Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pogromcy mitów

Featured Replies

Napisano

Rozglądając się za AR 156 1,9 JTD 16V naczytałem się wielu pochlebnych opinii o spalaniu tych silników .... spalanie na poziomie 6 litrów po mieście można włożyć między bajki - ale nie czuję się zawiedziony, bo zdawałem sobie sprawę że to bujdy zlosnik.gif .

Póki co - spalanie to 7,5 l ON/100 km - fakt, że zimno i że nie ślimaczę sie z najniższymi obrotami po ulicach. Ale żeby średnio 6 po mieście - nie da rady. Chyba że wiosną i powolutku smile.gif .

A tak ponadto, to ogień smile.gif. Alfa wymiata

Napisano

> więc jaki cel był tego postu ?

Wstyd było napisać: chwalę się, mam Alfę hehe.gif

Napisano
  • Autor

> więc jaki cel był tego postu ?

Taki, że Alfa 1,9 16V nie pali 6 litrów po mieście, ani też 5 litrów jak to niektórzy zachwalają jezor.gif

Pali swoje 7,5 a nawet więcej, a jeśli ktoś mówi że pali mniej, to kłamie foch.gif

Napisano

ja mam około 6 zazwyczaj wink.gif

Napisano

> Wstyd było napisać: chwalę się, mam Alfę

Podpisano: Cinos rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> ja mam około 6 zazwyczaj

Zobaczymy jak będzie przy spokojnej jeździe smile.gif. 7,5 było przy dynamicznej

Napisano

> Zobaczymy jak będzie przy spokojnej jeździe . 7,5 było przy

> dynamicznej

ja tym nie potrafię spokojnie jeździć , mi żre 8-9l , teraz w zimie 9

Napisano
  • Autor

> ja tym nie potrafię spokojnie jeździć , mi żre 8-9l , teraz w zimie 9

No ciężko jest spokojnie jechać - bydlę zachęca żeby mu depnąć beksa.gif

Napisano

moja 2.4 jtd pali koło 7. przy raczej dynamicznej jeździe... bananaevil.gif

Napisano
  • Autor

> moja 2.4 jtd pali koło 7. przy raczej dynamicznej jeździe...

w mieście, zimą przy - 10 stopni C?? smile.gif Piszę o tych warunkach które panowały na przestrzeni miesiąca.

Napisano

> w mieście, zimą przy - 10 stopni C?? Piszę o tych warunkach które

> panowały na przestrzeni miesiąca.

no dobra ... pół na pół. mieszkam pod Warszawą więc częśc jest w "trasie" piszę w cudzysłowie bo z prawdziwą trasą ma to niewiele wspólnego...

wlawam za 200 i przejeżdzam 800 km. no może teraz przy tych mrozach to 750-760km (czyli faktycznie wzrosło do 7,5)

Napisano
  • Autor

> wlawam za 200 i przejeżdzam 800 km. no może teraz przy tych >mrozach to 750-760km (czyli faktycznie wzrosło do 7,5)

O tym właśnie pisałem smile.gif. Uważam że 7,5 l/100 to i tak dobry wynik przy tych warunkach i dosć dynamicznej jeździe 95 % po mieście .

Ale o 6 literkach póki co można zapomnieć ( chyba że w trasie) .

Napisano

> O tym właśnie pisałem . Uważam że 7,5 l/100 to i tak dobry wynik

> przy tych warunkach i dosć dynamicznej jeździe 95 % po mieście .

> Ale o 6 literkach póki co można zapomnieć ( chyba że w trasie) .

tak, tak, ale pisałeś o 1.9 która powinna palic jednak mniej niż 2.4. ok.gif

a w 6 litrów nie wierzę... chyba, ze 80 km/h po autostradzie zlosnik.gif , kiedyś się zawiziąłem i cały zbiornik przejeździłem jak emeryt drive.gif i spaliła niewiele mniej.. więc po co się męczyc zlosnik.gif

Napisano

> moja 2.4 jtd pali koło 7. przy raczej dynamicznej jeździe...

hahaha.gif

a moja octavia pali 3 l na 100...

Napisano

> a moja octavia pali 3 l na 100...

screwy.gif

no chyba wiem ile pali mój samochód... sciana.gif

Napisano

> No ciężko jest spokojnie jechać - bydlę zachęca żeby mu depnąć

ja w sumie wcale nie zwracam uwagi na spalanie, jedynie z ciekawości sprawdzam wyniki przy każdym tankowaniu skromny.gif

Napisano

> O tym właśnie pisałem . Uważam że 7,5 l/100 to i tak dobry wynik

> przy tych warunkach i dosć dynamicznej jeździe 95 % po mieście .

