Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyniki pomiaru sondy lambda

Featured Replies

Napisano

Wiesz może dlaczego w ich tabelce nie zrobili badań po normalnemu czyli według momentu obrotowego na wale silnika lub według podciśnienia za przepustnicą ? Dla mnie użycie przez nich maksymalnego ciśnienia spalania jest niewystarczające.Albo czy to ciśnienie może być średnim ciśnieniem ?

Napisano

> Z tych wykresików wynika że dłuższy czas spalania LPG występuje w

> określonych warunkach .

Tak jakoś wydaje mi się że czas spalania jest mniej ważny od czasu rozpalania.I ,że to czas rozpalania ma decydujące znaczenie przy doborze prawidłowego kąta zapłonu.Z wykresów i tabelki wynika(tak ja to rozumiem),że jednak zwiększenie kąta zapłonu dla pracy na gazie powinno zależeć od podciśnienia a nie od obrotów sinika.

Napisano

> jest bardziej problem eksploatacyjny niż

> silnikowy, a ja akurat w silnikach pracuję.

Z tego co napisałeś to nie twoja działka ale pozwolę sobie na takie porównanie.

Gniazda na benzynę z ołowiem po zastosowaniu benzyny bezołowiowej wypalają się po przejechaniu 6000km.Co by było gdyby się zastosowało lubrifikację ? Czy ochroniło by to zawory ?

Napisano

No tak ale ustawienie kąta wzgl podciśnienia załatwia już ECM.

Napisano

> Wiesz może dlaczego w ich tabelce nie zrobili badań po normalnemu

> czyli według momentu obrotowego na wale silnika lub według

> podciśnienia za przepustnicą ?

Pewnie zrobili to, co na tej hamowni dało się zrobić. Zauważ, że jest to podwoziówka.

Dla mnie użycie przez nich

> maksymalnego ciśnienia spalania jest niewystarczające.Albo czy

> to ciśnienie może być średnim ciśnieniem ?

Tam był mierzony przebieg ciśnienia w funkcji kąta obrotu wału korbowego, czyli średnie ciśnienie indykowane też można wyznaczyć.

Napisano

> Z tego co napisałeś to nie twoja działka ale pozwolę sobie na takie

> porównanie.

> Gniazda na benzynę z ołowiem po zastosowaniu benzyny bezołowiowej

> wypalają się po przejechaniu 6000km.

Ten przebieg dotyczy chyba jakiegoś konkretnego egzemplarza jednego modelu samochodu. Trudno raczej uznać go za uniwersalny do wszystkich pojazdów nieprzystosowanych do spalania benzyny bezołowiowej. smile.gif Takie auta na gazie też jeździły (jeszcze trochę jeździ) i nie spotkałem się, żeby gniazda aż tak szybko poleciały.

Co by było gdyby się

> zastosowało lubrifikację ? Czy ochroniło by to zawory ?

Jeśli lubryfikacja działa faktycznie, to w istocie tak być powinno.

Prościej jednak dolać do noPB Unikat+ smile.gif

Napisano

> Tak jakoś wydaje mi się że czas spalania jest mniej ważny od czasu

> rozpalania.I ,że to czas rozpalania ma decydujące znaczenie przy

> doborze prawidłowego kąta zapłonu.

Znowu za bardzo wg. mnie kombinujesz. smile.gif

Pytanie, co to jest prawidłowy kąt wyprzedzenia zapłonu (KWZ)?

Jeśli przymknąć oko na ekologię i patrzeć tylko na moment obrotowy, to najkorzystniejszy KWZ bedzie zwykle, gdy szczyt ciśnienia w cylindrze wypadnie około 10 deg po GMP.

Z wykresów i tabelki

> wynika(tak ja to rozumiem),że jednak zwiększenie kąta zapłonu

> dla pracy na gazie powinno zależeć od podciśnienia a nie od

> obrotów sinika.

Z tej tabelki w ogóle za wiele nie wynika. Była jakaś prędkość obrotowa i otwarcie przepustnicy, a oni po prostu odczytywali (zapewne z diagnoskopu) realizowany przez sterownik KWZ z mapy i to tylko tyle.

A co do KWZ na gazie, to ewentualne zmiany tego kąta mają zdecydowanie większy sens vs. RPM, a nie podciśnienia, czy tam ciśnienia bezwzględnego w zasadzie, które reprezentuje obciążenie silnika przy danej RPM. I to już akurat wiem też z własnego doświadczenia.

Tak w ogóle, to regulacja KWZ względem obciążenia (czyli np. ciśnienia w kolektorze) jest dla silnika mniej istotna niż vs. RPM, więc z ze zmianami jej charakterystyki jest podobnie.

