Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

potrzebna pomoc seicento 900 z AL700

Featured Replies

Napisano

posiadam fiata seicento 900 z 99 roku gaz mam założony od 2003 parownik tomasetto centralka autronic al700 dwa lata temu po przejechaniu około 80 tyś km. padł parownik zmieniłem na nowy taki sam model teraz po przejechaniu na nim około 20 tyś.mam problemy a mianowicie auto odpala z pierwszego po przegazowaniu słychać jak centralka przerzuca na gaz i auto gaśnie tak jakby nie dostawało gazu po jakichś 5-6 prubach odpalania przełączy na gaz i wsio ok ,prubowałem odpalać i jechać na benzynie do momentu aż z wentylatora leci gorące powietrze do kabiny czyli silnik dobrze rozgrzany i po przełączeniu na gaz auto gaśnie objaw ten sam jakby nie dostawał gazu,,ale za.óważyłem iż po prubie przełączenia podczas jazdy nie chodzi na gazie więc przełączam na benzynę i ok teraz podczas jazdy szybko wyłączam i włączam zapłon i przełączam na gaz i chodzi----może ktoś spotkał się z takim objawem i wie jaka może być tego przyczyna

dzięki za ewentualne sugestje i porady

Napisano

Nie wiem czy trafię ale na wszelki wypadek sprawdź końcówki przewodów od elektrozaworów - u mnie to samo się działo. Wsuwki się obluzowały i nie kontaktowały.

Napisano

> Nie wiem czy trafię ale na wszelki wypadek sprawdź końcówki przewodów

> od elektrozaworów - u mnie to samo się działo. Wsuwki się

> obluzowały i nie kontaktowały.

Kiedyś taką usterkę naprawiłem w ciemną zimową noc na drodze jakiejś babinie z CC700. hehe.gif

Napisano
  • Autor

sprawdzałem no i niestety nic nie pomogło dotykałem ręką cewke przed parownikiem i przy parowniku i odczówalne jest tak jakby podczas przełączenia na gaz cewki działały a nadal objaw jest taki jakby parownik nie puszczał gazu wymieniłem filtr przed parownikiem ten znajdujący się w takiej mosiężnej bańce i tam gaz był ale jak sprawdzić czy gaz z parownika wychodzi do gaźnika ?????

Napisano

> podczas jazdy szybko wyłączam i

> włączam zapłon i przełączam na gaz i chodzi

Jeśli TO pomaga na ciepłym silniku, to na 99% zakleszcza się podczas postoju w pozycji zamkniętej silniczek krokowy od LPG (po właczeniu zapłonu silniczek robi selftest i ustawia się na pozycję PWA, na zimno nie może, ale jak pod maską jest cieplej to udaje się) - wymontuj go, przeczyść, psiknij WD-40 zamontuj niedokręcając do końca 2 wkrętów, aby tłoczek sam się ustawiał w osi gniazda, o szczelność nieobawiaj się, dba o nią oring. Pozdr.

Napisano
  • Autor

niestety nie dam rady już dziś sprawdzić jutro terz mnie nie ma dopiero we wtorek ale jeśli by tak było to czemu na postoju odpalam zimny z benzyny chodzi na benzynie aż się rozgrzeje i przy prubie przełączenia na gaz kicha gaśnie jakby gazu nie dostawał nie pomaga gaszenie i odpalanie zimnego auta dodam jeszcze że jak już uda się podczas jazdy przełączyć na gaz to po zatrzymaniu auta wyłączeniu silnika i ponownym odpaleniu zapala i przełącza na gaz bezproblemowo niestety nie wiem jak długo być może do momentu ostygnięcia silnika

Napisano
  • Autor

nie wytrzymałem nerwowo i poszedłem do garażu niestety czyśżczenie nie pomogło mluzowanie silniczka terz niestety nie mam WD40 ale próbowałem wykręcić całkowicie i przytkać otwór szczelnie terz nie pomaga ---może ktoś wie jak sprawdzić czy z parownika płynie gaz do gaźnika????

Napisano

Opisane objawy są typowe dla zacinającego się w okresie zimowym krokowca, ale...

żeby się upewnić, że krokowiec jest sprawny, sprawdź, czy po właczeniu zapłonu on działa:

1-włącz zapłon, ale nie właczaj silnika

2-podnieś maskę

3-wyjmij bezpiecznik od AL-700

4-zbliż ucho do silniczka krokowego i włóż bezpiecznik

5-jeśli słyszałeś terkotanie z silniczka, to opuść maskę, jeśli nie to powtórz pkty 3-4, silniczek MUSI zaterkotać! W razie niepowodzenia mozna delikatnie postukać w korpus silniczka np. rękojeścią wkrętaka

6-włącz silnik na benzynie (ale wcześniej nie wyłaczaj zapłonu)

7-przełacz na LPG

Jesli po tych czynnościach silnik nie zgaśnie jak zwykle, to znaczy, że krokowiec się zacina (a powyższe czynności go odblokowały), jeśli zgaśnie po przełaczeniu na LPG - szukaj przyczyny w innym miejscu, np. zamarzający reduktor z powodu zbyt małej ilości płynu chłodniczego lub zapowietrzenia układu...

PS. Dla wyjaśnienia dodam, że krokowiec się zacina, bo kurczy się w niskiej temperaturze jego gniazdo i tłoczek nie może się wydostać. Gdy temperatura wzrośnie, to po ponownym właczeniu zapłonu (ustawianie się silniczka na PWA - terkotanie) silniczek działa prawidłowo.

PSPS. I zmień tytuł wątku na regulaminowy, bo dostaniesz warna.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

sprawdze jutro lecz niestety nie umiem zmienić tytułu wątku

Napisano

U mnie było podobnie. Okazało się że jak jest zimny to przykleja się gumka elektrozawora reduktora(czarna klejąca maź).Czyszczenie i jest OK

Napisano
  • Autor

serdeczne podziękowanie dla wszystkich niestety nadal niewiem co pomogło i na jak długo ale wczoraj rano dolałem płynu do chłodnicy troszke w zbiorniczku było mało ale był ,powtórnie wyczyściłek silniczek krokowy od gazu i pojechałem na pociąg --niestety mimo iż silnik był gorący w żaden sposób nie udało mi sie jechać na gazie tylko na benzynie po powrocie z pracy -auto stało przy stacji jakieś 16 godzin ku mojemu zdziwieniu po pierwszym uruchomieniu przełączył się na gaz i wruciłem do domu dzis żona wyprowadziła auto z garazu i ponownie wszystko dobrze bez problemów przełącza na gaz przy zimnym silniku----mam nadzieje że to nie chwilowe bo się zdenerwuje ,,,,jeszcze raz serdeczne dzięki za pomoc, wyrozumiałość i sory za ewentualne błędy ale jeszcze nie nauczyłem się zasad ortogrtafii

Napisano

ale jeszcze nie nauczyłem się zasad ortogrtafii

A ożenić się zdążyłeś. smile.gif

P.S. Sugeruję w takiej sytuacji używać Firefoxa zamiast Internet Explorera.

Napisano
  • Autor

zdążyłem nawet się i rozwiodłem i drugi raz się ożeniłem ale jakoś moje błędy ortograficzne mnie nie rażą i nie przywiązuje do nich wagi ----alech wszystkich którzy czytają przepraszam za nie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.