> Ale o 6 literkach póki co można zapomnieć ( chyba że w trasie) .

W poprzednie wakacje robiłem trasę około 600 km w jedną stronę i z powrotem. Praktycznie tylko trasa. Auto którym jeździliśmy to 156 2.4 jtd 136+ (ponad 160) z 2000r. z przebiegiem około 170 kkm. Jazda raczej spokojna około 110, chwilami podczas wyprzedzania więcej. Średnie spalanie wyszło około 6,5 - 6,7 l/100km. Uważam, że takim samochodem mniej się nie da. Dla porównania 145 jtd mojej żony w podobnych warunkach spaliła około 6 l/100 km, tyle, że to nie ja jechałem, więc nie wiem jak było w praktyce.

Napisano

Moje 2.4 JTDm Q4 (1850 kg masy własnej/210 cv) na ~200 kilometrowym odcinku Katowice-Nowy Targ-Białka Tatrzańska (trasami bocznymi) spaliło 8.0 l/100 km przy średniej prędkości 39 km/h. Jest to najniższy wynik jaki kiedykolwiek zanotowałem w tym samochodzie.

Dwa najważniejsze czynniki wpływające na ten wynik:

- w warunkach w jakich się poruszałem przekroczenie 80 km/h było prawdziwym wyczynem;

- silnik był rozgrzany (brak postojów).

W każdym innym wpadku średnia z trasy miejsko-podmiejskiej, powiedzmy 2 x25 km, zimą (garażowany pod chmurką), bez korków, jedynie odsyć częste spowolnienia w ruchu (światła, drogi trzeciej kategorii, wyjazdy z podporządkowanej) to minimum 9,5 litra przy podobnej prędkości średniej.

Konkluzja:

spalanie w sposob zasadniczy zależy od warunków w jakich jeździmy, stylu jazdy oraz kilku mniej ważnych elementów. Moim zdaniem ogólne stwierdzenie "moj 2.4 JTD pali tyle a tyle" odnoszone np. do ogółu silników 2.4 JTDm, bez rozróżnienia chociażby na moc, masę własną, czy też generację zastosowanego układu wtryskowego (DPF, jdna/dwie/trzy sondy L, EGR, wtrysk wielostopniowy, ciśnienie wtrysku itd), ale też szerokości opon, tego jak często właściciel sprawdza w nich prawidłowe ciśnienie, tego czy mieszkamy na wyżynach, równinach, górach jest kompletnie bez sensu

Napisano

> no chyba wiem ile pali mój samochód...

no własnie najwyraźniej nie wiesz cool.gif

Napisano

> Moje 2.4 JTDm Q4 (1850 kg masy własnej/210 cv) na ~200 kilometrowym

> odcinku Katowice-Nowy Targ-Białka Tatrzańska (trasami bocznymi)

> spaliło 8.0 l/100 km przy średniej prędkości 39 km/h. Jest to

> najniższy wynik jaki kiedykolwiek zanotowałem w tym samochodzie.

Bez Q4 da sie zamknac w 7 litrach, ale jest ciezko.

Napisano

> no własnie najwyraźniej nie wiesz

no to może mnie uświadomisz... bo widocznie od pół roku żyję w niewiedzy i 20 tys km zrobiłem nie wiedząc nawet ile mi pali yikes.gifscrewy.gif a może jakieś elfy wchodzą mi w nocy do garażu i dolewają paliwa żeby mnie zmylić hahaha.gif

Napisano

> Moje 2.4 JTDm Q4 (1850 kg masy własnej/210 cv) na ~200 kilometrowym

Poważnie to auto tak dużo wazy? 210ps przy tej masie wrażenia raczej nie robi...

Pozdro

Napisano

> Poważnie to auto tak dużo wazy? 210ps przy tej masie wrażenia raczej

> nie robi...

No niestety. Przy okazji liftingu mieli zmniejszyc mase, ale skonczylo sie glownie na lzejszych alufelgach zlosnik.gifhehe.gif

Za to calkiem przyzwoicie auto prowadzi sie na autostradzie zlosnik.gifhehe.gif

Napisano

> Poważnie to auto tak dużo wazy? 210ps przy tej masie wrażenia raczej

> nie robi...

Tak, albo niestety tak.

Inżynierowie FPT popracowali trochę nad przebiegiem momentu, który swoje maksimum osiąga przy 1500 rpm, co niewątpliwie w części rekompensuje przeciętne pozostałe osiągi. W górnym zakresie także nie czuje się by czegoś brakowało.

