Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przedni lewy hamulec brava

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich. Od ostatniej wymiany klocków hamulcowych(ATE Niemcy) przejechałem 22kkm. Na oryginalnych (od nówki )przejechałem ponad 42 kkm i już zaczęłem się martwić, że czujniki grubości okładzin nie działają, ale zadziałały. Teraz, po przejechaniu 22kkm od wymiany, przedni lewy hamulec, przy mocniejszym hamowaniu, chroboce tak jakby okładziny klocków się skończyły, ale czujnik grubości nic nie sygnalizuje. Martwie się, że może to być skutek zbyt małej grubości tarczy, na co zwrócił mi uwagę mechanior przy wymianie opon na zimowe. Czy za cienka tarcza może dawać takie same objawy jak zużyte klocki? Czy suma 800 zł, jaką mi rzucili za wymianę tarczy na nową to nie za dużo? może dlatego, że trzeba wymienić razem z piastą, bo samej tarczy nie da się zdjąć? Co Wy na to? Dzięki za uwagi

Napisano

Yyyy? Masz hamulce Brembo czy jak? grinser006.gif

Tarcze to koszt ok 250-400zl (zalezy jakie kupisz). Wymiana to pikus - sam zrobisz lub dasz komus na moje oko max 100zl za obydwie strony.

Tak - sama tarcza moze dac taki efekt szorowania - zrobil sie rant ktory szoruje o klocek przy naciskaniu hamulca. Proponje zdjac kolo i obadac sprawe.

Napisano

> Yyyy? Masz hamulce Brembo czy jak?

> Tarcze to koszt ok 250-400zl

250 to kosztują brembo z klockami ferodo premier...

Napisano

> 250 to kosztują brembo z klockami ferodo premier...

Mialem na mysli system hamulcowy Brembo a nie zwykle tarcze i klocki 270751858-jezyk.gif

Krotko mowiac - kwota 800zl odrazu kazdemu powinna sugerowac ze albo ma Ferrari albo musi zmienic mechanika zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Komplet mikody w granicach 130... Wymienisz sobie sam razem z

> klockami...

> kupisz tutaj wysyłkowo http://mikoda.pl/public/sklep.php

> Za 9 stów to chyba z ferrari...

Dziękuje za pomoc, ucieszyłem sie, bo rzeczywiście, po sprawdzeniu koszt 2-ch tarcz z dostawą to 120zł. Na pewno trzeba wymienić 2-e tarcze, bo taka jest minimalna dostawa. Czy ma Pan swoją opinie o tarczach Mikoda ATM? są do przyjęcia jakościowo? Czy warto zamówić za dodatkowe 35zł tarcze frezowane i nawiercane?

Napisano

> opinie o tarczach Mikoda ATM? są do przyjęcia jakościowo? Czy

> warto zamówić za dodatkowe 35zł tarcze frezowane i nawiercane?

bardzo dobre tarcze niczym nie różniące się od wyrobów dewizowych...

frezowanie poprawia jakość hamulców, ale kosztem specyficznego pomruku tarcz i w wielu przypadkach kosztem żywotności klocków... Jeżeli nie narzekasz na hamulce to nie ma sensu...

Napisano

> Na pewno trzeba wymienić

> 2-e tarcze, bo taka jest minimalna dostawa.

Nie - bo tak nakazuje zdrowy rozsadek! icon_eek.gif

Tarcze Mikody sa bdb - sprawdzily sie u mnie w Marei Weekend ktora wazy ponad 1400kg i przy silniku ktory wymaga dobrych hamulcow. Kilkukrotne hamowania wg mnie nie robia na nich wiekszego wrazenia, rowniez z wiekszych predkosci.

Napisano

> Dziękuje za pomoc, ucieszyłem sie, bo rzeczywiście, po sprawdzeniu

> koszt 2-ch tarcz z dostawą to 120zł. Na pewno trzeba wymienić

> 2-e tarcze, bo taka jest minimalna dostawa. Czy ma Pan swoją

> opinie o tarczach Mikoda ATM? są do przyjęcia jakościowo? Czy

> warto zamówić za dodatkowe 35zł tarcze frezowane i nawiercane?

a jakby minimalna dostawa była 1 szt to byś wymienił 1 szt ??????? zlosnik.gificon_eek.gif

co do frezowania i nawiercania - tylko fajnie wygląda, do tego niektórzy piszą że mogą być bardziej podatne na zwichrowanie.

Napisano

> mocniejszym hamowaniu, chroboce tak jakby okładziny klocków się

> skończyły, ale czujnik grubości nic nie sygnalizuje. Martwie

> się, że może to być skutek zbyt małej grubości tarczy, na co

Chrobotanie to jest jakas wskazówka ale najlepiej sprawdzić grubośc klocków. Jak klocki jeszcze grube to spoko - u mnie zestaw MIKODA - Lucas też czasem chrobotnie

> Czy suma 800 zł, jaką mi rzucili za wymianę tarczy na nową to

> nie za dużo? może dlatego, że trzeba wymienić razem z piastą, bo

> samej tarczy nie da się zdjąć? Co Wy na to? Dzięki za uwagi

Chyba ich tych mechaników osrało z rozrzutem

Po cholerę chca piastę zdejmować ?? Tarcza się trzyma na dwóch śrubach a potem na śrubach koła

Co do ceny - tak piszą inni - MIKODA jest ok - jak chcesz te nawiercane i frezowane to licz się z tym że 1 komplet klocków krótko Ci posłuży

Acha - nie wierz w mit Ferodo Premier - są bardzo miękkie - wchodz w LUCAS ( TRW ) autko staje w miejscu

Napisano

> Chyba ich tych mechaników osrało z rozrzutem

no "szczyt merytoryki" chyba sam uzywasz takiego zwrotu

jezeli trafia sie klient kompletnie zielony to tak zachowuja sie nasi "spece" - wystarczy zerknac na slynny program tvn pt usterka .

mnie aso fiata zaoferowalo 1000zl za wymiane wtryskiwacza na gotowo bo auto mi sie dusilo na wolnych obrotach zlosnik.gif wystarczyla butelka nafty i 2h wolnego czasu .

