Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Znowu ten egr

Featured Replies

Napisano

Witam jakiś czas temu zmieniłem egr samochodem szarpało dławił się działy się ogulnie cuda, drucik poszedł w ruch i okazało się ze jest kod 1405 uszkodzenie zaworu egr, po przeczytaniu paru tekstów stwierdziłem że nie będe czyścił tylko kupię nowy udało się niedrogo założyłem i dwa dni było spokoju, potem zaczęło wywalac znów błąd 1405 więc pojechałem na komputer ale nic nie wyszło tylko że uszkodzony egr. Jeździłem tak jakieś dwa miesiące aż w końcu samochód zgasł i ciężko było odpalić ale po paru próbach się udało, znów czytanie błędów wynik jak zwyle ze niesprawny zawór egr, kupiłem droższy z delphi, i to samo dodatkowo samochód jakby przerywał w nocy widac że ściemnia się światło takie jakby chwilowe zaniki iskry i silnikiem dość mocno szarpie. Świece są nowe kable dobre nie świecą, silniczek krokowy czyściutki, cały czas wyskakuje tylko błąd że egr jest niesprawny, co to może być mi juz brek koncepcji, myślałem jeszczę że to cewka ale nie wiem czy ona ma jakiś związek z tym zaworem.

!!!!!!!!!!!!!!!!POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!

Ps. Pojawiło się także po ostatniej zmianie takie jakby cykanie które wzrasta wraz z prędkością kiedy auto przygazuje na luzie nic nie słychać.

Napisano

Uzupełnij kolego profil, bo nie wiadomo co za auto i jaki silnik posiada. Bez tego nikt nie będzie Ci w stanie pomóc.

Napisano

Na komputerze tylko sprawdzili błąd, czy pofatygowali się spojrzeć na parametry bieżące i zrobić test zaworu?

Jeśli potencjometr EGR-a jest sprawny (co można sprawdzić podpinając diagnoskop) to - żeby mieć spokój wystarczy go wyczyścić i zaślepić. Najlepiej otwór osobno i EGR osobno w jakimś szczelnym pudełeczku. Nie będzie miał kontaktu z sadzą to dłużej pochodzi.

Zakładając, że to jego wina.

Napisano
  • Autor

> Na komputerze tylko sprawdzili błąd, czy pofatygowali się spojrzeć na

> parametry bieżące i zrobić test zaworu?

> Jeśli potencjometr EGR-a jest sprawny (co można sprawdzić podpinając

> diagnoskop) to - żeby mieć spokój wystarczy go wyczyścić i

> zaślepić. Najlepiej otwór osobno i EGR osobno w jakimś szczelnym

> pudełeczku. Nie będzie miał kontaktu z sadzą to dłużej pochodzi.

> Zakładając, że to jego wina.

Samochod stał w warsztacie ponad godzine więc zakładam że sprawdzili wszystko, bo powiedzieli ze wszystkie parametry są w normie i że możę jest jakies uszkodzenie tego zaworu ale według nich jest sparwnyteraz wstawiłem nowiutki i znów to samo martwi mnie tyko to dziwne przygasanie silnika.

Napisano

Nie wiem jak jest dokładnie u Ciebie, ale może z zaworami wszystko ok, ale za to okablowanie padło. Skoro nowy zawór daje takie same objawy (czyli pozostaje w pozycji otwartej - miałem podobnie jak się brudny zawieszał i nie domykał), jak stary to szukałbym przyczyny poza zaworem. Jeżeli coś jest z kablami, to może źle odczytywać jego pozycję lub nieprawidłowo otwierać. Poprawcie mnie, jeżeli piszę głupoty, ale 20.GIF

Napisano
  • Autor

A czy to dławienie silnika na luzie może być spowodowane uszkodzeniem silniczka krokowego, co prawda go czyściłęm, ale może jest juz do d............

Napisano

> A czy to dławienie silnika na luzie może być spowodowane uszkodzeniem

> silniczka krokowego

Nie.

Napisano
  • Autor

dobra inna koncepca może te dwie sprawy czyli przerywanie silnika i egr to dwie różne awarie.

Napisano

> dobra inna koncepca może te dwie sprawy czyli przerywanie silnika i

> egr to dwie różne awarie.

Zaślep, to poznasz odpowiedź.

Napisano
  • Autor

> Zaślep, to poznasz odpowiedź.

