Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrzynia abarth

Featured Replies

Napisano

> potrzebuje oznaczenia skrzyni abarth

takie jak scs, musisz sciagnac obudowe mechanizmu roznicowego i odczytac z kola ilosc zebow

Napisano
  • Autor

> takie jak scs, musisz sciagnac obudowe mechanizmu roznicowego i

> odczytac z kola ilosc zebow

czyli bez sciagania obudowy nie da rady sie dowiedziec czy to abarth

Napisano

> czyli bez sciagania obudowy nie da rady sie dowiedziec czy to abarth

nie

Napisano

a własciwie to czym się różni skrzynia abarth od normalnej? Są inne przełożenia, wieksza wytrzymałość?

Napisano

> a własciwie to czym się różni skrzynia abarth od normalnej? Są inne

> przełożenia, wieksza wytrzymałość?

Jest krótsza od sportingowej i eskowej.

Tutaj masz szczegoły ok.gif

Napisano

ale były montowane normalnie do CC/SC i czy jest jakaś możliwośc, poza rozbieraniem i sprawdzaniem numerów czy dany CC/SC ma abarth'a?

Napisano

niema mozliwosci, skrzynie maja taki sam numer

edit: no chyba ze sie przejedziesz i po obrotach zobaczysz

Napisano

> czyli bez sciagania obudowy nie da rady sie dowiedziec czy to abarth

nie

Czemu wprowadzacie kolegę w błąd? Wystarczy skorzystać z tabelki przeliczników przełożeń skrzyń fiatowskich (w załączniku) i kręcić wałkiem sprzęgłowym po wrzuceniu jakiegoś biegu i liczyć obroty kielichów. I tak przy skrzyni SCS/Punto I na pierwszym biegu prawie 15 obrotów wałka sprzęgłowego przypada na jeden obrót kielicha - itd - na wyższych biegach nie trzeba dużo kręcić wałkiem smile.gif Uwaga: ważne by oba kielichy obracały się jednakowo, czyli dyfer podawał napęd na oba koła.

W tabelce nie ma skrzyni abarth, ale możemy się posłużyć przelicznikiem skrzyni VI z Punto II na czwartym biegu, gdyż przełożenie biegu oraz główne zgadza się. I tyle. Jeśli skrzynia jest na aucie to wtedy podnosimy przód i kręcimy wałem korbowym kluczem. Odpada nam wtedy rozbieranie obudowy przekładni głównej. Mam nadzieję, że autor tabelki nie obrazi się, że zamieściłem ją w załączniku (tabelkę znalazłem tutaj w innym temacie)

Pozdro i Najlepszego Nowego Roku

Napisano

latwiej odrecic te kilka srubek

Napisano

> latwiej odrecic te kilka srubek

A założysz się, że trudniej??

Bez urazy, ale na wyciągniętej skrzyni pomiar zajmuje na piątym biegu góra pół minuty, a na samochodzie też szybciej pójdzie niż samo ściągnięcie półosi ( na piatym biegu potrzeba góra 4,5 obrotu wałka). Ale oczywiście każdy ma wybór smile.gif Można wylewać olej, odkręcać czasem zapieczone, chyba osiem, śrub M8, potem przy założeniu obudowy uszczelniać itp itd. Ja wolę sprawdzić kręcąc wałkiem sprzęgłowym z założoną na nim tarcza sprzęgłową, bo wtedy leciutko się kręci smile.gif

Aha - i nie pisz, że czegoś nie można jak można!!!

Napisano

rownie dobrze mozesz sie przejechac i po obrotach zobaczysz jaka masz skrzynie, co pisalem wyzej

edit: pozatym kolega chyba chce kupic skrzynie z alegro, takze nie sadze ze handlarz bedzie krecil walkiem i sprawdzal przelozenie skrzyni

Napisano

> rownie dobrze mozesz sie przejechac i po obrotach zobaczysz jaka masz

> skrzynie, co pisalem wyzej

> edit: pozatym kolega chyba chce kupic skrzynie z alegro, takze nie

> sadze ze handlarz bedzie krecil walkiem i sprawdzal przelozenie

> skrzyni

> edit: ktora skrzynia z punto 2 ma 4.017

Po pierwsze do pomiaru jak piszesz potrzebny jest GPS oraz tabelka przeliczeniowa - można znaleźć w sieci. Czyli można, ale Ty na początku piszesz, że nie można smile.gif Jeśli nie wiesz do czego potrzebny GPS, to poszukaj w sieci odpowiedzi, bo chyba tylko na takich wiadomościach się opierasz.