Napisano

> no "szczyt merytoryki" chyba sam uzywasz takiego zwrotu

Jak już TATE cytujesz to po całości - bo potem jest wyjaśnienie dlaczego uważam że ich osrało smile.gif

Ale istnieje też możliwośc że nie pojąłem Twoich intencji smile.gif

Napisano
  • Autor

> Yyyy? Masz hamulce Brembo czy jak?

> Tarcze to koszt ok 250-400zl (zalezy jakie kupisz). Wymiana to pikus

> - sam zrobisz lub dasz komus na moje oko max 100zl za obydwie

> strony.

> Tak - sama tarcza moze dac taki efekt szorowania - zrobil sie rant

> ktory szoruje o klocek przy naciskaniu hamulca. Proponje zdjac

> kolo i obadac sprawe.

Twoja diagnoza się potwierdziła. Po obejrzeniu okazało się, że tarcza ma połowę grubości i jest skorodowana. Klocki też na ukończeniu. Sugerowana przyczyna: zbyt słabe i rzadkie hamowanie. To prawda, jeżdżę ostrożnie i nie muszę często i gwałtownie hamować. Nowy, duży warsztat zaproponował mi: tarcze ATE po 112zł za szt., Klocki Lucas(TRW)-130zł(ATE-164zl),.robocizna-100zł. Razem 454zł. Myśle, że jest to oferta do przyjęcia jakościowo i cenowo. Co Wy na to? hehe.gif

Napisano
  • Autor

> bardzo dobre tarcze niczym nie różniące się od wyrobów dewizowych...

> frezowanie poprawia jakość hamulców, ale kosztem specyficznego

> pomruku tarcz i w wielu przypadkach kosztem żywotności

> klocków... Jeżeli nie narzekasz na hamulce to nie ma sensu...

W znanym dużym warsztacie stanowczo mi odradzili tarcze MikodeATM, twierdzą, że jeszcze u nich nikt takich klocków nie zakładał. Poświęciłem 100zl więcej, ale ATE to firma z większą tradycją i dostawca tarczy do znanych marek samochodów. Klocki wybrałem TRW(Lucas). Dzięki za rady.

Napisano

> Dzięki za rady.

Na zdrowie! Szkoda tylko ze nie wybrales dobrych polskich tarcz. Mikoda, Zameto i inni to naprawde dobre firmy.

Wazne ze u Ciebie juz po problemie. zlosnik.gif

Napisano

> W znanym dużym warsztacie stanowczo mi odradzili tarcze MikodeATM,

> twierdzą, że jeszcze u nich nikt takich klocków nie zakładał.

W końcu odradzili Ci klocki czy tarcze ??

Dopuszczasz oczywiście taką możliwośc że znany duży warsztat bierze działke od sprzedaży wyrobów firmy znanej z większej tradycji ?? I za wszelką cenę upcha te wyroby ?? Nawet troszkemijając się z prawdą??

Swoją droga powiedz mi jak to rozumieć - jeden warsztat chce Cie skroić na kasie wmawiając bzdury więc z nich rezygnujesz a potem jedziesz do drugiego warsztatu i tam wierzysz bezkrytycznie??

Napisano
  • Autor

> W końcu odradzili Ci klocki czy tarcze ??

> Dopuszczasz oczywiście taką możliwośc że znany duży warsztat bierze

> działke od sprzedaży wyrobów firmy znanej z większej tradycji ??

> I za wszelką cenę upcha te wyroby ?? Nawet troszkemijając się z

> prawdą??

> Swoją droga powiedz mi jak to rozumieć - jeden warsztat chce Cie

> skroić na kasie wmawiając bzdury więc z nich rezygnujesz a potem

> jedziesz do drugiego warsztatu i tam wierzysz bezkrytycznie??

Sorry, pomyliłem się chodzi nie o klocki a tarcze MikodaATM.

Co do tarczy, nie dlatego wybrałem ATE, że bezkrytycznie wierzyłem warsztatowi, ale dlatego, że wcześniej przeczytałem setki opinii na forach pt. "jakie tarcze hamulcowe są najlepsze" w wyszukiwarce Googla i zdecydowana większość wybiera tarcze TRW lub ATE(może nie znają Mikode?). Na czymś trzeba się ooprzeć nie mając własnych doświadczeń, a w naszej "szukajce" oopinii na temat tarczy jak na lekarstwo, w tym wątku też. Nie mogąc dłużej czekać z wymianą idę za większością. Doświadczeniami podzielę się na forum. Co do klocków oferowali mi ATE ale cena dla mnie była za wysoka dlatego wybrałem TRW, które też cieszą się dobrą opinią. Pozdrowienia.

Napisano

> była za wysoka dlatego wybrałem TRW, które też cieszą się dobrą

> opinią. Pozdrowienia.

smile.gif Niech Ci służy ten zestaw na zdrowie twoje i autka smile.gif

Tylko nie szalej kilkaset pierwszysch km żeby Ci tarcz nie pgieło

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.