Ale zawsze rodzi się pytanie: czy da się bezpiecznie wycisnąć więcej? Ciśnienie doładowania dochodzi do 1.6 bara, wtryski są zmienione w stosunku do podstawowej wersji 2.4 JTDm (200 cv).

Masz na to jakiś pomysł? No może poza całkowitym zaślepieniem EGR'a?

Napisano

> Tak, albo niestety tak.

> Inżynierowie FPT popracowali trochę nad przebiegiem momentu, który

> swoje maksimum osiąga przy 1500 rpm, co niewątpliwie w części

> rekompensuje przeciętne pozostałe osiągi.

Zamontowali inną sprężarkę, paradoksalnie Garretta zamiast KKK (w 200tce jest GT20 KKK zlosnik.gif), prawdopodobnie sterowaną nie podciśnieniem a elektroniką. Jak dorwę taką do łapy to będę wiedział dokładnie.

W górnym zakresie

> także nie czuje się by czegoś brakowało.

> Ale zawsze rodzi się pytanie: czy da się bezpiecznie wycisnąć więcej?

> Ciśnienie doładowania dochodzi do 1.6 bara, wtryski są zmienione

> w stosunku do podstawowej wersji 2.4 JTDm (200 cv).

Pewnie, że się da. Sprężarka z 200tki może spokojnie pompować 1,85 bara tak więc i w 210 jest rezerwa, układ wtryskowy również nie jest wysilony.

> Masz na to jakiś pomysł? No może poza całkowitym zaślepieniem EGR'a?

Tam siedzi chyba edc16c39 tak więc zaślepić ot tak nie można - choinka checków od razu się pojawi przy tym sterowniku, mozna trochę EGRa oszukać.

Trzeba sprawdzić, czy będzie chciało bezproblemowo gadać po kablu i zrobić remap, proste smile.gif

Pozdro

Napisano

> Taki, że Alfa 1,9 16V nie pali 6 litrów po mieście, ani też 5

> litrów jak to niektórzy zachwalają

> Pali swoje 7,5 a nawet więcej, a jeśli ktoś mówi że pali mniej, to

> kłamie

A jak sprawa wygląda w AR 147 1.9JTD 8V ze spalaniem miasto/trasa?

Napisano

> A jak sprawa wygląda w AR 147 1.9JTD 8V ze spalaniem miasto/trasa?

Tak jak w stilo 115jtd - 5 do 8 generalnie.

Pozdro

Napisano

jest sterowana grucha ... podcisnieniem ..... smile.gifsmile.gifCzyli jest szansa na dalszy progres wiesz w jakiej kwestii...

Napisano

> jest sterowana grucha ... podcisnieniem ..... Czyli jest szansa na

> dalszy progres wiesz w jakiej kwestii...

Zobaczymy co powie herr kebab wink.gif

Pozdro

Napisano
  • Autor

Teraz pije jeszcze więcej smile.gif ...jakieś 8 litrów ( krótkie odcinki ok. 15 km na zimnym silniku )

Napisano

Ale to mowisz na podstawie wskazan komputra czy tankowan korek w korek ?

Ja w swojej w sumie chyba najwiecej mialem 8,5 na wakacje z rowerami na dachu i bez litosci raczej. Choc jak sie dobrze zastanowie to moze jednak ok 9. No w kazdym razie jezdzac normalnie po malym miescie i czasem jakies 30-40 km wychodzi mi ok 8l

Napisano

> Ale to mowisz na podstawie wskazan komputra czy tankowan korek w

> korek ?

jakbym patrzył na śmieszny\propagandowy infocenter to bym napisał że pali 4-4,5 l , tylko co to da jak w rzeczywistości ta pijawa wciąga więcej , ale ja mam ciężką nogę , cały czas wink.gif

Napisano
  • Autor

Poniżej 7 litrów zeszła - i muszę przyznać że bardzo zdziwiony jestem, bo warunki na drogach fatalne a Alfą nie robię ostatnio więcej niż 20 km jednorazowo hmm.gif i w dodatku zakopałem się niedawno , co wiązało się z lekkim zwiększeniem spożycia ON przy próbach wydostania się z zaspy.

Napisano

> Poniżej 7 litrów zeszła - i muszę przyznać że bardzo zdziwiony

> jestem, bo warunki na drogach fatalne...

kurcze, ale liczysz te pół-litry wink.gif

A poważnie, to akurat gdy są takie zimowe warunki to spalanie spada, delikatniej się operuje gazem, częściej hamuje silnikiem, klima nie działa itd. Jeszcze jak zimówki są węższe tym bardziej. A 20km to nie krótkie odcinki! - krótkie to 3-5km powiedzmy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.