Po drugie gość jeśli nie pokręci wałkiem, to na pewno nie ściągnie już obudowy dyfra smile.gif Ponadto jeśli kupisz skrzynię używaną, to handlarze malują śruby na skrzyni i jeśli farbę uszkodzisz to stracisz gwarancję rozruchową. Jak dobry handlarz to i pokręci wałkiem smile.gif

Po trzecie - jak byś ściagnął tabelkę lub trochę znał się na temacie to przełożenie główne 4.017 mają skrzynie palio/abarth lub szóstka z Punto 2. Z punto I szóstki mają przełożenie główne 4.9 czyli 13/64

Po czwarte daj sobie już spokój i poczytaj trochę więcej.

Po piąte już nie będę odpowiadał na Twoje posty, bo mija się to z celem tego tematu.

Pozdrawiam

EDIT

Samo liczenie zębów tez nie jest stuprocentowe z uwagi na fakt, że w sporcie stosowane są skrzynie z przełożeniem 11/57, czyli wieniec ma tyle samo zębów co w skrzyni abarth. A więc przełożenie główne jest już całkiem inne. Przełożenia takie produkował chyba Pan Kałuża i jest to rzadki i drogi model.....

Napisano

rotfl.gif rozbawles mnie, niechce mi sie odpisywac na te pierdy 30.GIF

edit: jak wszystko wiesz to powinieneś wiedziec ze nie trzeba liczyc tylko przeczytac bo na kole jest wybita ilosc zebow walka/kola

Napisano
  • Autor

Czy lepszym rozwiazaniem jest kupic skrzynie sportingowska czy abartha.auto sluzy do jazdy na codzien i na kjs

Napisano

> Czy lepszym rozwiazaniem jest kupic skrzynie sportingowska czy

> abartha.auto sluzy do jazdy na codzien i na kjs

mialem sportinga, mam abartha i wydaje mi sie ze jest za krotka do jazdy na codzien

Napisano

Mam takie pytanie sej rok końcowka 99' naklejki jakieś tam special edition, ręczny alu, podstawka pod nogę alu, progi, alu14", rozumiem że powinna tam być skrzynia abarth?

Napisano

> Mam takie pytanie sej rok końcowka 99' naklejki jakieś tam special

> edition, ręczny alu, podstawka pod nogę alu, progi, alu14",

> rozumiem że powinna tam być skrzynia abarth?

powinna zlosnik.gif

Napisano

> a nie chcesz sprzedac skrzynie abarth?

niechce mi sie wyciagac zlosnik.gif, rozumie ze chcesz abartha? 6speed niechcesz moglbym cos zmontowac

Napisano

U mnie na abarcie przy 7500 odciąłem przy 205 km/h, na hamowni, żeby nie było że jakaś ściema.

Bardzo dobra skrzynia wink.gif

Napisano

> U mnie na abarcie przy 7500 odciąłem przy 205 km/h, na hamowni, żeby

> nie było że jakaś ściema.

> Bardzo dobra skrzynia

A przy seryjnej odcince ? np 2ójka przy ilu odcina?

Musze sprawidzić, bo jeżeli u barata faktycznie abarth siedzi(tak jak wyzej pisałem) to skrzynie do mnie zasadzam zlosnik.gif a jemu sportinowa bo ona woli kapelusz tajl hehe.gif

Napisano

nie moge wyslac Priva, odezwij sie na gg

Napisano

> A przy seryjnej odcince ? np 2ójka przy ilu odcina?

> Musze sprawidzić, bo jeżeli u barata faktycznie abarth siedzi(tak jak

> wyzej pisałem) to skrzynie do mnie zasadzam a jemu sportinowa

> bo ona woli kapelusz tajl

Jak wsio powinno odciąć na 6800... niewiem.gif

Napisano

> Jak wsio powinno odciąć na 6800...

Koledze pewnie chodziło o to, przy jakies prędkości przy standardowym limiterze odetnie dwójka abartowska wink.gif

Napisano

> Jak wsio powinno odciąć na 6800...

Ale chodziło o km/h na drugim biegu zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.