Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Instalacja LPG i dołożenie klimy do Lacetti

Featured Replies

Napisano

Witam,

Pozwoliłem sobie po sąsiedzku spytać o takie dwie sprawy:

1. Jaka sekwencja nie będzie do silnika 1.6 (2004 rok) problematyczna. Myślałem ewentualnie o BRC SQ24 lub o Stagu4 ale z lepszymi niż przeciętnie wtryskami i reduktorem?

2. Czy z ewentualnym dołożeniem ręcznej klimy do kombi (SE) nie jest zbyt karkołomnym zadaniem? Może ktoś robił taką operację?

Wypatrzyłem w ogłoszeniach z mojej okolicy zadbane (I wł, serwisowany), ale dość biednie wyposażone Lacetti i tak się zastanawiam, czy chcąc mieć auto z klima opłaca się kupić egzemplarz bez i samemu ją montować bazując na częściach z "second-handu"?

Dzięki z góry za sugestie i pozdrawiam

Napisano

> Witam,

> Pozwoliłem sobie po sąsiedzku spytać o takie dwie sprawy:

> 1. Jaka sekwencja nie będzie do silnika 1.6 (2004 rok)

> problematyczna.

BRC SQ24 u mnie sprawdza się świetnie. W ASO do Lacetti zakładali jeszcze FlySequenta.

Napisano
  • Autor

> BRC SQ24 u mnie sprawdza się świetnie. W ASO do Lacetti zakładali

> jeszcze FlySequenta.

Jakie spalanie LPG uzyskujesz i ile do tego trzeba benzyny doliczyć, bo tak się zastanawiam, jakie byłyby koszty użytkowania tego auta vs. obecnie posiadany Lanos 1.5 16V?

SQ24 założyłbym za 2800.

Napisano

> Jakie spalanie LPG uzyskujesz i ile do tego trzeba benzyny doliczyć,

> bo tak się zastanawiam, jakie byłyby koszty użytkowania tego

> auta vs. obecnie posiadany Lanos 1.5 16V?

> SQ24 założyłbym za 2800.

Zimą w mieście ok 11litrów LPG + litr benzyny mniej więcej (teraz może więcej ze względu na poranne skrobanie samochodu).

Trasa ok 8-9 litrów LPG (w zależności od but.gif).

Latem do 0.5 litra benzyny/100km wystarcza.

Napisano
  • Autor

Czyli byłoby podobnie, jak mam obecnie.

Silnik w sumie ten sam, więc i koszty z nim związane wychodzą pewnie podobnie.

Martwi mnie jedynie brak klimy. frown.gif

Napisano

> Czyli byłoby podobnie, jak mam obecnie.

> Silnik w sumie ten sam, więc i koszty z nim związane wychodzą pewnie

> podobnie.

> Martwi mnie jedynie brak klimy.

1500-2000 i masz klime ok.gif Mozna tez z robitka wyciagnac.

Napisano

> 1. Jaka sekwencja nie będzie do silnika 1.6 (2004 rok)

Ty o LPG pytasz ?? Nie sądzę żebyś się dowiedział czegoś, czego nie wiesz.

> 2. Czy z ewentualnym dołożeniem ręcznej klimy do kombi (SE)

Nie wiem, czy nie lepiej szukać z tym co chcesz.

Napisano
  • Autor

> Ty o LPG pytasz ?? Nie sądzę żebyś się dowiedział czegoś, czego nie

> wiesz.

To i owo ogólnie wiem, ale może być jakiś myk, specyfika tego motorka.

> Nie wiem, czy nie lepiej szukać z tym co chcesz.

Trochę właśnie się łamię, tyle że z drugiej strony tych aut za wiele na rynku nie ma w pieniądzach, które chciałbym na nie przeznaczyć, a jechać pół Polski, żeby oglądnąć bezwypadkowe auto, które jest całe w szpachli też mi się nie uśmiecha.

To konkretne jest w Libertowie, więc przejechać się mogę. Jak się okaże, że to faktycznie zadbany egzemplarz, to jakoś będę mógł przełknąć tę gorzką pigułkę w postaci braku klimy. W obecnym aucie też jej z resztą nie mam i jakoś do tej pory funkcjonowałem. smile.gif

A że jestem, można powiedzieć, DIY, to jeśli tylko jest to wykonalne sensownym nakładem sił i środków, to kiedyś mógłbym sobie klimatyzację założyć.

Napisano

> To i owo ogólnie wiem,

Te auta są na gwarancji albo niedawno ją zakończyły. Podejrzewam, że ilość instalacji lpg założonych poza ASO będzie w granicach błędu statystycznego.

> Trochę właśnie się łamię, tyle że z drugiej strony tych aut za wiele

> na rynku nie ma w pieniądzach, które chciałbym na nie

> przeznaczyć,

Jaki zakładasz budżet ? Tych aut w ogóle nie ma za wiele na rynku.

> przełknąć tę gorzką pigułkę w postaci braku klimy. W

Nie kupiłbym już auta bez klimy. Kupujesz teraz, jest zima - w lecie będziesz żałował, że jednak nie ma klimy.

> sensownym nakładem sił i środków, to kiedyś mógłbym sobie

> klimatyzację założyć.

Wydaje mi się że to większa rzeźba i nie znajdziesz na tyle czasu, żeby rozgrzebać auto i dłubać klimę. A zapłacenie komuś za jej założenie będzie droższe niż kupienie auta z klimą.

A może jednak nie Lacetti, a Astra II kombi ?

