Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jaka mazde 6 kupić 2.0 benzyna czy 2.0 mzr cd 136 KM

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich użytkowników autokącika zamierzam kupić mazdę 6 z 2003 roku moje pytanie dotyczy jaki silnik wybrać (benzynowy czy diesla) słyszałem ze w dieslu pada filtr cząstek stałych?. Obecnie mam zafire 2.2 DTI i jestem negatywnie nastawiony do diesla - (rok temu padła mi pompa paliwowa, teraz problemy z elektrozaworem) - może taki model mi się trafił! Proszę o porade na co zwrócić uwagę przy zakupie tego diesla

Napisano

> Witam wszystkich użytkowników autokącika zamierzam kupić mazdę 6 z

> 2003 roku moje pytanie dotyczy jaki silnik wybrać (benzynowy czy

> diesla) słyszałem ze w dieslu pada filtr cząstek stałych?.

> Obecnie mam zafire 2.2 DTI i jestem negatywnie nastawiony do

> diesla - (rok temu padła mi pompa paliwowa, teraz problemy z

> elektrozaworem) - może taki model mi się trafił! Proszę o

> porade na co zwrócić uwagę przy zakupie tego diesla

jesli diesle w 6 to TYLKO bez filtra czaste stalych i koniecznie dobrze sparawdzic smok pompy olejowej

silnik benzynowy jest bezproblemowy ok.gif

Napisano

Po pierwsze to diesel 136 km nie ma filtr cząstek stałych. Pojawił się on po liftingu w 2005 (mocniejszy silnik ma ponad 140km).

Zobacz ceny kompletnego rozrząd z pompą wody, napinacza paska osprzętu. Jest drogo.

Zdarzają się zatarcia spowodowane zatkanym smokiem olejowym. Konsekwencja nie wymienienia podkładek pod wtryskami podczas sprawdzenia ich kalibracji.

Diesle mają duuuuuże przebiegi. Benzyn mało na rynku.

Kupuj benzynę. Może więcej będziesz na benzynę wydawał, może trzeba będzie bardziej drążkiem machać, ale oszczędzisz na serwisie (łańcuch) będziesz miał mniej awarii.

Napisano

> Kupuj benzynę. może trzeba

> będzie bardziej drążkiem machać

Wytłumacz icon_eek.gif

Zawsze mi się zdawało, że mniej...

Napisano

> Wytłumacz

> Zawsze mi się zdawało, że mniej...

Tak mi wychodzi. Jak już jeżdżę 6 po mieście to w sumie używam 2 i 3, na trasie 5 i nie trzeba redukować tak często jak w bene. Faktem jest, że przy ruszaniu spod świateł trzeba szybciej machać. Faktem jest też to, że mazdą 6 2.0 benzyna zrobiłem może 10km. Porównuje do innych benzynowców mniejszych i z mniejszymi motorami (astra g 1.6 itp).

Edit: Czy to jakieś nawiązanie do tematu na MD?

Napisano

szczerze czytając problemy szustkowiczów z dieslami to bym 6tki w dieslu nie kupił

te silniki sa jakieś mocno felerne

co drugi post na mazdaspeed to problemy z spv , podkładkami itp

ponoć najlepsze sa przedliftowe

ciesze sie ze 3jka ma psa motor - tez nie wolny od wad ale chyba bardziej udany

Napisano

> Tak mi wychodzi. Jak już jeżdżę 6 po mieście to w sumie używam 2 i 3,

> na trasie 5 i nie trzeba redukować tak często jak w bene. Faktem

> jest, że przy ruszaniu spod świateł trzeba szybciej machać.

> Faktem jest też to, że mazdą 6 2.0 benzyna zrobiłem może 10km.

> Porównuje do innych benzynowców mniejszych i z mniejszymi

> motorami (astra g 1.6 itp).

> Edit: Czy to jakieś nawiązanie do tematu na MD?

Nie, temat elastyczności akurat jest bezdyskusyjny.

Zawsze benzyna będzie lepsza smile.gif

Poprostu jak ja jeżdze służbowymi dieslami to mam dokładnie

odwrotne wrażenie, ciągle trzeba pracować biegami smile.gif

Napisano

> szczerze czytając problemy szustkowiczów z dieslami to bym 6tki w

> dieslu nie kupił

> te silniki sa jakieś mocno felerne

> co drugi post na mazdaspeed to problemy z spv , podkładkami itp

> ponoć najlepsze sa przedliftowe

Mam przedliftową. Kupiona 3 letnia z przebiegiem 180kkm. Mam wrażenie, że większość problemów wynika raczej z wyeksploatowania aut. Nie wiem na ile mazda liczyła 6 diesel, może na 0,5 mln. Także gdzieś w połowie tego dystansu (a nie wątpliwie większość tych aut taki nalot ma i nie ma się co oszukiwać) mogą się zdarzyć jakieś kosztowniejsze naprawy, a kosztownych rzeczy do zepsucia w tym aucie trochę jest.

