Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klapy wirowe w MTJ 140/150 - walczył już ktoś z tym?

Featured Replies

Napisano

No właśnie- na Vectra Klub Polska jest o tym sporo,.. dolegliwość nie minie nikogo. A tu, na naszym kąciku, jakoś cicho ?!

Napisano

> No właśnie- na Vectra Klub Polska jest o tym sporo,.. dolegliwość nie

> minie nikogo. A tu, na naszym kąciku, jakoś cicho ?!

co to wogole robi ?

Napisano

> co to wogole robi ?

jakiś tekst hmm.gif

Napisano
  • Autor

No własnie dzis zajrzałem do swoich. Czwarta już sporo zaolejona i w zasadzie ten popychacz na niej jest poluzowany. jeszcze działa ale tylko dlatego, że trzyma się na trzech pozostałych. Tylko patrzeć jak czeka mnie robota. Na VKP jest człowiek, który wyspecjalizował się w naprawie/ modyfikacji. ma chyba nawet gotowe kolektory na podmianke. Można też pojechać do niego autem na robote. Ale ile to kosztuje- nie wiem.

Napisano
  • Autor

Na VKP wyczytałem o jeszcze jednej dolegliwości tych silników. Jakiś problem z wypalaniem się wtyczek od wtryskiwaczy, a zwłaszcza na 3-cim cylindrze (?!). W ASO Opla można kupić wtyczki pozmianowe i przelutować. Te z żółtym elementem są stare, a z niebieskim - nowe. W zasadzie to temat na inny wątek smile.gif

Napisano

> Na VKP wyczytałem o jeszcze jednej dolegliwości tych silników. Jakiś

No i teraz będę się martwił kolejnym elementem tym razem w silniku zeby.GIF. Czasem lepiej nie czytać złych wieści zeby.GIF....rzecz jasna oblookam jutro w garażu smile.gif

Napisano
  • Autor

> No i teraz będę się martwił kolejnym elementem tym razem w silniku .

> Czasem lepiej nie czytać złych wieści ....rzecz jasna oblookam

> jutro w garażu

Ale kwestia wtyczek może dotyczyć tylko silników mtj 140/150. Bo jesli chodzi o klapy wirowe to w jtd115 ich z pewnością nie ma.

Napisano
  • Autor

> jakiś tekst

> jakiś tekst

Ten drugi filmik jest zamieszczony właśnie przez kolege "modernizatora" i przedstawia efekty jego przeróbki.

Napisano

A mógłbyś w dwóch zdaniach napisać na czym polega problem? Jestem w trakcie ściągania dużego pliku i youtube strasznie powoli mi się ładuje.

Napisano
  • Autor

> A mógłbyś w dwóch zdaniach napisać na czym polega problem?

Chodzi o to, że ośki tych ruchomych klapek nie są łożyskowane i się zacierają. Ponieważ 3-cia klapka jest napędzana silnikiem krokowym ( zamocowanym pod kolektorem ) to jak któraś stanie ( przytrze się ) to ten popychacz, którym spięte są wszystkie cztery klapki rozpina się i klapki przestają się ruszać stając w jakiejś tam pozycji. Zresztą nawet jak się nie zatrze żadna to ten popychacz i tak się w końcu wypracuje na mocowaniach i wszystko się rozpada. Często popychacz leży sobie luzem na kolektrze. Silnik gorzej pracuje, jest mułowaty w dolnym zakresie obrotów.

Napisano

Dzięki. FIlmiki też się w końcu załadowały. Jutro sobie pooglądam jak to w moim wygląda. Czy są jakieś dzwiękowe efekty tej awarii (głośniejsza praca na przykład)?

Napisano
  • Autor

Czy są jakieś dzwiękowe efekty tej awarii

> (głośniejsza praca na przykład)?

na ucho raczej niewykrywalne. No chyba, że spadnięty popychacz brzęczy smile.gif

Napisano

Zaraz zaraz... Kolega wyjściowo miał 140, czy 150KM? Z ciekawości zszedłem do garażu luknąć jak to w moim klekocie wygląda i ze zdziwieniem stwierdzam, że nie udało mi się zlokalizować owych ruchomych elementów pokazanych na filmikach. Patrząć pod szynę CR za drugi wałek jest owszem pewna nisza, ale niezbyt głęboka i niczego na kształt ustrojstwa z filmów nie ma śladu. Kolektor w moim też ma jakby nieco inny kształt.

Napisano
  • Autor

Ja mam 150 i w tych jest to ustrojstwo. A w 140 raczej też powinno być ale głowy nie dam ...

Napisano

> Ja mam 150 i w tych jest to ustrojstwo. A w 140 raczej też powinno

> być ale głowy nie dam ...

No to wsio jasne. Przyjmuję wersję, że nie mam tego gó..a i szlus. Po co sobie nerwy szargać.

Napisano
  • Autor

> No to wsio jasne. Przyjmuję wersję, że nie mam tego gó..a i szlus. Po

> co sobie nerwy szargać.

waytogo.gif

Napisano

> Ja mam 150 i w tych jest to ustrojstwo. A w 140 raczej też powinno

> być ale głowy nie dam ...

140-stki tego nie mają , dlatego tutaj prawie nikt nie ma tego problemu , natomiast na forach AR159 temat się przewija co jakiś czas

bodajże w połowie 2006 zmodyfikowano kolektor ssący

Napisano

> jesli chodzi o klapy wirowe to w jtd115 ich z pewnością nie ma.

To mnie uspokoiłeś smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.