Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] Nie pryska mi pompka spryskiwacza szyb....

Featured Replies

Napisano

Nie chce spryskiwacz działać. Nie działa ani przód ani tył mimo że wycieraczki otrzymują sygna do działania po pociągnięciu dźwigni uruchamiania wycieraczek do siebie. Z początku myślałem że to zamarznięty płyn. Dolałem zimowego, przyszło ocieplenie - nic. Pompki nie słychać. Pomyślałem wtedy - bezpiecznik! Sprawdziłem. Numer 8 w skrzynce ale nie, wsio ok, nie przepalony.

I teraz pytanie: gdzie dokładnie znajdę pompkę spryskiwacza w samochodzie i czy łatwo toto wymienić?

I drugie pytanie: czy na pewno tylko jeden bezpiecznik odpowiada za spryskiwacz? może gdzieś jeszcze trzeba sprawdzić bezpiecznik siakiś?...albo inne sugestie co zrobic żeby znów psikało? zlosnik.gif

Napisano

Chciałbym tylko Ci podpowiedzieć żebyś zmienił tytuł posta, na coś mówiący.

Ułatwi to orientację w temacie i szukanie w przyszłości.

Napisano
  • Autor

> Chciałbym tylko Ci podpowiedzieć żebyś zmienił tytuł posta, na coś

> mówiący.

> Ułatwi to orientację w temacie i szukanie w przyszłości.

Słusznie... ok.gif juz zmieniam

Napisano

U mnie (w F) jest tak, że cały przełącznik wycieraczek po prostu się zużył, elementy stykowe wewnątrz tej kostki się wyginają od naciskania do spryskiwania. Ostatnio (pół roku temu) go wyciągnąłem, rozebrałem i podgiąłem blaszki. Działał jak nowy, ale już w tym momencie przestaje poprawnie działać, więc znów czeka mnie rozbiórka. Można pomyśleć o nadlutowaniu styków, może wtedy nie trzeba będzie tego poprawiać. Albo zakupić nowy przełącznik. To taka moja sugestia. Może w H też tak się dzieje, chociaż to nowy pojazd. wink.gif

Napisano

> I teraz pytanie: gdzie dokładnie znajdę pompkę spryskiwacza w

> samochodzie i czy łatwo toto wymienić?

Szukaj gdzieś pod wlewem płynu do spryskiwaczy.

Co do wymiany to nie wiem czy łatwo

> I drugie pytanie: czy na pewno tylko jeden bezpiecznik odpowiada za

> spryskiwacz? może gdzieś jeszcze trzeba sprawdzić bezpiecznik

> siakiś?...albo inne sugestie co zrobic żeby znów psikało?

Napewno płyn jest rozmrożony? Jak jest i działają wycieraczki to warto albo na krótko dać napięcie na pompkę lub sprawdzić miernikiem czy żarówką czy dostaje napięcie

Spróbuj ewentualnie wymigać błędy. To działanie pro forma które raczej nic nie powie ale napewno nie zaszkodzi.

Napisano
  • Autor

> Szukaj gdzieś pod wlewem płynu do spryskiwaczy.

> Co do wymiany to nie wiem czy łatwo

> Napewno płyn jest rozmrożony? Jak jest i działają wycieraczki to

> warto albo na krótko dać napięcie na pompkę lub sprawdzić

> miernikiem czy żarówką czy dostaje napięcie

> Spróbuj ewentualnie wymigać błędy. To działanie pro forma które

> raczej nic nie powie ale napewno nie zaszkodzi.

No cóż, przez tydzień było ponad 1-2 stopnie samochód po dłuższym jeżdżeniu stał kilka razy po kilka godzin na zamkniętych parkingach centrów (?) handlowych, więc zakładam że płyn nie jest juz zamarznięty, szczególnie że dolane jest do zbiornika 2,5 litra płynu zimowego do 21 stopni. Co prawda spryskiwacz przestał działać dokładnie z rozpoczęciem mrozów poniżej -10, ale jak mówię, płyn już miał mnóóóóstwo czasu dojście do swej płynnej postaci.