Napisano

Analiza wykresów indykatorowych z tego co udało mi się w książkach wyczytać jest potrzebna do ustalenia przekrojów elementów konstrukcyjnych silnika(przekroju śrub głowicy cylindrów,wału korbowego,grubości ścianek cylindrów,głowicy,tłoków)by wytrzymałość mechaniczna projektowanego silnika była wystarczająca.Poza tym jest ten wykres potrzebny do wyznaczenia kąta zapłonu.Czy wykres pokazujący zmiany ciśnienia dla zmiany kątu obrotu wału korbowego dla silnika o zapłonie iskrowym jest jeszcze do czegoś innego potrzebny.

Dla silników diesla wykres indykatorowy jest bardzo potrzebny(2 w jednym-w zależności od zapotrzebowania obieg nieekonomicznego diesla zamieniany na ekonomicznego sabatcha),możliwość sterowania procesem spalanie przez sterowanie ilością i kątem wtryskiwanego paliwa.W silniku o zapłonie iskrowym od momentu zapłonu paliwa od iskry na świecy na przebieg spalania nie ma się żadnego wpływu i dlatego wydaje mi się,że dla dla istniejącego już(wytważanego)silnika może być to tylko przydatne dla badania kąta zapłonu.

Napisano

> Zauważ, że jest

> to podwoziówka.

A zapomniałem ,że to były rolki.Pewno olej w skrzyni biegów zapomnieli rozgrzać i w miarę wzrostu temperatury tego oleju inne im pomiary wychodziły. hehe.gif

Napisano

> Prościej jednak dolać do noPB Unikat+

Gdy przestałem dolewać do mojego fiacika Unikat- z Orlenu to po ok 6 kkm gdy sprawdzłem ponownie szczelność zaworów to już były nieszczelne.Dodatek shella też ma potas i ma lepszą butelkę do nalewania więc to teraz używam.Ale jak wlewam benzyny po 5 litrów to się nie chce(albo się nie udaje) odmierzać odpowiednio małej ilości dodatku.Na razie jeżdżę z wypalonymi zaworami licząc na to,że się same naprawiły(zwiększyłem luzy+podwójna ilość potasu i po jakieś 1,2 kkm hałasują zawory normalnie i nie dymi na biało).Mam nowy sposób na sprawdzenie szczelności-w miejsce świecy wkręcam rurkę z podłączonym wężem do sprężarki,włączam sprężarkę i patrzem jak często i na jak długo sprężarka się wyłącza,a do rury wydechowej przywiązujem worek by zobaczyć ja szybko się nadmucha.Metoda nie idealna bo zawory dolotowe też sa nieszczelne.Ale jak zawory utraciły szczelność to sprężarka 1,5 kW się już nie wyłącza a ciśnienie jest w okolicach 4 barów,worek nadmuchuje się natychmiast(tak było przed kilkonastoma miesiącami,jak nie będzie mrozów to znowu sprawdzę).Z ta lubryfikacją jest coś nie tak jak być powinno.Im wyższe podciśnienie i im mniejsze obroty tym więcej lubryfikatora wlatuje w przeliczeniu np.na jeden obrót wału silnika.

Napisano

> Jeśli przymknąć oko na ekologię i patrzeć tylko na moment obrotowy,

To najwięcej NOx będzie dla największego momentu obrotowego. skromny.gif

Napisano

> To najwięcej NOx będzie dla największego momentu obrotowego.

Na przykład.

Napisano

W silniku o zapłonie iskrowym od momentu

> zapłonu paliwa od iskry na świecy na przebieg spalania nie ma

> się żadnego wpływu i dlatego wydaje mi się,że dla dla

> istniejącego już(wytważanego)silnika może być to tylko przydatne

> dla badania kąta zapłonu.

Analizę robisz w celu oceny przebiegu wywiązywania ciepła.

Istotna z przeróżnych względów sprawa.

Napisano

> Analizę robisz w celu oceny przebiegu wywiązywania ciepła.

Do oceny liczby oktanowej to się też wykorzystuje ?

Napisano

Tzn. w przypadku różnych liczb oktanowych paliw różnice na przebiegach też będą, ale LO określa się wprost na silniku CFR.

