Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Łożysko tylnego koła

Featured Replies

Napisano

Witeczka!

Wobec niemożności znalezienia głuchych stuków i odgłosów w moim bolidzie niewiem.gif udałem się na warsztat diagnostyczny. Opowiedziałem, co Uniaka boli i autko poszło na podnośnik. Okazało się, że prawe tylne łożysko szumim aż strach się bać oslabiony.gif Lewe jeszcze pociągnie jakiś czas, ale mechanior stwoerdził, że jak na łożysko stożkowe, to nie ma wogóle luzu i proponował, zbym poluzował trochę nakrętkę, nasmarował jeszcze żyjące lewe, a prawe do wymiany

Od razu pojechałęm zorientować się o cenę - samo łożysko to 50 zeta, a łożysko z piastą (jakoś specjalnie zagnieciona jest ta piasta) to 84 zeta. Moje pytanie: czy wymiana w garażu samego łożyska jest do zrobienia? czy też lepiej i prościej jest wydać 84 zł i wymienić łożysko z piastą? niewiem.gif

PS: Właśnie sprawdziłem w podręczniku: "Łożyska nie wymienia się oddzielnie, gdyż stanowi ono jeden zespół z piastą". Myślę, że w takim razie sprawa nie będzie chyba aż taka trudna... Co Koledzy na to?

Napisano

> Witeczka!

> Wobec niemożności znalezienia głuchych stuków i odgłosów w moim

> bolidzie udałem się na warsztat diagnostyczny. Opowiedziałem,

> co Uniaka boli i autko poszło na podnośnik. Okazało się, że

> prawe tylne łożysko szumim aż strach się bać Lewe jeszcze

> pociągnie jakiś czas, ale mechanior stwoerdził, że jak na

> łożysko stożkowe, to nie ma wogóle luzu i proponował, zbym

> poluzował trochę nakrętkę, nasmarował jeszcze żyjące lewe, a

> prawe do wymiany

> Od razu pojechałęm zorientować się o cenę - samo łożysko to 50 zeta,

> a łożysko z piastą (jakoś specjalnie zagnieciona jest ta piasta)

> to 84 zeta. Moje pytanie: czy wymiana w garażu samego łożyska

> jest do zrobienia? czy też lepiej i prościej jest wydać 84 zł i

> wymienić łożysko z piastą?

> PS: Właśnie sprawdziłem w podręczniku: "Łożyska nie wymienia się

> oddzielnie, gdyż stanowi ono jeden zespół z piastą". Myślę, że w

> takim razie sprawa nie będzie chyba aż taka trudna... Co Koledzy

> na to?

hmm lozysko z piastą?? raczej wymienia sie samo łozysko chyba że sie wszystko zmieliło lub wyrobiło piastkę tą wktórą wkręcasz śruby...zalezy jak długo jeździłes na rozwalonym łożysku ale na 90%obstawiam samą wymianę łożyska poprostu to trzeba obejrzec jeśli nie ma luzu a tylko huczy ja zmienił bym samo łożysko i po kłopocie a reszte kaski przeznaczył bym na pub2.gif

Napisano

> wymienia sie z piasta ze wzgledow bezpieczenstwa.

I tylko takie dostaniesz do UNO, niedawno szukałem bo mi szumiało i pszczało z tyłu, w Bydgoszczy srednio 300 za komplet na hurcie. Szumiało bo szczęki nie wracały na miejszce z powodu zapieczonych cylinderków. Jak masz garaż, to zrobisz to w ciągu soboty spokojnie.

Napisano
  • Autor

> I tylko takie dostaniesz do UNO, niedawno szukałem bo mi szumiało i

> pszczało z tyłu, w Bydgoszczy srednio 300 za komplet na hurcie.

> Szumiało bo szczęki nie wracały na miejszce z powodu

> zapieczonych cylinderków. Jak masz garaż, to zrobisz to w ciągu

> soboty spokojnie.

Właśnie mam zamiar na naprawę wykorzystać poniedziałem - w garażu. Jutro na giełdę do Mysłowic poszukać części, ściągacza (może być potrzebny) i w poniedziałek do roboty! Dam znać!

Napisano

> Moje pytanie: czy wymiana w garażu samego łożyska

> jest do zrobienia? czy też lepiej i prościej jest wydać 84 zł i

> wymienić łożysko z piastą?

84 yikes.gif - chyba ze za dwie strony hmm.gif

ja kupowałem Elkrisowi to coś wyszło 90 pare zł za dwa komplety zlosnik.gif

Napisano

> 84 - chyba ze za dwie strony

> ja kupowałem Elkrisowi to coś wyszło 90 pare zł za dwa komplety

Skąd macie te ceny, co zanie dostane piastę + łożysko, czy samo łożysko? Moje ceny są min. z Gordona i Inter Carsa i to po rabacie

Napisano

> Skąd macie te ceny, co zanie dostane piastę + łożysko, czy samo

> łożysko? Moje ceny są min. z Gordona i Inter Carsa i to po

> rabacie

kompletne łożysko z piastą i nakrętką wychodziło coś 48zł - ceny z hurtowni - na warsztat ma się zniżki zlosnik.gif

Napisano

> kompletne łożysko z piastą i nakrętką wychodziło coś 48zł - ceny z

> hurtowni - na warsztat ma się zniżki

No to w mordke jeża skąd oni mają takie ceny. W środe powiszę na telefonie. Kurcze skąd oni wzięli te ceny. Tylko się stresuje człowiek.

