Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Próba dostania do silnika wycieraczek.

Featured Replies

Napisano

Witam. chciałem rozebrać podszybie i wyciągnąć wycieraczki i chyba trzeba będzie użyć WD-40. Resztę śrub mocujących zdemontowałem. Zrobiłem zdjęcie, czy żeby zdjąć wycieraczki, to trzeba podważyć po prostu ? ( na rysunku kolor czerwony ). I gdzie później szukać silniczka wycieraczek? jest czymś osłonięty czy go widać powinno być odrazu? Pozdrawiam.

post-58785-14352505576391_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Witam.

Dziękuję.

Szukałem, ale nie natrafiłem na takowe wyszukanie.

Popsikałem WD40 i nadal nie mogę zdemontować tych wycieraczek, po prostu boję się, że wyrwę wszystko, ani drgnie, any ideas Panowie ? Jak sobie spróbować z tym poradzić ?

Pozdrawiam.

Napisano

> Popsikałem WD40 i nadal nie mogę zdemontować tych wycieraczek, po

> prostu boję się, że wyrwę wszystko, ani drgnie, any ideas

> Panowie ? Jak sobie spróbować z tym poradzić ?

> Pozdrawiam.

Nic nie wyrwiesz - troche cierpliwości

Popskane przeczekaj z 1 dzień - a potem delikatnymi ruchami prawo - lewo- przód - tyłściągniesz wycieraczke z wielowypustu

A silnik - jest w takiej plastykowej osłonce - znajdziesz go łatwo śledząc dzwignie napędowe wycieraczek

Napisano

> prostu boję się, że wyrwę wszystko, ani drgnie, any ideas

Ty nie Pudzianowski, nie dodawaj sobie hehe.gif, a powaznie, to jest stozek, musi puscic, mechanice sie nie oprze

Napisano

Takie zdejmowanie najbezpieczniej uczynić małym ściągaczem do łożysk. Odpada psikanie i czekanie. Na stożkach to niewiele pomaga.

Napisano

> Takie zdejmowanie najbezpieczniej uczynić małym ściągaczem do łożysk.

> Odpada psikanie i czekanie. Na stożkach to niewiele pomaga.

Nie chce mi sie wierzyc, ze sie az tak zapieklo.

Caly pic polega na tym, ze ciagniecie do gory nic nie da. Najpierw trzeba otworzyc ramie do gory, ustawic ten element, ktory wchodzi w trzpien rownolegle do podszybia i wtedy w miare lekko wyjdzie.

Napisano

> Witam. chciałem rozebrać podszybie i wyciągnąć wycieraczki i chyba

> trzeba będzie użyć WD-40. Resztę śrub mocujących zdemontowałem.

> Zrobiłem zdjęcie, czy żeby zdjąć wycieraczki, to trzeba podważyć

> po prostu ? ( na rysunku kolor czerwony ). I gdzie później

> szukać silniczka wycieraczek? jest czymś osłonięty czy go widać

> powinno być odrazu? Pozdrawiam.

witaj w klubie!

moje letnie z wycieraczkami przeboje trzeba uznać za całkowitą klęskę: połamane zaczepy i nieściągnięta prawa wycieraczka.

drugi raz zabrałem się za to w zeszłą sobotę. tym razem się udało. wd-40 było niezbędne. trochę majtania na boki i podważenie kluczem pomogło.

zaczepy pokleiłem na poxilinę, wszystko posmarowałem smarem... i mam nadzieję, że tej zimy silnik i mechanizm już zamarzać nie będzie.

Napisano
  • Autor

No to się udało...

Teraz już wiem co i jak, jest tak jak kolega napisał powyżej. Trzeba lekko ramię unieść do góry, docisnąć tam w dół jedną ręką wtedy jest tak jakby w jednej płaszczyźnie i wtedy drugą ręką do góry pociągnąć i wychodzi.

