Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F, X14XE] Dusi przy odpalaniu - pompa paliwa?

Featured Replies

Napisano

Zazwyczaj jak jest zimny ale czasem rownież jak ciepły. Kręci rozrusznikiem, łapie, puszczam kluczyk i zaczyna się dusić, jak nie przegazuje to zgaśnie. Jest tak już od dłuższego czasu.

Jeśli jednak przed zakręceniem rozrusznikiem poczekam z 15s w pozycji zapłon odpala bez zająkniecia. Z tego co pamiętam z forum to wskazuje to jednoznacznie na pompe? Możliwe są inne przyczyny tego zjawiska?

Dalej silnik pracuje wyśmienicie, na benzynie czy gazie. W czasie jazdy żadnego osłabienia, ciągnie tak jak powinien. Tylko przy odpaleniu z 3-5 sekund doła.

Napisano

Mnie to w ogóle nie wygląda na pompę. Prędzej coś z LPG.

Napisano
  • Autor

> Mnie to w ogóle nie wygląda na pompę. Prędzej coś z LPG.

Hm... co konkretnie sugerujesz?

Napisano
  • Autor

> Np: przeciek LPG do kolektora ssącego

Jak to sprawdzic? zakrecic butle z gazem? zeby.GIF

Napisano

> Jak to sprawdzic? zakrecic butle z gazem?

EDIT: Zakładam że masz II generację gazu smile.gif

Jeśli to przeciek LPG, to spróbuj zrobić tak: przed odpaleniem wduś pedał gazu do dechy, poczekaj kilka sekund, puść i spróbuj odpalić.

Jeśli pomoże to masz niewielki przeciek LPG i przy otwarciu przepustnicy gaz spływa niżej i jest wydmuchiwany przez wydech przy odpalaniu. (LPG jest cięższy od powietrza, wbrew temu co sugerują amerykańskie filmy typu "Azyl").

Jeśli nie pomoże, to szukamy dalej - może jest większy przeciek lub coś innego.

Napisano
  • Autor

> EDIT: Zakładam że masz II generację gazu

Oczywiscie zeby.GIF

> Jeśli to przeciek LPG, to spróbuj zrobić tak: przed odpaleniem wduś

> pedał gazu do dechy, poczekaj kilka sekund, puść i spróbuj

> odpalić.

Odpalil bez problemu, zobaczymy czy nastepne proby to potwierdza. zeby.GIF

Tylko dlaczego w takim razie pomagalo tez odczekanie 15s w pozycji zapłon? Tego nie moge zrozumieć...

Napisano

> Odpalil bez problemu, zobaczymy czy nastepne proby to potwierdza.

Czyli skądś napływa gaz i zbiera się w przepustnicy ok.gif (a w zasadzie no.gifzeby.GIF)

> Tylko dlaczego w takim razie pomagalo tez odczekanie 15s w pozycji

> zapłon? Tego nie moge zrozumieć...

Silnik krokowy się otwiera i gaz przepływa niżej przez mały kanalik do sterowania wolnymi obrotami? idea.gif

Jeśli na gorącym silniku krokowiec zamyka kanał, a na zimnym otwiera, to mogę mieć rację wink.gif

Napisano
  • Autor

> Czyli skądś napływa gaz i zbiera się w przepustnicy (a w zasadzie

> )

I jak zwykle mieliście racje, po zakręceniu gazu wszelkie objawy ustały. Pewnie reduktor do regeneracji, zrobił ~125kkm zeby.GIF A jak chodzi fajnie na benzynce... bajka, gaz to jednak zło. zeby.GIF

Napisano

Czyli to wina gazu była ok.gif

>gaz to jednak zło.

Tak samo jak alkohol, kawa, sól, papierosy i sex zeby.GIF

Ja czekam na auta na uran smile.gif

Napisano

> Ja czekam na auta na uran

Niestety, nie doczekasz sie, zbyt duze ryzyko rozbicia "nosiciela" reaktora. Co ciekawe, Amerykanie eksperymentowali z "atomowym" samolotem B36, a takze bracia zza Buga z Tu-126. Nic z tego nie wyszlo, choc naped atomowy jest nadal rozwazany dla samolotow...

Predzej doczekasz samochodow elektrycznych bedacych w powszechnym uzyciu. Juz widze tuning w Rejonowym Zakladzie Energetycznym... spineyes.gif

LPG nie jest zlym paliwem do silnikow spalinowych, jednak sedno sprawy lezy w precyzyjnym dawkowaniu tego paliwa wzgledem obciazenia silnika, co zapewniaja dopiero instalacje IV i V generacji...

Pozdrawiam

Napisano

> Niestety, nie doczekasz sie, zbyt duze ryzyko rozbicia "nosiciela"

> reaktora.

Wiem, pisałem retorycznie, niestety.

Największa trudność w napędzie jądrowym polega na tym, że tak naprawdę stanowi on źródło ciepła do maszyny parowej lub turbiny, a to wielkie i ciężkie ustrojstwo, raczej niepraktyczne w czymś mniejszym od łodzi podwodnej.

Sprawa skażenia - można sobie z tym poradzić. Klasyczny reaktor na pręty paliwowe niesie takie ryzyko, gdyż istnieje szansa przecieku paliwa do chłodziwa. Nowoczesne reaktory wysokotemperaturowe stosują paliwo w postaci małych kulek (śrutu), które są w płaszczu zapobiegającym wydostaniu się czegokolwiek, oprócz ciepła, na zewnątrz. Trudność: wydajne chłodzenie, gdyż temperatura rdzenia wynosi ok 900*C, ale zalety: brak skażenia i niewielkie rozmiary urządzenia (przykład: reaktory wysokotemperaturowe z RPA). (czyli do auta też nie bardzo).

> Juz widze tuning w Rejonowym Zakladzie Energetycznym...

O, tu mnie rozwaliłeś grinser006.gif Śmiałem się z tego przez dobrą minutę zlosnik2.gif Dobrze że akurat herbatki nie piłem zeby.GIF

Napisano

> > uzyciu. Juz widze tuning w Rejonowym Zakladzie Energetycznym...

No i program na TVN ,, PIMP MY ELECTRIC CAR'' rotfl.gifrotfl.gif

A teraz drodzy widzowie w naszym gadzet labolatorium wynalazek pana Heńska z Koniuszy Wyżnej ,transformator do naszych samochodzików który bedzie ładował akumulatorek prądem o wyższym natężeniu biglaugh.gif Musicie tylko uważać na Inspekcje transportu drogowego z miernikami rotfl.gifrotfl.gif

Napisano
  • Autor

Podsumowanie, wymieniłem filtr gazu, spuscilem syf z reduktora i problemu nie ma, pali na dotyk... Pewnie cos podlazlo z filtra i blokowalo zawor. 10kkm na filtrze a syf ze masakra.

• 9 miesięcy później...
Napisano

Witam

Aby nie zaśmiecać forum zapytam tutaj bo problem podobny :-) Który przewód paliwowy to zasilanie, a który powrót? Astra F z silnikiem X14XE.

ib9295_Obraz 001.jpg

Napisano

Ten przewód dolny jest ZASILAJĄCY zaznaczony strzałką (na klucz 19) a górny POWROTNY (na klucz 17)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.