Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ręczny zamarza

Featured Replies

Napisano

Co może być nie tak że przy tak jeszcze nie wielkim mrozie do -8 stopni zamarza mi hamulec ręczny ??

w tamtym roku były dożo większe mrozy i nigdy nie zamarzał - fakt wymieniłem komplet tylnych hamulców razem z linką w sierpniu

co to może być ??

Ps wink.gif

Tylko nie piszecie że w zimie sie łapy nie zaciąga bo o tym wiem ale niestety u laski muszę bo nie ma jak inaczej zaparkować

Napisano

rozpieraki się zapiekają ok.gif a ręcznego używa się cały rok zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Po 4 miesiącach od wymiany na oryginały już by sie zapiekały??

sprawdzę ale dziwne takie trochę

Napisano

> rozpieraki się zapiekają a ręcznego używa się cały rok

uzywa sie, ale z powodu biednej konstrukcji hamulca recznego we fiacie - linka zaciaga wilgoc i przymarza. tak samo inne elementy hamulca tylnego. dlatego nie zaciaga sie linki przed postojem i na noc, a w zimie uzywa sie recznego dopiero po krotkiej jezdzie.

Napisano

nie wierzę, że masz u niej aż tak stromy podjazd aby zaciągać ręczny. Jest na to inny sposób na pewno

Napisano

> nie wierzę, że masz u niej aż tak stromy podjazd aby zaciągać ręczny.

> Jest na to inny sposób na pewno

Zawsze można dać klocek pod koło 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Zawsze można dać klocek pod koło

dokładnie

Napisano
  • Autor

no można powiedzieć że ona prawie w górach już mieszka na dużym wzniesieniu. no klocek tez jest rozwiązaniem.

ale mnie bardziej zastanawia czemu w tym roku zamarza a w tamtym tego nie było

Napisano

> no można powiedzieć że ona prawie w górach już mieszka na dużym

> wzniesieniu. no klocek tez jest rozwiązaniem.

> ale mnie bardziej zastanawia czemu w tym roku zamarza a w tamtym tego

> nie było

zalozyles kijowa linke, ja zawsze smaruje dokladnie linke oraz sprawdzam stan tych oslon gumowych, ktore zapobiegaja dostawaniu sie wody i wilgoci do srodka linki

Napisano

> ale mnie bardziej zastanawia czemu w tym roku zamarza a w tamtym tego

> nie było

Hmmmmm u mnie w sumie podobnie. Zeszłej zimy pare razy specjalnie na ręcznym auto na noc zostawiłem, żeby wiedzieć co bedzie i problemu żadnego. A dzisiaj -1,5 stopnia, auto nie stało na ręcznym, a jak chwile po zapaleniu zaciągnąłem go na 20 może 30 sekund, żeby śnieg zmieść, to koła zablokowało i chwile musiałem wajchą poszarpać i próbować podjeżdżać do przodu i do tyłu zanim sie odblokowały. Kilka tygodni temu zmieniłem linke, rozpieraki i szczęki, wszytko ricambi. Czyżby to ich wina była niewiem.gif

Napisano
  • Autor

to identyczny problem właśnie ja też wszystko wymieniłem

Napisano

> Jest na to inny sposób na pewno

na co? nie wyobrazam sobie sytuacji, kiedy zostawienie samochodu na biegu by nie wystarczylo...

Napisano

te typy tak mają woda/śnieg się dostanie podczas jazdy auto postawisz ''łapę'' zaciągasz i niska temperatura działa jak i rdza potem a po 2 to wszystko jak w 126p wiec ja nie zaciągam na wsteku zostawiam smile.gif

Napisano

Też mam ten problem.

Już drugi dzień zamarznięty ręczny wink.gif

Wczoraj 'dociągnąłem" się do garażu, za moment idę obaczyć na kanale, przesmarować linkę olejem albo ropą, w tamtym roku taki zabieg pomógł.

Trzymajcie kciuki cool.gif

Napisano

> Też mam ten problem.

> Już drugi dzień zamarznięty ręczny

> Wczoraj 'dociągnąłem" się do garażu, za moment idę obaczyć na kanale,

> przesmarować linkę olejem albo ropą, w tamtym roku taki zabieg

> pomógł.

> Trzymajcie kciuki

hmm, a mi zawsze sie wydawało, że problem tkwi w tym, że okładzina przymarza do bębnów?...:D I w lepszych autach, gdzie jest większy wybór Szczęk można znaleźć takie co nie przymarzają (w renault takie miałem kiedyś),,,, pozdro:) wsteczny i "no problem" - tryby nie zamarzają:PP

zima zima i wszsytkie mankamenty w autach wychodzą...:PP

Napisano

Najlepszym sposobem na to żeby ręczny działał bez zarzutu to go po prostu używać. Nie ważne czy zima czy lato.

Mi osobiście przez 11 lat użytkowania seja ani razu reczny nie zamarzł. Przez zime również samochód na ręcznym zostawiałem.

Napisano

Mi zamarzł ręczny ale nie zaciągnięty... Co jest przyczyną takiego dziwnego zdarzenia??

Napisano

> hmm, a mi zawsze sie wydawało, że problem tkwi w tym, że okładzina przymarza do bębnów?...:D

na pewno nie bo robiłem test na zaciągniętym ręcznym do połowy, też zamarzł, poza tym - zamarza także na niezaciągniętym.

Problem tkwi w wilgoci pomiędzy linką a pancerzem...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.