale to i tak pewnie drożej, niż bym zrobił u 'Pana Włodka w garażu'. A jakość usługi wydaje się być taka sama.

Niech moja NIE TANIA przygoda będzie ostrzeżeniem dla posiadaczy JTD: wymieniajcie POMPY przy zmianie rozrządu! Jeszcze dodam, że Stilo ma wiarygodny przebieg 87kkm!

I jeszcze jedna sprawa: ASO chcąc ponownie ratować mój budżet, proponowało wymianę pompy a potem nałożenie używanego rozrządu icon_eek.gif. Przecież ma tylko 7kkm przejechane ok.gif! Jest jak nówka ok.gif! Jeśli ktoś z Was wierzy to go chętnie sprzedam, bo zażyczyłem sobie każdej części z powrotem. Może wystawię na Allegro jako używany, z małym przebiegiem, z 'certyfikatem' jakości z AUTO-CENTRUM S.A. ul Wojciechowskiego 7-17 60-685 Poznań.

Napisano

> I jeszcze jedna sprawa: ASO chcąc ponownie ratować mój budżet,

> proponowało wymianę pompy a potem nałożenie używanego rozrządu .

> Przecież ma tylko 7kkm przejechane !

Zapytaj się czy dadzą na to pełną gwarancję? Czy w razie awarii usuną usterkę oraz jej skutki?

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Zapytaj się czy dadzą na to pełną gwarancję? Czy w razie awarii usuną

> usterkę oraz jej skutki?

Tak, pytałem się, dadzą. Na rok.

Rok to max. 25kkm dla mnie, więc trochę słabo, bo ja już nie zamierzam wracać do problemu rozrządu w tym samochodzie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.