Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spalanie, Euroscan i sonda lambda- fiat Punto Mk2 1.2 8v

Featured Replies

Napisano

Jako ze jestem nowym uzytkownikiem Punto nurtują mnie rozne pytania i potencjalne problemy wiec prosze o cierpliwosc smile.gif

Kolejne moje pytanie jest nastepujace. Otóz zauwazylem taka fajna funkcje w komputerze pokladowym jak srednia spalania i obecnie pokazuje mi okolo 11km na litr (jazda tylko w miescie). Wg danych katalogowych powinien palic okolo 7-8l. Ile wam pokazuje w obecnych warunkach tempereaturowych? (chodzi o ten sam silnik i jazde w miescie) i czy te wskazania kompa sa wiarygodne? Oczywiscie mozna obliczyc spalanie napelniajac do pelna bak ale ze nie umiem jeszcze tankowac w Punto do pelna (odbilja mi pistolet mimo stosowania triku z 8 godzina angryfire.gif) to ten test na razie odpada

W zwiazku z tym spalaniem chcialem sobie sprawdzic poprawnosc dzialania sondy lambda. Czy w przypadku jej uszkodzenia pojawia sie jakas kontrolka?

Mam Euroscana i za jego pomoca tez chcialbym sie jej przyjrzec. Wiem jak sie podlaczyc do kompa w mojej Bravie - ale w Punto nie moge namierzyc gniazdka diagnostycznego. Kto wie gdzie ono jest?

Jakie w Punto powinny byc poprawne wartosci oscylacji napiecia sondy lambda? - 0.2 -1V?

Napisano

> Jako ze jestem nowym uzytkownikiem Punto nurtują mnie rozne pytania i

> potencjalne problemy wiec prosze o cierpliwosc

> Kolejne moje pytanie jest nastepujace. Otóz zauwazylem taka fajna

> funkcje w komputerze pokladowym jak srednia spalania i obecnie

> pokazuje mi okolo 11km na litr (jazda tylko w miescie). Wg

> danych katalogowych powinien palic okolo 7-8l. Ile wam pokazuje

> w obecnych warunkach tempereaturowych? (chodzi o ten sam silnik

> i jazde w miescie) i czy te wskazania kompa sa wiarygodne?

> Oczywiscie mozna obliczyc spalanie napelniajac do pelna bak ale

> ze nie umiem jeszcze tankowac w Punto do pelna (odbilja mi

> pistolet mimo stosowania triku z 8 godzina ) to ten test na

> razie odpada

> W zwiazku z tym spalaniem chcialem sobie sprawdzic poprawnosc

> dzialania sondy lambda. Czy w przypadku jej uszkodzenia pojawia

> sie jakas kontrolka?

> Mam Euroscana i za jego pomoca tez chcialbym sie jej przyjrzec. Wiem

> jak sie podlaczyc do kompa w mojej Bravie - ale w Punto nie moge

> namierzyc gniazdka diagnostycznego. Kto wie gdzie ono jest?

> Jakie w Punto powinny byc poprawne wartosci oscylacji napiecia sondy

> lambda? - 0.2 -1V?

jak jest powazny defekt sondy to wywali check engine , jednak nie zawsze uda sie zdiagnozowac jej dzialania bez jej podmiany , mialem kiedys w p2 dziwne problemy i spalanie spore , bledow na examinerze 0 , podmienilem sonde i chodzi do dzis ok.gif

Napisano

> Jako ze jestem nowym uzytkownikiem Punto

20.GIF

Otóz zauwazylem taka fajna funkcje w komputerze pokladowym jak srednia spalania i obecnie pokazuje mi okolo 11km na litr (jazda tylko w miescie). Wg danych katalogowych powinien palic okolo 7-8l. Ile wam pokazuje w obecnych warunkach tempereaturowych? (chodzi o ten sam silnik i jazde w miescie)

pokazuje od 14 do 15,5 a pali ca. 8 - 8,5

i czy te wskazania kompa sa wiarygodne?