Co do wymigania błędów masz na myśli ASO czy innego elektryka z kompem?

Co do dania pompki na krótko to mam taki plan ale gdzie ona dokłądnie jest w Astrze H? jak się do niej najłatwiej dostać?

Napisano

> Co prawda spryskiwacz przestał działać dokładnie z rozpoczęciem mrozów poniżej -10,

> ale jak mówię, płyn już miał mnóóóóstwo czasu dojście do swej

> płynnej postaci.

Płyn może i tak, ale pompka już nie wink.gif Czarny scenariusz: płyn zamarzł i unieruchomił pompkę. Próbowałeś uruchomiać i spaliłeś silnik pompki. Można łatwo sprawdzić, tak jak radzi Astroman: żaróweczka do wtyczki pompki i próbuj uruchomić wajchą pod kierownicą. Jeżeli żaróweczka zaświeci - instalacja sprawna, pompka kaput. Jeżeli nie zaświeci - szukaj napięcia w kablach po drodze a na koniec kombinuj jak Solo86

Pozdroofka

Napisano

Dokładnie taką sytuację miałem u siebie parę lat temu. Zostawiłem płyn letni w zbiorniczku i niestety zamarzł, ja głupi myślałem anuż widelec odtajeje po jeździe (od silnika), i pompowałem aż przestała pracować. Zakupiłem nową pompkę z AG i sika mi jak najęta, ale chyba nastąpi zmiana do poruszanego tematu dysz spryskiwacza od C3.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> Dokładnie taką sytuację miałem u siebie parę lat temu. Zostawiłem

> płyn letni w zbiorniczku i niestety zamarzł, ja głupi myślałem

> anuż widelec odtajeje po jeździe (od silnika), i pompowałem aż

> przestała pracować. Zakupiłem nową pompkę z AG i sika mi jak

> najęta, ale chyba nastąpi zmiana do poruszanego tematu dysz

> spryskiwacza od C3.

> PZDR VEN

Z ciekawości... jaki koszt takiej pompki jest?

Napisano

> Z ciekawości... jaki koszt takiej pompki jest?

Zależy o którą pytasz, tą z Astry G zakupiłem za jedyne jakieś 50 pln, było to ponad 3,5 roku temu, a tą nową co zamierzam zakupić do mgłowych spryskiwaczy to nie wiem gdyż jeszcze nie się im nie przyglądałem.

PZDR VEN

Napisano

> I teraz pytanie: gdzie dokładnie znajdę pompkę spryskiwacza

Zbiornik płynu i pompkę znajdziesz pod przednim zderzakiem, najlepiej go zdemontować .

Pzdr

Napisano

> Co do wymigania błędów masz na myśli ASO czy innego elektryka z

> kompem?

wciskasz gaz i hamulec i włączasz kluczyk tak żeby zaświeciły się kontrolki.

6 -cyfrowe kody błędów wyświetlą się na liczniku dziennych km po napisie ECN

btw

Jeśli masz skrzynkę bezpieczników w komorze silnika w wersji B to za spryskiwacze odpowiada bezpiecznik 10A nr 7. a nr 8 jest 15A i odpowiada za klakson

Napisano
  • Autor

> btw

> Jeśli masz skrzynkę bezpieczników w komorze silnika w wersji B to za

> spryskiwacze odpowiada bezpiecznik 10A nr 7. a nr 8 jest 15A i

> odpowiada za klakson

No więc okazało się że mam wersję B.... mlot.gif

... i w związku z tym bezpiecznik nr 7 został wymieniony spineyes.gif

A co do błedu to wyskoczył mi ECN 050074. Z tego co czytałem jeden z najczęstszych błedów wyskakujący w Oplu Astrze H.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.