Teraz mam dalej problem z wyjęciem silniczka wycieraczek. Odkręciłem jedną śrubkę, wszystko robiłem po ciemku przy latarce więc ogólnie czarny szlak <lol> Dobrze, że chociaż nie padało zeby.GIF

Na zdjeciu przedstawiam silniczek i może powiecie gdzie szukać kolejengo jego mocowania, nie chciałem nic na siłę, żeby mechanizmu nie rozwalić. czerwoną strzałką zaznaczyłem śrubę, którą odkręciłem.

Pozdrawiam.

Cześć.

post-58785-14352505642461_thumb.jpg

Napisano

No to jeszcze 2 takie salme po bokach, przy oskach ramion

Napisano
  • Autor

Witam.

Więc się udało, wymontowałem silniczek włącznie z całym mechanizmem, fotografia w załączniku. I teraz zapytanie kolejne w związku z dalszym stopniem wtajemniczenia.

Czy oddać do elektryka czy też próbować samemu?

Jeżeli samemu, to będzie to ewidentnie dla mnie nowe doświadczenie, ale chyba i Wy samemu także się "bawiliście". Zatem jak się dalej do tego zabrać ? Jak rozebrać?

Ostatnio wycieraczki juz w ogóle nie chciały chodzić, więc myślę, żeby podłączyć z zasilacza 12V i sprawdzić czy też w ogóle się zakręci silniczek bez obciążenia.

Ale chcuiałbym samemu go rozebrać, pytanie jak?

Może macie także dobre materiały pomocnicze?

Jak widać na zdjęciu to silniczek najlepiej z zewnątrz się raczej nieprezentuje.

Pozdrawiam.

post-58785-14352505672662_thumb.jpg

Napisano

> Więc się udało, wymontowałem silniczek

Poszukać w historii kącika, bo temat był wałkowany!

Po pierwsze - zdjąć białą klapkę 1 i wyczyścić bieżnie oraz ślizgacze ze smaru (te drugie papierem ściernym)

Po drugie - odkręcić śruby mocujące klamry 2 i wyszarpnąć z korpusu wirnik (magnesy stawiają opór). Wyczyścić komutator, wyjąć szczotki, wyczyścić wacikiem z rozpuszczalnikiem ich prowadnice.

Po trzecie - złożyć do kupy i wypróbować

283183731-Clipboard01.jpg

post-126960-14352505673476_thumb.jpg

Napisano

> więc myślę, żeby podłączyć z zasilacza 12V i sprawdzić czy też w ogóle się zakręci silniczek bez obciążenia.

Zasilanie tylko z akumlatora, nie podejzewam kolegi, o posiadanie zasilacza, ktory bedzie na tyle mocny, by silnik wogole drgnal

Napisano

co wazne - zapamietaj pozycje ramion przykreconych do silniczka.

jak zle to pozniej skrecisz to z godzine albo i lepiej bedziesz sie meczyl, zeby to z powrotem ustawic zeby wycieraczki nie wariowaly po szybie i nie schodzily ponizej podszybia smile.gif

Napisano
  • Autor

Dobrze , dzięki za porady, będe próbować.

A co do zasilacza, to mogę pociągnąć kilka amperków, około 6, więc powinno wystarczyć.

Pozdrawiam.

Cześć.

P.S. Jeszcze zapytanie.

Przeszukiwałem forum, archiwum, ale nie znalazłem nic na ten temat, w ogólw to dziwnie szuka, tak samo jak z tymi wycieraczkami, tego wątku także nie znalazłem. czy te stare posty są gdzieś "chowane" ?

Przepraszam, że tak pytam, ale nie jestem zbytnio obezany z forumem ... ale jak patrzę na mojafurkę, to jeszcze mam na to pełną szansę. smile.gif

Pozdrawiam.

Napisano

> co wazne - zapamietaj pozycje ramion przykreconych do silniczka.

A po co je od silniczka odkręcać?

Napisano

> A po co je od silniczka odkręcać?

np. jak sie okaze, ze silniczek jest do wymiany

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.