Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] [X20DTL - DI 16V] Ciężkie odpalanie podczas mrozów

Featured Replies

Napisano

Witam!

Od niedawna jeżdżę astra G 2.0 DI 16V '99 i kiedy nadeszły mrozy pojawił się problem przy odpalaniu. Kiedy tylko świeci się kontrolka nagrzewania świec auto po odpaleniu trzęsie i rzuca silnikiem jak by nie na wszystkie cylindry paliło. Po ok 10 sekundach jest wszystko normalnie.

Świece są wymienione niecały rok temu (dostałem paragon od poprzedniego właściciela - NGK) akumulator też pewny bo sprawdzałem też na aku brata z diesla i to samo. Na kompie ani jednego błędu.

Nie mam pojęcia co to może być. crazy.gif

Pozdrawiam

Łukasz

Napisano

jezeli objawy niedomagania jednego cylindra to na poczatek sprawdziłbym wszystkie swieczki...

Napisano
  • Autor

> jezeli objawy niedomagania jednego cylindra to na poczatek

> sprawdziłbym wszystkie swieczki...

jutro to idę zrobić, chociaż naczytałem się już sporo że jeśli świece by nie domagały świeciła by kontrolka i byłby błąd a tu nic

Napisano

Albo wtrysk jeden już jest słabszy, albo sprężanie kiepskie na jednym cylindrze. o ile nie ma problemów ze świeczkami. Kontrolka nie zaświeci jeśli jedna ze świeczek gorzej grzeje, zaświeci jeśli całkiem padnie.

Napisano
  • Autor

> Albo wtrysk jeden już jest słabszy, albo sprężanie kiepskie na jednym

> cylindrze. o ile nie ma problemów ze świeczkami. Kontrolka nie

> zaświeci jeśli jedna ze świeczek gorzej grzeje, zaświeci jeśli

> całkiem padnie.

nie wiem czy to miarodajna ocena ale auto ani dymka nie puszcza oleju bierze śladowe ilości ok 100ml na 3000km z turbinka żadnych problemów a i osiągi ma katalogowe

Napisano

> nie wiem czy to miarodajna ocena ale auto ani dymka nie puszcza oleju

> bierze śladowe ilości ok 100ml na 3000km z turbinka żadnych

> problemów a i osiągi ma katalogowe

Skoro wszystko ok, to może paliwo kiepskie. Może warto wlać trochę dykty bo ma wodę w paliwie, albo jakiś dodatek przeciw wytrącaniu parafiny.

Dzisiaj rano i mój zatrząsł silnikiem, ale było -19 i przy takiej temp. ma prawo.

Albo należy przyjrzeć się problemowi z innej strony. Zawory masz regulowane ciśnieniem oleju. Jest mróz, olej gęsty i zawory nie ustawiają się tak jak powinny powodując utratę kompresji na jednym z cylindrów. Auto odpali, chwilę popracuje, olej się rozrzedza i wszystko wraca do normy.

Taka moja interpretacja.

Napisano

U mnie -13, zapalam i chodzi aż miło, odśnieżam i jadę do momentu dodania gazu, jak nie szarpnie... check sie zapali... to noga z gazu i auto jedzie normalnie. i tak gdzieś przez 4 km, dolałem do pełna paliwa i spokój, wniosek-> zamarzła ropa... ciekawe bo tankuję bp ultimate i podobno zimowe paliwo jest... hehe.gif

Napisano

Dykta na takie cuda. Ropa zimowa, ale woda w zbiorniku.

Ale szczerze, to i ja postanowiłem w sobotę lepsze paliwo wlać no i okazuje się, że na byle jakim lepiej odpala niż na vervie.

Napisano

witam panowie. u mnie wczoraj i dzis wystąpił problem. wczoraj -19 st.cel. silnik po 2 krotnym podgrzaniu swiec zapalił zaczął chodzic kulawo . po około 2 min zapaliła sie kontrolka silnika, pedał gazu nieragował. zgasilem samochód uruchomiłem ponownie ju z bez problemu i znów sie kontrolka zapaliła. zgasał po około 1 min. i auto chodzi bez problemów. podłączyłem sie dzis kompem i wyszły błedy P1345 i P1220. błedy te oczywscie były nieaktywne. wiem dokładnie co oznaczają te błedy. czy to moze być spowodowane czujnikiem wału????? mi sie wydaje ze poprostu cos zgłupiało z powodu dużych mrozów. jesli sie myle to proszę o jakies wskazówki.

Napisano

Gdyby występował tylko pierwszy błąd to można by tak sądzić. Ale ten drugi nie wróży nic dobrego. Może to parafina w paliwie. Lada dzień powinno się ocieplić, może wtedy się poprawi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.