Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odpowietrzenie zbiornika paliwa

Featured Replies

Napisano

Witam,

Wczoraj tankowałem moje JTD 115 KM i przy odkręcaniu korka wlewu paliwa usłyszałem jak ze lub do zbiornika zasysa lub odpowiednio Wypycha powietrze. Wcześniej ani w benzynie ani w tym dieslu nie spotkałem się z czymś takim. Domyślam się, że odpowietrzenie zbiornika paliwa zaczęło nie domagać. No i raczej ze względu na temperatury na zewnątrz powstało podciśnienie w zbiorniku. Latem może powstać nadciśnienie i sprawa może być poważniejsza.

Podpowiedzcie proszę co należałoby zrobić, żeby zbiornik odpowietrzał się prawidłowo? No i czy prawidłowo diagnozuję problem bo na mechanice pojazdowej nie znam się, tyle co z praktyki użytkowania auta?

Napisano

Miałem taką samą sytuację podczas tankowania w upalne dni. Po odkręceniu korka słychać było zasyśnięcie powietrza. Gdy temp. spadła takiego efektu już nie zaobserwowałem.

Napisano

Jeszcze za czasów jeżdżenia Nissanem z lat 90 i ogólnej biedy w portfelu niemal zawsze doprowadzałem do jeżdżenia prawie na oparach i jak już było naprawdę słabo to wydawałem ostatnią kasę na stacjach. I niemal zawsze, niezależnie od temperatury słychać było to charakterystyczne syczenie o którym piszesz. Jak były bogatsze miesiące to tankowałem jak tylko rezerwa się zapaliła i wtedy syczenia nie było. Nigdy się tym nie przejmowałem, a auto problemów nie miało.

Nie wiem czy to jest reguła, Stilo jest tankowane na około 50-100 km przed końcem paliwa, więc nic nie syczy. Ale z racji, że już to przerabiałem i nic się złego nie działo to się zastanawiam czy w ogóle jest sens przejmowania się tym niewiem.gif

Napisano

Witam, spotkałem sie z tym kila razy u mnie w aucie biglaugh.gif i mialo to miejsce zarowno w cieple dni jak i w chlodniejsze i dzialo sie tak jak kolega napisal...gdy jezdzialem juz na saaaaamych oparach frown.gif

Napisano

> Witam,

> Wczoraj tankowałem moje JTD 115 KM i przy odkręcaniu korka wlewu

> paliwa usłyszałem jak ze lub do zbiornika zasysa lub odpowiednio

> Wypycha powietrze.

Tak ma być !!! opary w zbiorniku są pod ciśnieniem....

Napisano

> Tak ma być !!! opary w zbiorniku są pod ciśnieniem....

Czy Stilo nie ma CCP?/Controlled Canister Purge/ hmm.gif

Napisano

> Czy Stilo nie ma CCP?/Controlled Canister Purge/

W prawym przednim nadkolu schowany jest układ recyrkulacji "gazów" (benzynki) hehe.gif ale w zbiorniku zawsze powinno być "nadciśnienie" bo w przeciwnym razie zasysamy z zewnątrz powietrze a ono niesie z sobą wodę a woda odkłąda się na dnie zbiornika ... i w zimę zamarza i ........... sick.gif

W korku paliwa jest zawór bezpieczeństwa który ma wypuścić opary jeśli znacznie wzrośnie ciśnienie ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.