Napisano
  • Autor

> Jaki zakładasz budżet ? Tych aut w ogóle nie ma za wiele na rynku.

Jak zapewne pamiętasz, z kupnem auta pieprzę się już dłuższy czas, może dlatego, że Lanos mimo wszystko jeszcze daje radę, a do tego dochodzą jeszcze różnego rodzaju perturbacje w pracy.

Ostatnio doszedłem jednak do wniosku, że nie dalej niż na wiosnę nowy wóz, co by się nie działo, muszę mieć. I obecnie padło akutrat na Lacetti (lub sprowadzoną Nubirę, bo tam lacetti to tylko HB). Żebym się za bardzo nie spłukał, to stać mnie obecnie na auto na pewno nie nowsze niż 05. Z gazem takie rzadko kiedy występują, chyba że jakieś przejścia widoczne są już na zdjęciach w ogłoszeniu, a w coś takiego nie będę się pakował. Podsumowywując, jeśli odliczyć niecałe 3 klocki na bezapelacyjnie konieczny gaz, to na sam zakup auta zostaje mi jakieś 21-22 kPLN.

> Nie kupiłbym już auta bez klimy. Kupujesz teraz, jest zima - w lecie

> będziesz żałował, że jednak nie ma klimy.

Tego właśnie się boję.

> Wydaje mi się że to większa rzeźba i nie znajdziesz na tyle czasu,

> żeby rozgrzebać auto i dłubać klimę.

Wiem, że może być problem z czasem. Dwójka małych dzieci, zrzędząca żona, finalizacja doktoratu (tego akurat pewny za bardzo nie jestem smile.gif ). Z niczym innym perturbacji być nie powinno, bo z tego co widzę, fanty da się dostać na częściach używanych.

A zapłacenie komuś za jej

> założenie będzie droższe niż kupienie auta z klimą.

To w ogóle odpada. Mógłbym później być mocno zdziwiony.

> A może jednak nie Lacetti, a Astra II kombi ?

Też o takim aucie myślałem, ale jakoś mnie nie przyciąga.

W przypadku Chevroleta (w gruncie rzeczy Daewoo) można powiedzieć, że jestem fanem marki. hehe.gif

Napisano

> Wiem, że może być problem z czasem. Dwójka małych dzieci, zrzędząca

> żona,

Mam to samo i wiem, że nawet mając narzędzia i warunki nie byłbym w stanie wygospodarować czasu na tak duży projekt jak pakowanie klimy do auta.

Od roku nie mogę znaleźć czasu na dołożenie pilota do c.zamka w aveo - potrzeba by było na to jakiejś soboty, ale - trzeba posprzątać, zrobić zakupy, zająć się dziećmi itp.....

Może jak już mnie bardzo to kręcenie kluczykiem wk....i, to to zrobię i oczywiście odsłucham potem swoje ....

> Też o takim aucie myślałem, ale jakoś mnie nie przyciąga.

> W przypadku Chevroleta (w gruncie rzeczy Daewoo) można powiedzieć, że

> jestem fanem marki.

O mnie też możnaby tak powiedzieć hehe.gif patrząc z zewnątrz.

Weź pod uwagę że lanos to jedno z lepszych DU - jak miałem espero, to wielu mi mówiło że to najlepsze DU. Lanos ma mechanikę w zasadzie wspólną z espero, plus ocynkowana blacha. Ta ocena była prawdziwa - Leganza była już znacznie gorsza niż espero. Rezzo jest (odpukać) w miarę OK, do aveo się coraz bardziej przekonuję (tyle że to smok benzynopij).

Natomiast będąc na Twoim miejscu:

- nie szukałbym kombi - ponoć oglądałeś jakieś rezzo/tacumę - powinineneś zauważyć przewagę MPV nad kombi. Może powinniśmy się spotkać, żebyś na spokojnie pooglądał i przejechał się rezzo. Przy 2 dzieci MPV bije kombi na głowę.

- jak już kombi, to naprawdę bym Cię na astrę namawiał - w tej kategorii cenowej w astrach będziesz mógł przebierać - podejrzewam, że w okolicach Krakowa będzie ich więcej niż Lacetti w całej Polsce. U mnie w rodzinie przewinęło się parę astr, to naprawdę bardzo solidne auto. Owszem, wnętrze projektował drwal, ale jest ono wykonane z dobrych materiałów. A może diesel ?

Może zwróć uwagę na Scenica - to mechanika Megane II, a te auta są lepsze niż opinia o nich:

1,6 z lpg

diesel

Napisano
  • Autor

Już przeróżnie myślałem.

Tacuma/Rezzo - jeszcze bardziej egzotyczne auto niż Lacetti. Bagażnik też nie będzie większy za bardzo.

Scenic II jest fajny, podoba mi się i byłby OK, ale znając mojego samochodowego farta, kupując Diesla za chwilę robiłbym turbosprężarkę, wtryski, dwumas i pompę common-raila, natomiast w przypadku zakupu 1.6 do wymiany miałbym na pewno wariator rozrządu. Niezależnie od rodzaju silnika posypałaby się pewnie karta kodowa, górne poduszki Mc Phersonów i tylne piastotarcze. hehe.gif

Pewnym plusem w moim przypadku jest fakt, że wszystkie tego typu naprawy robię sam, ale tak czy owak są one w przypadku tego wozu kosztowne.

Sęk w tym, że stać mnie na auto, które będzie tak czy owak w wieku, przy którym może się już psuć, więc wolę w sumie Daewoo, bo mniej więcej wiem, czego się spodziewać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.