> ciesze sie ze 3jka ma psa motor - tez nie wolny od wad ale chyba

> bardziej udany

Przede wszystkim części sporo tańsze, ze względu na występowanie tego silnika w wielu modelach różnych marek. No i jak już jest DPF to nie jest taki problemogenny.

Napisano

Witam. Ja mam mazde 6 2.0 benzynke i silnik jest ok tzn ma swietne przyspieszenie i wbrew opiniom mało pali ( 8,7 l/100 LPG w trasie Nidzica Gdańsk plus 50 km po Gdańsku). Moja Mazda jest na LPG BRC więc pewnie taniej mi wychodzi jazda tym benzyniakiem niz dieslem tym bardziej ze nie ma spadku mocy na LPG. Wadą tego silnika jest to że przy wyższych obrotach jest dosyć głośny, skrzynia biegów też bardzo krótka a biegi przerzucają się jakoś tak "sztywno". Wcześniej miałem Rover 400 i jeśli chodzi o komfort jazdy było porównywalnie z tym ze w roverze przy przebiegu 250 tys km nigdy w zyciu nie słyszałem trzasku plastkiow w Mazdzie niewiadomo czego się łapać trzeszczy wszystko a ma przebieg 126 tys km 2002 rok. Przebieg pewny bo sam ją sprowadziłem z niemieckiego salonu mazdy serwisowana od poczatku do konca nigdy nie miała nawet najmniejszej stłuczki.

Napisano

> Witam. Ja mam mazde 6 2.0 benzynke i silnik jest ok tzn ma swietne

> przyspieszenie i wbrew opiniom mało pali ( 8,7 l/100 LPG w

> trasie Nidzica Gdańsk plus 50 km po Gdańsku). Moja Mazda jest na

> LPG BRC więc pewnie taniej mi wychodzi jazda tym benzyniakiem

> niz dieslem tym bardziej ze nie ma spadku mocy na LPG. Wadą tego

> silnika jest to że przy wyższych obrotach jest dosyć głośny,

> skrzynia biegów też bardzo krótka a biegi przerzucają się jakoś

> tak "sztywno". Wcześniej miałem Rover 400 i jeśli chodzi o

> komfort jazdy było porównywalnie z tym ze w roverze przy

> przebiegu 250 tys km nigdy w zyciu nie słyszałem trzasku

> plastkiow w Mazdzie niewiadomo czego się łapać trzeszczy

> wszystko a ma przebieg 126 tys km 2002 rok. Przebieg pewny bo

> sam ją sprowadziłem z niemieckiego salonu mazdy serwisowana od

> poczatku do konca nigdy nie miała nawet najmniejszej stłuczki.

Lubryfikator w gaziorze oczywiście jest? Mnie to tylko w takim aucie wkurza koło walające się po bagażniku.

6 ogólnie do najlepiej wyciszonych aut nie należy. Także to raczej nie wada a cecha zeby.GIF.

Zalet benzyna ma dużo. Tylko mała podaż i trzeba się najeździć.

Napisano

> Lubryfikator w gaziorze oczywiście jest? Mnie to tylko w takim aucie

> wkurza koło walające się po bagażniku.

> 6 ogólnie do najlepiej wyciszonych aut nie należy. Także to raczej

> nie wada a cecha .

> Zalet benzyna ma dużo. Tylko mała podaż i trzeba się najeździć.

Tak mam lubryfikację w zbiorniczek wchodzi 400 ml płynu starcza na jakieś 5 tys km. Oczywiście do silnika 2.0 nie trzeba zakładać lubryfikacji bo tutaj nie ma ceramicznych gniazd zaworów ale ja założyłem tak dla świętego spokoju;) Widzisz dla Ciebie to że mazda jest glośna to cecha dla mnie akurat wada heh bo żeby to jeszcze był jakiś ładny mrukliwy dzwięk a to takie niewiadomo co:) Ogólnie autko jest ok no i ma super bezużyteczną nawigację zeby.GIF Wiem że jest mało mazd z tymi silnikami ale ja jak kupowałem swoją interesowała mnie oczywiscie tylko 2.0 pali tyle co 1.8 a o wiele lepiej jedzie, to raczej problemu nie miał tylko że w Niemczech najlepiej samemu sobie sprowadzić chociaż widzisz co kupujesz, przeważnie są z książkami serwisowymi, chociąz to też nie oznacza że nie był cofany licznik. Ja oglądałem mercedesa u Turka w komisie w Niemczech miał przebieg ponad 500 tys km. Gosc mowił ze jak chce to za dwa dni będzie miał 120 tys plus ksiązka serwisowa heh:)

Napisano

Nawigacja to rzeczywiście dobra jest. Ale zawsze można poszpanować. hehe.gif

A powiedz mi kolego jak to pali w miejskim?

