Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ubywa płynu chłodniczego

Featured Replies

Napisano

Witam, od jakiegoś czasu mam problem z chłodzeniem. 2 razy w miesiącu muszę dolewać płynu do chłodnicy bo go ubywa. Dolewam około litr na 2 tygodnie jazdy. Co jakiś czas przestaje grzać nagrzewnica i z nawiewów nie leci ciepłe powietrze. Kiedyś byłem u mechanika i stwierdził, że mam zapowietrzony układ tak więc odpalił auto i wlewał powoli płynu, w tym samym czasie odkręcił zaworek przy nagrzewnicy. Zaworek był odkręcony póki nie zaczął lecieć gorący płyn. Na jakiś czas pomogło jednak znów musiałem dolać płynu. Wymieniłem koreczek do chłodnicy jednak nic to nie dało. Obawiam się, że może to być uszczelka pod głowicą jednak nic na to nie wskazuje oprócz ubywania tego płynu. Nie przybywa oleju ani też nie zauważyłem żeby się przedostawał do układu chłodzenia. Płyn nie bulgocze w chłodnicy. Auto jeździ jak szalone. Nie zauważyłem też zadnych wycieków spod auta. Może płyn od razu paruje? postawiłem auto w garażu jednak nie było żadnych śladów. Mam tak samo to falowanie wskaźnika temperatury i na postoju słabo grzeje, dopiero jak się mu doda gazu to płyn płynie do nagrzewnicy i leci ciepłe powietrze z nawiewów. Nie mam już siły, zastanawiam się czy jechać do mechanika znów ale chciał bym zasięgnąć Waszej opinii. Ma ktoś jakiś pomysł? Teraz się zastanawiam czy poczekać do wiosny i dopiero coś z tym robić czy może dać sobie spokój i dolewać tego płynu co jakiś czas?

Napisano

może byś w końcu wymienił ten termostat a nie co chwilę powielasz te same wątki iż nie masz ogrzewania w środku to raz, a dwa posprawdzaj wszystkie łączniki gumowych węży oraz uszczelnienia - sprawdź czy nie masz czerwonego osadu- to jest pozostałość po odparowanym płynie

Napisano
  • Autor

ale nie mam ogrzewania przez to, że ubywa płyn i nie wiem czy jest sens wymieniać jak może być sprawny zeby.GIF Sprawdze węże i łączenia wink.gif

Napisano

Jeśli oleju nie przybywa to gdzieś musisz mieć wyciek. Moze być problem z zlokalizowaniem. Co do ogrzewania kabiny to na pierwszy ogień termostat do wymiany zlosnik.gif

Napisano

> ale nie mam ogrzewania przez to, że ubywa płyn i nie wiem czy jest

> sens wymieniać jak może być sprawny Sprawdze węże i łączenia

napiszę Ci delikatnie, iż mijasz sie z prawdą grinser006.gif

radzę wymień - będzie do czytania jeden wątek mniej

co do wycieków może spod pompy wody wyciekać - często sie zdarza - jest pod osłoną rozrządu i nie widać w czasie jazdy odparowuje dlatego wycieków brak

soryy ale to bardzo duży ubytek

Napisano

> Witam, od jakiegoś czasu mam problem z chłodzeniem. 2 razy w miesiącu

> muszę dolewać płynu do chłodnicy bo go ubywa.

Sprawdź też czy na pompie płynu chłodzącego nie masz wycieku - też lubi ciec icon_rolleyes.gif

Napisano

że się wtrącę...niekoniecznie jest tak że jak UPG to musi być olej w płynie - równie dobrze może spalać płyn w cylindrze a wtedy nie ma oleju w płynie - miałem tak w SC - pęknięta była głowica przy prowadnicy zaworu i nie dało się tego zauważyć po kopceniu na biało

po prostu spalało płyn na tyle wolno że nie było tego widać a jednak ubywało go dość szybko ale...mechanikiem nie jestem zeby.GIF

Napisano
  • Autor

No cóż, sprawa się rozwiązała. Niestety popłynąłem z dużej kasy wink.gif. Okazało się, że to uszczelka pod głowicą. Mechanik rozebrał wszystko i okazało się, że jest zerwana śruba (szpilka) i została w głowicy. Śruba nie trzymała i cała głowica była podniesiona. Podobno jak stwierdził mechanik tak było od początku jak auto wyjechało z fabryki. Mogli nie dokręcić i tak zostawili rozerwaną śrube. Chociaż to tylko jego przypuszczenia. Woda dostała się do oleju jak się później okazało. W układzie chłodzącym tworzyło się bardzo duże ciśnienie i wywalało wode nawet przez korek. Okazało się również, że rozrząd był przesunięty na dwóch ząbkach. Jakiś pseudo mechanik zakładał i zrobił to nie uważnie. Oczywiście wszystko zostało założone nowe począwszy od splanowania głowicy po rozrząd i inne uszczelniacze i duperele smile.gif. Zakupiłem nowy termostat oryginalny fiatowski. Zastanawiam się czy dalej będzie falowanie wink.gif. Zdam relacje bo auto będę miał późnym wieczorem.

Napisano

Ile taka zabawa pi razy drzwi?

Napisano
  • Autor

rozrząd kompletny, uszczelniacze, simmeringi, uszczelki, olej, samo planowanie 170 zł. robocizna 330 zł. Za wszystko ogółem 900 zł. Jednak jutro dostane auto z rana bo jeszcze nie dokończyli.

Napisano
  • Autor

Auto odebrane. Silnik bardzo cichutko chodzi i co najważniejsze bardzo równo. Po remoncie odpalił za pierwszym razem aż mechanik był zdziwiony, że wszystko się poukładało bez problemu wink.gif. Jeśli chodzi o falowanie: na postoju trzyma wskazówke idealnie na czerwonej podziałce, jeśli sie dynamicznie przyspiesza, wskazówka opada o jedną podziałkę ale to wydaje mi się, że jest jak najbardziej normalne. W każdym aucie tak jest z tego co zauważyłem w zime. Nie ma takiego dużego falowania jak wcześniej smile.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.