+ - są wiaqrygodne ale ten komp potrafi nawet pokazać chyba 58km/L jak to było w przypadku kolegi sebamode

> Oczywiscie mozna obliczyc spalanie napelniajac do pelna bak ale ze nie umiem jeszcze tankowac w Punto do pelna (odbilja mi pistolet mimo stosowania triku z 8 godzina ) to ten test na

razie odpada

nie wkładaj do końca rotfl.gif

> W zwiazku z tym spalaniem chcialem sobie sprawdzic poprawnosc dzialania sondy lambda. Czy w przypadku jej uszkodzenia pojawia sie jakas kontrolka?

jak miałem walniętą sondę to zapaliła się kontrolka silnika CHEK i tak winno się stać. Palił jak smok, kopcił i strasznie smrodził i nie jechał więcej jak 90

> Mam Euroscana i za jego pomoca tez chcialbym sie jej przyjrzec. Wiem jak sie podlaczyc do kompa w mojej Bravie - ale w Punto nie moge namierzyc gniazdka diagnostycznego. Kto wie gdzie ono jest?

przy lewym kolanie masz skrzynkę bezpieczników i na niej jest gniazdo

> Jakie w Punto powinny byc poprawne wartosci oscylacji napiecia sondy lambda? - 0.2 -1V?

to poszukaj w archiwum.

Napisano
  • Autor

Hm na oscyloskopie powinno cos widac. Np jak ma sie LPG na STAGu IV generacji i podpieta sonde lambda do niego to w programie widac piekna sinusoide...

Napisano
  • Autor

> pokazuje od 14 do 15,5 a pali ca. 8 - 8,5

100/8 -12.5. Czyli u Ciebie z kolei pokazuje za duzo smile.gif

100/8.5=11.76 - to prawie tyle co moj pokazuje. spineyes.gif

Myslalem ze w tych 7.5 litra w Punto II 1.2 8v bedzie mozna sie zmiescic. Ale to chyba tylko latem smile.gif

Napisano

Nie kombinuj tylko zatankuj do pełna, nawet bez trików da się to zrobić tylko trwa to nieco dłużej. Dopiero wtedy zerujesz kompa i w drogę.

Realne spalanie w tym samochodzie nie powinno być wyższe niż 7 litrów na 100 km, ja swoim bez problemowo mieściłem się zimą w 6,2-6,5 litra.

Dużo oczywiście zależy od stanu silnika. Termostat musi być sprawny i oczywiście cały układ paliwowy i zapłonowy.

Napisano

Bez problemu w nieco ponad 6 litrach da się zmieścić. Miałem PII 8V kumpel ma , w obu przypadkach średnie spalanie po mieście wynosi 6,2-6,5 litra bez żadnych trików z ekodrivingiem itp.

> 100/8 -12.5. Czyli u Ciebie z kolei pokazuje za duzo

> 100/8.5=11.76 - to prawie tyle co moj pokazuje.

> Myslalem ze w tych 7.5 litra w Punto II 1.2 8v bedzie mozna sie

> zmiescic. Ale to chyba tylko latem

Napisano
  • Autor

> Nie kombinuj tylko zatankuj do pełna, nawet bez trików da się to

> zrobić tylko trwa to nieco dłużej. Dopiero wtedy zerujesz kompa

> i w drogę.

> Realne spalanie w tym samochodzie nie powinno być wyższe niż 7 litrów

> na 100 km, ja swoim bez problemowo mieściłem się zimą w 6,2-6,5

> litra.

> Dużo oczywiście zależy od stanu silnika. Termostat musi być sprawny i

> oczywiście cały układ paliwowy i zapłonowy.

Sorry ale 6.5 litra to ja w moim miescie spalalem zima ale w Seicento 900 (i nie mam wcale ciezkiej nogi, jezdze w miare ekodrivingowo)..... Wystarczyloby mi zeby w Punto osiagnąć te katalogowe 7.5-8.

A co moze jeszcze miec wplyw na spalanie oprócz sondy lambda? Kable i swiece nówka, hamulce wymienione, olej tez.

Napisano

> Bez problemu w nieco ponad 6 litrach da się zmieścić. Miałem PII 8V

> kumpel ma , w obu przypadkach średnie spalanie po mieście wynosi

> 6,2-6,5 litra bez żadnych trików z ekodrivingiem itp.