Jaki masz zasięg na gaziorze?

Szybko łapie temperaturkę?

Napisano

> Nawigacja to rzeczywiście dobra jest. Ale zawsze można poszpanować.

> A powiedz mi kolego jak to pali w miejskim?

> Jaki masz zasięg na gaziorze?

> Szybko łapie temperaturkę?

No w niektorych częściach Niemiec działa heh:) Co do spalania ja jeżdze raczej spokojnie i nigdy nie przekroczyłem 10l/100 w miescie w ogóle wydaje mi się że dziwnie mało pali jak na silnik 2.0 byłem u gazownika, który zakładał mi instalację powiedział że wszystko jest ok. Wczoraj na trasie spaliłem 7.7l ale warunki na trasie są jakie są więc jechałem bardzo wolno więc takie spalanie akurat jest możliwe bo tak przy normalnej jezdzie a jeżdze na trasie zwykle 120 km/h spaliła 8.7/100 w tym jeszcze kilkadziesiat km po miescie no chyba że źle policzyłem smile.gif)na 36 litrach przejechałem 415 km. Ogólnie zasięg to nie powiem jaki mam zawsze tankuje przy przejechanych 420 km i jeszcze nigdy nie wyjezdzilem do pustego a w butle wchodzą mi 43 litry. Temperature mazda ogolnie łapie bardzo szybko (wystawiam z garazu zamykam drzwi przejade kilkaset metrow i pracuje na gazie)

Napisano

mam od roku m6 z 2.0 benzin 2003 r. i bardzo jestem zadowolony spalanei od 7 do 13 na sto zalezy jak i gdzie jezdzisz ,ja raczej wolno nie jezdze na trasie najczesciej ok 8 litrow a w miescie zazwyczaj nie przekraczam 11 litrow,

auto aktualnie 160 tys a w zawieszeniu wszystko oryginalne bede pod koniec roku sprzedawal , jak bys byl chetny i sie nie spieszy , ale malo tyz wolac nie bede bo autko mam z pewnych rak i tez dbam o nie i nie jest skladane z przystanku a licznik ma oryginalne wskazania 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Witam wszystkich użytkowników autokącika zamierzam kupić mazdę 6 z

> 2003 roku moje pytanie dotyczy jaki silnik wybrać (benzynowy czy

> diesla) słyszałem ze w dieslu pada filtr cząstek stałych?.

> Obecnie mam zafire 2.2 DTI i jestem negatywnie nastawiony do

> diesla - (rok temu padła mi pompa paliwowa, teraz problemy z

> elektrozaworem) - może taki model mi się trafił! Proszę o

> porade na co zwrócić uwagę przy zakupie tego diesla

Witam, kolega ma 6 z silnikiem 2.0 benzyna 141 KM (chyba), i jest z niej bardzo zadowolony. Średnie spalanie to około 8.5 w cyklu mieszanym. Sama jazda do roboty to jazda po mieście ok 5 km w jedną stronę i tu spalanie zimowe wychodzi mu ok 10 literków.

Pozdrawiam

ps autko bardzo fajne i duże, moim zdaniem wystarczające dla rodzinki 2+2

Napisano

8,5 w mieszanym to bardzo mało. Całe 1l więcej niż diesel. Ciekawe na ile to efekt optymistycznych wskazań kompa pokładowego.

Napisano

> 8,5 w mieszanym to bardzo mało. Całe 1l więcej niż diesel. Ciekawe na

> ile to efekt optymistycznych wskazań kompa pokładowego.

Tak zeznawał wink.gif

To na przykładzie jazdy: 70% gdyńska estakada + obwodnica trójmiejska , a 30% odcinek typowo miejski.

Napisano

A to spalanie całkiem prawdopodobne. Aktualnie w naszym domowym klekocie widnieje 8,5l/km (komp zawyża teraz ok 0,1-0,2) z ostatnich 3 kkm, z czego 250 zrobione w trasie, reszta miasto, średnia prędkość ~30km/h.

• 2 tygodnie później...
Napisano

jak masz hajs na paliwo to bierz 6 MPS-a ( malo jest tego i przewaznie powypadkowe)

mam 2.3 automat z 2007, ale kupilbym sobie teraz MPS-a

oczywiscie trzebaby wiecej zaplacic ale warto!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.