Napisano

Jest jeszcze sprawa która ma na pewno wpływ na wskaznia sondy lambda.Jest to ilość (grubość)benzyny gromadzącej się na ściankach rury(kanału) przez który przelatuje benzyna z powietrzem(to co znajduje się przed zaworem dolotowym).W gazniku lub monowtrysku w sprzyjających ku temu warunkch po zaprzestaniu dostarczania paliwa silnik pracuje korzystając ze zgromadzonej benzyny na ściankach dolotu przez kilka sekund(jakieś 2 sekundy).Na wieopunkcie zgromadzi się w dolocie benzyny dużo mniej(może 3 albo 4 razy mniej).Wiele benzyny potrzeba by sinik pracował, a by zawartość w spalinach np.tlenku węgla była dużo za duża wiele benzyny nie potrzeba.W silnikach o czystości spalin euro 4 program sterujący ilością dostarczanej benzyny na pewno uwzględnia ilość benzyny zgromadzonej na ściankach dolotu i precyzyjnie robi korekty ilości podawanej benzyny.Ilość gromadzącej się benzyny zależy od podciśnienia i jego zmian.Przy zwiększeniu podciśnienia grubość benzyny się zmniejsza,przy zmniejszeniu podciśnienia grubość benzyny się zwiększa.Intensywnie występuje zjawisko zmiany grupości warstwy benzyny podczas zminy biegów gdy zwiększa się prędkość samochodu.Podczas naciśnięcia pedału gazu benyna zamiast wlecieć do sinika osiada na ściankach dolotu.Aby sinik nie zgasł podawana jest podczas wciskania pedału gazu dodatkowa porcja benzyny.Wypadało by przeanalizować co się stanie gdy sinik ma inst. gazową 4 generacji o czasie otwarcia wtryskiwaczy gazowych zależnej od czasu otwarcia wtryskiwaczy benzynowych.Gaz lpg nie wykrapla się na ściankach dolotu.Według moich przemyśleń podczas pracy silnika na gazie w momencie naciśnięcia na pedał gazu nastąpi podana zbyt duża ilość gazu i w spalinach za katalizatorem zwiększy się zawartość tlenku węgla do np.20 procent.I podczas jazdy po mieście prawdą jest że silniki pracujące na benzynie są mniej szkodliwe dla środowiska od silników pracujących na gazie z inst.4 generacji.

Napisano

Znowu za bardzo kombinujesz. W powszechnych obecnie wielopunktach sekwencyjnych aż takiego znaczenia to nie ma. Długość odcinka przewodu dolotowego, na którym mógłby się osadzać film paliwowy jest bardzo mała.

I podczas jazdy po mieście prawdą jest że silniki

> pracujące na benzynie są mniej szkodliwe dla środowiska od

> silników pracujących na gazie z inst.4 generacji.

Jak jest dobrze wystrojona, to nie bardzo, bo w sumie niby czemu miałoby tak być?

Napisano

> Znowu za bardzo kombinujesz. W powszechnych obecnie wielopunktach

> sekwencyjnych aż takiego znaczenia to nie ma. Długość odcinka

> przewodu dolotowego, na którym mógłby się osadzać film paliwowy

> jest bardzo mała.

> I podczas jazdy po mieście prawdą jest że silniki

> Jak jest dobrze wystrojona, to nie bardzo, bo w sumie niby czemu

> miałoby tak być?

No właśnie > ciekawe< icon_rolleyes.gif Można wiedzieć czemu spineyes.gif

Skoro tak to przejdźmy na kuchnie benzynowe, ogrzewanie benzynowe itp yay.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Jako ze temat był o sondzie lambda,odgrzewam "kotleta" w temacie była mowa czy sonda jest tylko ogniwem elektrochemicznym czy zawiera jakieś elementy elektroniczne. Przeglądając dokumentacje Skody Fabii znalazłem taki oto ciekawy rys.

zrzutekranue.th.png

Czyli jednak jakieś elementy elektroniczne są wewnątrz sony. Być może to jakiś wzmacniacz...

Sory że przynudziłem:)

Napisano

Ta konkretna to sonda tzw. szerokopasmowa (UEGO). Działa nieco inaczej niż przeciętna sonda napieciowa, gdzie z "bajerów" może być tylko grzałka. smile.gif

Napisano

> Jako ze temat był o sondzie lambda,odgrzewam "kotleta" w temacie była

> mowa czy sonda jest tylko ogniwem elektrochemicznym czy zawiera

> jakieś elementy elektroniczne. Przeglądając dokumentacje Skody

> Fabii znalazłem taki oto ciekawy rys.

> Czyli jednak jakieś elementy elektroniczne są wewnątrz sony. Być może

> to jakiś wzmacniacz...

> Sory że przynudziłem:)

Sonda nie zawiera elektroniki. To musiała by być elektronika kosmiczna, która będzie działać niezawodnie przy temperaturach rzędu kilkuset stopni. Elektronika na obrazku to część komputera benzynowego. W sondach szerokopasmowych , nie w samej sondzie, ale dopiero we wtyczce jest rezystor kalibrujący/dopasowujący sondę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.