Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

A ja powrócę do tematu drgań kierownicy...

Featured Replies

Napisano

było poruszane 100x i brak lekarstwa.

myślałem że znalazłem przyczynę u siebie a tu qpa.

a było tak, drgało i sie pisało na AK., różne teorie i możliwości sprawdziłem bez rezultatu.

aż założyłem nowe oponki na zimę marki Nokian i drgania przy 100-120 km/h zniknęły, wniosek się nasunął sam : buba na oponach.

do dzisiaj, wyprzedzamy tira i przy 100 zaczyna się delikatna (jak wcześniej było też delikatnie a w miarę z przebiegiem coraz mocniej) wibracja kierownicy i trwa do 120 km/h.

i teraz ptanie co jest powodem w zawieszeniu nie było nic robione od połowy października gdy to zmieniłem kółka, jedyne co mi przychodzi do głowy to że jakoś szczególnie zużywa się bieżnik (na zimówkach cirka 3kkm zrobione)i to przekłada się na drgania (na oponie nie widać nic niezwykłego, żadnych ząbków itp). lub jakiś inny powód którego nie mogę odnaleźć.

Napisano

3 tys km to mały przebieg , ale nigdy nie wiadomo co może się dziać z oponami. Idzie odwilż więc w wolnej chwili zamień opony z tyłu na przód, ciekawe czy będziesz dalej miał te drgania na kierownicy.

Napisano

> jakiś inny powód którego nie mogę odnaleźć

Może ciężarek się obluzował?

Albo śnieg zalegający na feldze?

Napisano

Miałem kiedyś podobnie w oponach letnich. Po wymianie opon zimowych na letnie zaczęły się jaja przy większych prędkościach. Przyczyną było złe wyważenie kół w jednym z warsztatów. Drugi warsztat poprawił po tym pierwszym i wsio ok cały sezon. Nie każdy warsztat dysponuje nowym i dobrym sprzętem i potem są koła źle wyważone i tak właśnie było u mnie.

Pozdrawiam

Napisano

Ja takie objawy mam, ale to nie od opon, choć sugerowano mi na początku, że od opon, ale na letnich i na zimowych takie same objawy miałem.

Ostatnio co usłyszałem co może być powodem drgań na kierownicy jest końcówka drążka kierowniczego, zamówiłem sobie TRW i czekam, założe, pochwale się czy drgania ustały czy nie.

Napisano
  • Autor

> Ostatnio co usłyszałem co może być powodem drgań na kierownicy jest

> końcówka drążka kierowniczego, zamówiłem sobie TRW

ja też mam to na uwadze,końcówki mam już w garażu,wogóle zabieram się za całe przednie zawieszenie, amortyzatory , poduszki, łożyska,stabilizator, końcówki.

pod choinkę Stilo dostaje amortyzatory Bilstein B4, będzie chwila wolnego to przystępuje do pracy.

ciekawe co wyeliminuje drgania.

Napisano

> ciekawe co wyeliminuje drgania.

Jak wyeliminuje w ogóle zlosnik.gif

Ale trzymamy kciuki i czekamy na opinnie po wszystkim .Wesołych świąt .

Napisano

U mnie nie ma drgań tylko autko lekko schodzi w prawą stronę przy wyprostowanej kierownicy. Zbieżność robiłem w tamtym tygodniu. Dziś pojechałem na reklamację ale przed robieniem ponownie zbieżności, facet zamienił mi lewą oponę z przodu z prawą. Są to kierunkowe opony więc tylko do sprawdzenia. Przejechałem się i autko schodziło na lewo. Wina oponki. Wiecie jak tymczasowo sobie z tym poradzić ?

Napisano

> Wiecie jak tymczasowo sobie z tym poradzić ? <

Witam,

W takim przypadku zamienia się koła miejscami przednie z tylnymi - po przekątnej.

Napisano

> Witam,

> W takim przypadku zamienia się koła miejscami przednie z tylnymi - po

> przekątnej.

Ale jak to zrobię po przekątnej w przypadku opon kierunkowych ?

Napisano

> Ale jak to zrobię po przekątnej w przypadku opon kierunkowych ?

Wizyta w zakładzie wulkanizacyjnym.

Kiedyś miałem dokładnie taki sam problem, taką zamianę kół doradził mi diagnosta. Pomogło w 100 %, w moim przypadku zamieniłem jedną stronę.

Napisano

> Czyli muszę poprzekładać opony na felgach ?

Niestety tak. Jest to i tak tańsza opcja od wymiany opon na inne.

Napisano

> Niestety tak. Jest to i tak tańsza opcja od wymiany opon na inne.

Chyba, że przeczekam do wiosny i zimowe wymienię na następny sezon

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.