Z poniedziałku na wtorek wysyłam zawsze towar do Dąbrowy i Gliwic, poproszę o namiary na prv, jakichś punktów to mi kierowca zrobi zapas. Na listopad odłożyłem 300PLN na UNO, to se zaoszczędze. Z góry dziękuję!!!

Napisano
  • Autor

> kompletne łożysko z piastą i nakrętką wychodziło coś 48zł - ceny z

> hurtowni - na warsztat ma się zniżki

Właśnie za taki komplet (piasta z łożyskiem + nakrętka) zapłaciłem 70 zł. Firma to MARGO COMPANY, a nazwa produktu to MAR 3035 Wheel Bearing Kit.

Napisano

> Właśnie za taki komplet (piasta z łożyskiem + nakrętka) zapłaciłem 70

> zł. Firma to MARGO COMPANY, a nazwa produktu to MAR 3035 Wheel

> Bearing Kit.

to chyba to samo co ja kupowałem - bo nazwa podobna wink.gif

Napisano
  • Autor

PO WYMIANIE - wrażenia:

Dłuuuugo walczyłem z nakrętką piasty (klucz nr 30). Po jej odkręceniu (i po sciągnięciu koła) przystąpiłem do odkręcania bębna. I tu znowu walka z jedną ze śrub 8. Jedna poszła extra a z drugą się mordowałem. Wynik walki - jedna śruba tak jak była na klucz 12, a druga na 11 smile.gif Potem ściągacz i ściągałem bęben. Na początku się coś blokowało i schodził skośnie, ale nabiłem znowu, odrobina WD40 i znowu. Puściło. Obstukałęm bęben z rudej i wziąłem się za ściąganie piasty z łożyskiem. Jak tylko wcisnąłem jedno ramię ściągacza pod piastę, ta się przesunęła. Spróbowałęm ściągnąć ręką i ku mojemu zdziwieniu zeszło bez problemu. Oś, na której było łożysko jest lekko filoetowa (musiało się tam ostro grzać). Wyczyściłem i nabiłem (bo nie chciało wejść tak jak stare zeszło) piastę z łożyskiem. Potem nałożyłęm bęben i koło, poskręcałem wszystko do kupy i jazda próbna.

Przed wymianą już przy 80-90 kmph zaczynało szumieć, buczeć i stukać na wirażu w prawo, a tu 110 i cisza. Spoko, ale...

I tu pytanie : Po tej wymianie zapadł mi się pedał hamulca. Nic nie odłączałem od hamulca (nie było możliwości dostania się powietrza). Hamuje, ale w podłodze. Jak stałęm na światłach, po próbowałem pompować, ale pedał nie twardniał. Co mogło pójść nie tak? Czy coś z tłoczkiem? Brakuje mu skoku? niewiem.gif

PS: zdążylem zrobić tylko jedno zdjęcie (zestawu naprawczego) bo mróź wykończył mi baterie w aparacie bokser.gif

Napisano

> I tu pytanie : Po tej wymianie zapadł mi się pedał hamulca. Nic nie

> odłączałem od hamulca (nie było możliwości dostania się

> powietrza). Hamuje, ale w podłodze. Jak stałęm na światłach, po

> próbowałem pompować, ale pedał nie twardniał. Co mogło pójść nie

> tak? Czy coś z tłoczkiem? Brakuje mu skoku?

Samoregulator nie dziala i po kazdym hamowaniu sprezyny sciagaja szczeki do srodka... no.gif Tym samym naciskajac na pedal hamulca przesuwasz szczeki "w powietrzu", bo maja one zbyt dluga droge do bebna... spineyes.gif Dlatego hamulec zaczyna dzialac w momencie, gdy pedal jest juz praktycznie w podlodze... no.gif Bedziesz musial zdjac jeszcze raz beben i przyjrzec sie samoregulatorowi szczek, ktory ma zapobiegac zbytniemu ich oddalaniu sie od bebna po zdjeciu nogi z hamulca... skromny.gif Mam nadzieje, ze nie namieszalem zbytnio i zajarzyles o co mi biega... spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> Mam nadzieje, ze nie namieszalem zbytnio i

> zajarzyles o co mi biega...

Zobaczymy... Czyli po ściągnięciu bębna możnaby spróbować rozewrzeć szczęki na maksa i próbowac nałożyć bęben? Wystarczy? Czy jeszcze jakiś inny myk zastosować?

Napisano

> Zobaczymy... Czyli po ściągnięciu bębna możnaby spróbować rozewrzeć

> szczęki na maksa i próbowac nałożyć bęben? Wystarczy? Czy

> jeszcze jakiś inny myk zastosować?

Na stronce klubowej w dziale "zrob to sam" masz dwa artykuly o tylnych hamulcach... skromny.gif Poczytaj, poogladaj zdjecia, a napewno dojdziesz co i jak... ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.