> > zmiescic. Ale to chyba tylko latem

chyba jak jest gorącą i się ma cały czas z górki ew "miasto" ma 8 tys mieszkańców i nikt nie zna słowa korek smile.gif

1.2 8V w tych warunkach we Wrocławiu pali troche poniżej 10L przy NORMALNEJ jeździe

Napisano

> chyba jak jest gorącą i się ma cały czas z górki ew "miasto" ma 8 tys mieszkańców i nikt nie zna słowa korek 1.2 8V w tych warunkach we Wrocławiu pali troche poniżej 10L przy NORMALNEJ jeździe

O to to, 6,5 l/100km w zimie po mieście to nie jest po mieście, tylko poza miastem i to jak drogi są odgarnięte ...

Stanie w korkach robi swoje, przy średniej prędkości poniżej 30 km/h nie ma możliwości żeby spalił 6,5 ...

Napisano
  • Autor

> chyba jak jest gorącą i się ma cały czas z górki ew "miasto" ma 8 tys

> mieszkańców i nikt nie zna słowa korek

> 1.2 8V w tych warunkach we Wrocławiu pali troche poniżej 10L przy

> NORMALNEJ jeździe

No to tak jak moj... Ale kurka wodna tyle to mi moja Brava pali z 1.6 16v a mialem ja za dosc paliwozerna...

A inni z tym silnikiem - jakie macie obecnie spalanie (chodzi mi o duze miasta i jazde tylko miejską)

Co do podejrzenia o walniety termostat. U mnie wskaznik temperatury po rozgrzaniu pokazuje połowe skali - wiec to chyba OK? Dziwne tylko to ze wskaznik obrótów pokazuje chyba 900 a nie 800 ale moze to jego neidokladność

Napisano

Wątków na temat spalania w silnikach 1.2 fiata było milion pińćset... ostatni z miesiąc temu. 16V przy delikatnym operowaniu gazem pali 8.5L po mieście, przy wyjeździe z ciepłego garażu pali około 7.5L. Nie wierzę, że 8V w obecnych warunkach spali mniej jak 7L z zastosowaniem nawet metod eco-populizmu, magnetyzerów, ceramizerów, i kapelusza słomkowego na tylnej półce... rotfl.gif

Napisano

Miasto miastu nierówne, możecie wierzyć lub nie, jeździłem w aglomeracji śląskiej czyli w zasadzie ciągle miasto, spalanie średnio 6,3-6,5 litra. Jeden jedyny raz spalił 8,5 jak jechałem do Wrocławia A4 non stop but 150-160 km licznikowe.

Zanajomy ma tak samo, dla niedowiarków mogę zrobić fotkę średniego spalania z licznika. Znajomy jeździ 5 km w jedną stronę do pracy (Dobieszowice - Piekary Śląskie) i co jakś czas nieco dalej.

Trzeba umieć jeździć:)

Mam nówkę GP 1.4 8V spalanie średnie z pierwszych 600 km - 6,8 l/100 km przy temperaturach jakie teraz mamy, tyle że nie żyłuję. Jadę sobie 50-60 km w mieście i do 100-110 poza.

> O to to, 6,5 l/100km w zimie po mieście to nie jest po mieście, tylko

> poza miastem i to jak drogi są odgarnięte ...

> Stanie w korkach robi swoje, przy średniej prędkości poniżej 30 km/h

> nie ma możliwości żeby spalił 6,5 ...

Napisano

Moje nowe Grande 1.4 spala teraz poniżej 7 litrów. Pierwsze 600 km jakie zrobiłem średnia wyszła około 6,8 litra na 100 km więc Twoja wiara nie ma tu nic do rzeczy grinser006.gif - trzeba umieć jeździć, jak ktoś pałuje bo mu się fajnie koła na śniegu obracają to spala 8-9 litrów. Przy normalnej jeździe, bez problemu 1.2 8v zejdzie w okolicę 6.5 l/100 km.

> Wątków na temat spalania w silnikach 1.2 fiata było milion pińćset...

> ostatni z miesiąc temu. 16V przy delikatnym operowaniu gazem

> pali 8.5L po mieście, przy wyjeździe z ciepłego garażu pali

> około 7.5L. Nie wierzę, że 8V w obecnych warunkach spali mniej

> jak 7L z zastosowaniem nawet metod eco-populizmu, magnetyzerów,

> ceramizerów, i kapelusza słomkowego na tylnej półce...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.