Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Padła przednia szyba elektr. w Lybrze

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów, pacjent to Lybra kombi 00' , podczas jazdy cos huknęło w drzwiach i nie chodzi elektryczna szyba, słychać silniczek chwilkę zarówno w górę jak i w dół....co to może być??? drugie pytanie czy są jakieś niespodzianki przy rozbieraniu drzwi??? z góry dziękuje za wskazówki i pozdrowionka z sąsiednieego kącika smile.gif

Napisano
  • Autor

pomoże ktoś??? co i jak się zabierać????

Napisano

> pomoże ktoś??? co i jak się zabierać????

KLIK

Napisano
  • Autor

> KLIK

nie jestem tam zarejstrowany frown.gif

Napisano

> nie jestem tam zarejstrowany

to się zarejestruj, bo jak widzisz tłumy tu użytkowników Lanci smile.gif

Napisano

Quote:

Spotkała mnie niemiła usterka- szyba w lewych tylnich drzwich się już nie podniosła. Diagnoza-peknięty wodzik. (bo zaczęło grzechotać w drzwiach)

wymiana jest prosta, aczkolwiek upierdliwa czasowo.

Wodzik kupujemy w aso. są 2 rodzaje: prawy (D) i lewy (S). koszt w eperze 5,25, koszt w aso olsztyn 8,18zł. (nr 71730301 i 717130300) Lewy i prawy różnią się miejscem przymocowania tasiemki z zawleczką zabezpieczającą. Można łatwo uzdatnić wodzik do wersji uniwersalnej odrywając tasiemkę z zawleczką. nie popsuje to funkcji wodzika.

Jak już mamy wodzik zabieramy się za demontarz boczka drzwi.

1.Odkręcamy imbusem zakrytą zaślepką śrubę dolną w rączce.

2. Wydłubujemy elektryczny przycisk sterowania szybą. (podważamy z prawj strony i przesuwamy w lewo wyciągając przycik. rozłączamy kostkę)

3. odkręcamy imbusem śrubę za przyciskiem.

4. z prawego boku drzwi odkcamy krzyżakiem wkręt na wysokości klamki wewnętrznej.

5. demontujemy czarny plstik odczylając go lekko (na końcu jest "wsuwka" i ciągnąc do siebie- są 2 blaszki trzymające. odkrecamy krzyżakiem wkręt. rozłączamy kostkę.

6. cały boczek trzyma się już tylko na 8 kołkach. Są solidne -nie łamią się, więc ciągniemy zdecydowanie zaczynając od dołu.

7. boczek zdejmujemy z drzwi podnosząc go do góry. (Ozdobna listwa trzyma się wsunieta w "rynienkę")

8. odkręcamy krzyżakiem głośnik, odpinamy kostkę.

9. biała mata (pianka pod panele) jest przylepiona na taśmę piankę. Nałatwiej jest przeciąć klej i wyciąć matę wokół kołków. zaczynamy z lewej strony-zostawiamy 4 kołki z prawej strony. Przecinamy matę przy drucie od zamka.

10. demontujemy prowadnicę wodzika-stalowa listwa przykręcona 2 śrubami. klucz 10. szyba musi być zamknieta- w górnym położeniu.

11. demontujemy podnośnik- 3 złote nakrętki. klucz 10. wyciągamy z drzwi podnośnik z linkami. rozpinamy kostkę. zapamietujemy (opisujemy) wyjścia linek z podnośnika (bo wyjść jest 3)

12. jak bawiliśmy się jeszcze przyciskami do szyb po usterce to warto sprawdzić stan linek na rolce wielorowkowej.

13. w tym celu odkręcamy krzyżakiem 4 wkręty z białej obudowy.

14. patrzymy i zapamiętujemy z której strony linka (pchająca lub ciągnąca) była zaczepiona. 2 parami kombinerek skrecamy i prostujemy linki.

15. na stole rozkładamy prowadnicę, linki, podnosnik i wodzik.

16. wodzik nakładamy na prowadnicę i zakładmy linki.

17. zakładmy pażdzieże linek na swoje miejsca w prowadnicy.

18. naciągamy linki i obracamy wodzik o 90 stopni na prowadnicy, żeby nam nie spadł kiedy będziemy nawijać linki na rolkę. wodzik zakładamy w polowie prowadnicy lub trochę niżej, tasiemą z zawleczką do dołu.

19. wsówamy końcówki linek w kółko i nawijamy ciasno. za 2-3 razem się uda. pażdzieże muszą być napięte. linki w rolce muszą wychodzić prosto na wyloty. dobrze, że zapamiętaliśmy miejsca wylotów
smile.gif

20. jak nawineliśmy to rolką wsadzamy w białą obudowę, przez moment siłujemy się ze sprężyną paździeża i białą obudowę dokręcamy do silniczka.

21. całość wkładamy do drzwi.

22. przykręcamy prowadnicę.

23. przykręcamy podnośnik. łaczymy kostkę.

24. opuszczamy szybę. trochę wyginamy szybę, trochę prowadnicę i wpychamy kołek wodzika do otworu w szybie. mozna drugim sposobem: hodzik ustawiamy do pozycji jak go wkładaliśmy i obracamy o 90 stopnicelując w otwór w szybie.

25. zapinamy zawleczkę.

26. sprawdzamy przyciskami w drzwiach kierowcy czy działa.

27. klej od maty nadal trzyma, wiec przyklejamy na te resztki matę. Można kupić nową taśmę-piankę.

28. przykręcamy głośnik. łaczymy kostkę.

29. nakładamy od góry boczek drzwi

30. wszyskie kostki (dwie) przeciągamy przez otwory

31.zakładamy czarny plastik klamki wewnetrznej, łączymy kostkę. przykręcamy wkręt.

32. ręką dobijamy 8 kołków boczka drzwi.

33. wkręcamy górną srubę rączki drzwi

34. łaczymy kostkę z przycikiem i całość wkładamy w rączkę.

35. przykręcamy dolną srubę w rączce i zakładamy zaślepkę.

pewnie mozna to zrobić prościej-mi się nie udało... nałożyć i nawinąć linki na kółko bez demontarzu. a zamarnowałem na kolanach przy drzwiach parę godzin zanim wszystkiego nie zdemontowałem.

aha i ciekawostka: w lewych drzwiach mojej lanci był oryginalnie założony wodzik prawy...
zeby.GIF
i ja też założyłem prawy (D), bo w lewym trzeba by urwać tasiemkę.

źródło: Lancia Klub Polska

Napisano
  • Autor

ok dzieki serdeczne 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.