Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

EBD Failure związek z czujnikem ABS

Featured Replies

Napisano

Mam pytanko. W związku z tym, że mam uszkodzony czujnik ABS wyjąłem go z samochodu. Pojawił się błąd EBD Failure. Czy ma to związek z wyjęciem czujnika ABS. Błąd pojawia się czasami i znika.

Znalazełm taki post na innym forum. Chodzi o zasadę działania,.

komputer mierzy predkosc obrotowa kazdego kola poprzez te same czujniki co i abs ( transmisja przebiega w sposob iscie elektroniczny 0101010101 ) w przypadku stwerdzenia utraty przyczepnosci wysyla kolejny ciag 010101001 do pompy ktora pompuje plyn hamulcowy i otwierqa odpowiedni zawor przez 101010011 do przeciwleglego kola i kiedy otrzymuje sygnal 010010010 ze kolo ktore sie zlizgalo juz ma przyczepnosc wtedy wysylal sygnal 010001010 do pompy by zamknac zaworek 01001 i sygnal zeby przestala pompowac plyn 01001010101

Czuli wniosek z tego , że jeżeli nacisnę ostro hamulec, uruchamia się system EBD. Jeżeli nie ma czujnika ABS to wyrzuca błąd.

Napisano

Jak najbardziej. W stilo nie ma mechanicznego korektora siły (który głownie w razie gwałtownego hamowania niedopuszcza do zablokowania kół na tyle auta) hamowania tylko bardziej rozbudowany elektorniczny, który wykorzystuje układ ABS. A skoro ABS nie działa to i EBD ma się źle.

Electronic Brakeforce Distribution (w skrócie: EBD) to elektroniczny rozdział sił hamowania. W celu maksymalnego skrócenia drogi hamowania układ EBD automatycznie reguluje siłę hamowania przednich i tylnych oraz prawych i lewych kół

Problem nierównomiernego hamowania kół przednich do tylnych (pojazdu do przyczepy) znano już od dawna, samochody posiadają układy statyczne (działające cały czas) zmniejszające hamowanie osi mniej obciążonej. W niektórych samochodach (szczególnie dostawczych) instalowane są układy mechaniczne dobierające siłę hamowania tylnej osi w zależności od jej obciążenia. Ale dopiero układy elektroniczne w połączeniu z kontrolą obrotu kół tak jak w ABS umożliwia dobranie sił hamowania dla każdego koła w zależności od obciążenia pojazdu jak i warunków drogowych.

Standardowe wyposażenie wielu samochodów (wraz z systemem ABS).

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź. Dziwi mnie tylko jedna rzecz. Dlaczego dopiero po odcięciu czujnika ABS system krzyknął błąd EBD. Wcześniej jeżdziłem z uszkodzonym czujnikiem i tylko wskazywał błąd ABS/ASR.

Czyżby system EBD widział tylko sam czujnik że fizycznie jest podłączony a już nie wykrywał jego złego działania. ABS natomiast widział uszkodzenie czujnika.

Napisano

Bład EBD sygnalizuje przez zapalenie kontrolki ABS i ręcznego.

A który czujnik wyleciał? (tj, przód czy tył?)

Napisano
  • Autor

> Bład EBD sygnalizuje przez zapalenie kontrolki ABS i ręcznego.

> A który czujnik wyleciał? (tj, przód czy tył?)

Prawy tył. Zamówiłem nowy i czekam.

Napisano
  • Autor

> Może właśnie dlatego.

Dokładnie. Kupiłem nowy czujnik (oryginał Bosch 98zl). Błędy zniknęły. ABS/ASR/EBD działa.

• 5 miesięcy później...
Napisano

> Dokładnie. Kupiłem nowy czujnik...

W którym miejscu znajduje sie kostka od czujnika ABS tewy tył? Jak długi jest przewód tego czujnika?

Napisano

Ja mam tez problem, bo jezdze z błędem ABS/ASR. Jak sprawdziłeś który to czujnik ?? Co sprawdzić ??

Napisano

> Jak sprawdziłeś który to czujnik ?? ...

za pomocą Fiat Ecu Scan...

Napisano

> za pomocą Fiat Ecu Scan...

mi FES nie pokazał o który czujnik chodzi (kabel VAG) tylko podał występowanie błędu z czujnika i że zapalił lampkę. W momencie sprawdzania błąd nie występował.

Napisano

> mi FES nie pokazał o który czujnik chodzi (kabel VAG) tylko podał występowanie błędu z czujnika i

> że zapalił lampkę. W momencie sprawdzania błąd nie występował.

to zależy od centralki

tak samo było u mnie i u Cinka

u mnie pokazywał który a u Marcina nie

Napisano

> to zależy od centralki...

Ja mam autko z ESP, tak więc może dlatego wie który to czujnik...

Napisano

> tak samo było u mnie i u Cinka

> u mnie pokazywał który a u Marcina nie

I jak? Wymiana czujnika pomogła?

Napisano

> I jak? Wymiana czujnika pomogła?

u mnie nie bo padła mi piasta rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif znaczy wieniec magnetyczny na piaście

ale pokazało dobrze ze problem był z tym kołem

potem założyłem tarcze na tył i problem się skończył

oczywiście piszę tu o moim byłym punto

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.