Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ogrzewanie w A G 2.0 DTH klimatronic

Featured Replies

Napisano

Usunąłem problem z nienagrzewającym się silnikiem ( pomogła wymiana termostatu), jednak drogi problem pozostał - otóż nawet jak wskazówka wskazuje 90 stopni, to z nawiewów leci letnie powietrze ( nawet jak ustawię na 28 stopni lub Hi). I teraz gdzie szukać przyczyny - nagrzewnica, klimatronic? Bo wydaje mi się, że jak silnik ma 90 stopni to powinno grzać porządnie ( w mojej poprzedniej A G i obecnej A H tak jest)

Napisano

> jak

> wskazówka wskazuje 90 stopni, to z nawiewów leci letnie

> powietrze

Zapowietrzona nagrzewnica? A czy jesteś pewien że kompresor klimy nie włącza się podczas grzania?

Nie wiem jak jest z klimatronikiem w A G, ale powinien być przycisk ECO, powinien on odłączyć sprężarkę - tzn. ustawić tryb nawiewu tylko z użyciem wentylatora.

Napisano

A Klima uruchomi się w ogóle na mrozie ? shocked.gif

Napisano

> A Klima uruchomi się w ogóle na mrozie ?

Zależy czy ma czujnik temperatury czy bazuje tylko na ciśnieniu gazu w układzie - ale tak, są sposoby żeby odpalić ją na mrozie.

Ale jeśli ma coś zepsute to nie musi się zachowywać logicznie, prawda? zlosnik.gif

Napisano

Wiem że można oszukać klimę aby ją włączyć ale standardowo ma zabezpieczenie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Mam włączone ECO. Nagrzewnica cgyba nie jest zapowietrzona. Takmmiałem przed wyminą płynu i teraz po wymianie... Mozę zasyfiona nagrzewnica (płyn nie był zmieniany od nowości, a auto z 2002)?

Napisano

> Wiem że można oszukać klimę aby ją włączyć ale standardowo ma

> zabezpieczenie

Tylko że jeśli włączymy grzanie, parownik ogrzeje się od ciepłego powietrza, a także gaz w nim. Ciśnienie w układzie wzrośnie i czujnik pozwoli włączyć klimę zlosnik.gif

Klimatronik może mieć jeszcze inne zabezpiecznia (czujnik temperatury), ale szczegółów nie znam niewiem.gif

Napisano

> Mam włączone ECO. Nagrzewnica cgyba nie jest zapowietrzona.

Teraz mi przyszło do głowy że może sterownik klimy zgłupiał. Możliwe że źle ustawia strumienie powietrza i miesza gorące powietrze z zimnym.

Chyba się da go zresetować, ale zabij mnie, nie pamiętam jak.

Napisano

> Może problem leży w zaworze nagrzewnicy ??? Tylko nie jestem pewny

> czy takie coś jest w G

A G ma zawór nagrzewnicy ale elektryczny ok.gif

Napisano

> Usunąłem problem z nienagrzewającym się silnikiem ( pomogła wymiana

> termostatu), jednak drogi problem pozostał - otóż nawet jak

> wskazówka wskazuje 90 stopni, to z nawiewów leci letnie

> powietrze ( nawet jak ustawię na 28 stopni lub Hi). I teraz

> gdzie szukać przyczyny - nagrzewnica, klimatronic? Bo wydaje mi

> się, że jak silnik ma 90 stopni to powinno grzać porządnie ( w

> mojej poprzedniej A G i obecnej A H tak jest)

Mialem ten sam problem co ty .Sprawdzilem zaworek na nagrzewnicy i okazało się że ASTRY W 2002 JUŻ GO NIE MAJĄ ,moja jest z końca roku robiona na 2003 .Musiałem tak jeździć od lata bo przy prędkościach powyżej 160 Astra się grzała .Kiedy nadszedł czas chłodu okazało się że temperatura silnika jest ok 90* C a nagrzewnica zimna .Okazało się że pompa wody miała uszkodzony wiatraczek (był pęknięty i się ślizgał na osi) -wymiana pompy załatwiła sprawę-teraz jest cieplutko w nogi tuptup.gif

Napisano
  • Autor

Zauważyłem jeszcze jedno. Otóż pamiętam, że w Astrach z środkowych nawiewów zawsze lecziało chłodniejsze powietrze. Dzisiaj zauważyłem, że na szybę czy nogi dmucha cieplejszym, niż z bocznych.. Ale i tak uważam, że nie dmaucha tak ciepłym jak powinno..

Napisano

> Zauważyłem jeszcze jedno. Otóż pamiętam, że w Astrach z środkowych

> nawiewów zawsze lecziało chłodniejsze powietrze. Dzisiaj

> zauważyłem, że na szybę czy nogi dmucha cieplejszym, niż z

> bocznych.. Ale i tak uważam, że nie dmaucha tak ciepłym jak

> powinno..

Kadett E, Astra F, Vectra A, Omega A: ze srodkowych nawiewow zawsze leci sporo chlodniejsze powietrze (teoretycznie, w praktyce prawie zimne). Bylo na forum opisywane, jak "wylaczyc" zimne powietrze w srodkowych nawiewach przy pomocy gabki smile.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Wiem, ale u mnie leci chłodniejsze (od tych górnych/dolnych) też z bocznych

Napisano

> Wiem, ale u mnie leci chłodniejsze (od tych górnych/dolnych) też z

> bocznych

Moze sprawdz ciegla i klapki. W Climatroniku sa chyba silowniki, ale czy sterowane elektrycznie czy podcisnieniem, to nie wiem.

Napisano

> Kadett E, Astra F, Vectra A, Omega A: ze srodkowych nawiewow zawsze

> leci sporo chlodniejsze powietrze (teoretycznie, w praktyce

> prawie zimne)

W A-G leci ciepłe, natomiast temperatura jest zależna od położenia głównego strumienia powietrza, jeżeli dasz pozycję na szybę przednią i na nogi, ze środkowych leci chłodniejsze niż z pozostałych (w tym bocznych), jeżeli dasz inne pozycje leci równie ciepłe jak z innych, myślę że to coś konstrukcyjnie niedopracowane do końca z klapami mieszającymi,

brat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.