EGR sprawdzony na 100% sprawny grzybek wysuwa sie i chowa. Wedlug mnie zaslepienie nic nie da.

Na razie stawiam na DIS podmienie to zobacze. Wydaje mi sie ze samochod gubi gdzies iskre.

Napisano

Miałem pół roku temu podobne objawy. Silnik gasł bez ostrzeżenia i nie dawał się uruchomić. Po kilkunastominutowym odpoczynku zapalał, ale po jakimś czasie znów gasł. Wymrugany błąd wskazywał na EGR (był zaślepiony). Elektryk zdiagnozował sterownik. Wymienił i ... brawo.gif sukces. Do dzisiaj jest OK.

Pozdrawiam.

Napisano

wywal czyli zaslep i po klopocie. dorob sobie z blaszki identyczna podkladke jak masz z tym ze bez duzej dziury w srodku 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

Witam, żeby jednak sprawdzić co to da zaślepiłem egr jazda pół dnia żadnego efektu autem jak szarpało tak szarpie........ później podmiana dis jeszcze raz czyszczenie silniczka krokowego odpalenie samochodu i powoli wszystko wraca do normy samochód ładnie pali od kopa nabrał mocy jednak co jakiś czas coś szarpnie na luzie gdzie jeszcze szukać????

Napisano

> Witam jakiś czas temu zmieniłem egr samochodem szarpało dławił się

> działy się ogulnie cuda, drucik poszedł w ruch i okazało się ze

> jest kod 1405 uszkodzenie zaworu egr, po przeczytaniu paru

> tekstów stwierdziłem że nie będe czyścił tylko kupię nowy udało

> się niedrogo założyłem i dwa dni było spokoju, potem zaczęło

> wywalac znów błąd 1405 więc pojechałem na komputer ale nic nie

> wyszło tylko że uszkodzony egr. Jeździłem tak jakieś dwa

> miesiące aż w końcu samochód zgasł i ciężko było odpalić ale po

> paru próbach się udało, znów czytanie błędów wynik jak zwyle ze

> niesprawny zawór egr, kupiłem droższy z delphi, i to samo

> dodatkowo samochód jakby przerywał w nocy widac że ściemnia się

> światło takie jakby chwilowe zaniki iskry i silnikiem dość mocno

> szarpie. Świece są nowe kable dobre nie świecą, silniczek

> krokowy czyściutki, cały czas wyskakuje tylko błąd że egr jest

> niesprawny, co to może być mi juz brek koncepcji, myślałem

> jeszczę że to cewka ale nie wiem czy ona ma jakiś związek z tym

> zaworem.

> !!!!!!!!!!!!!!!!POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!

> Ps. Pojawiło się także po ostatniej zmianie takie jakby cykanie które

> wzrasta wraz z prędkością kiedy auto przygazuje na luzie nic

> nie słychać.

Miałem podobnie z EGr-em w AI w x16xel z tym że już nie odpalił.

nie kombinowałem tylko kupiłem nowego egra za 420zł oczywiście w serwisie BOSH robili i płaciłem 570zł z montażem ,i kompem. Miałem spokój przez rok ,bo potem sprzedałem auto ,a i głowa spokojna bo był nowy egr.

Napisano
  • Autor

Witam sprawa egr załatwiona do końca, po wszystkich zabiegach auto jedzie dużo lepiej, tylko mam wrażenie że troszkę za słabo się zbiera od czasu do czasu przerywa. Powiedzcie mi jakie mogą być objawy padniętego map sensora, u mnie po odłaczeniu kabla nie widać żadnej różnicy w pracy silnika wywaliło tylko błąd 0105

Napisano
  • Autor

Czy naprawde nikt nie wie czy to jest prawidowa reakcja pracy silnika bez podáczonego map sensora

Napisano

> Czy naprawde nikt nie wie czy to jest prawidowa reakcja pracy

> silnika bez podáczonego map sensora

Jesli masz odlaczony to jak najbardziej jest prawidlowy blad 105 Nieprawidłowy sygnał z czujnika ciśnienia MAP.

W Twoim przypadku pomoze podlaczenie z powrotem MAP sensora i podlaczenie laptopa,

ale testy w czasie jazdy a nie na postoju i obserwacja wartosci mierzonych dostepnych dla tego silnika.

Takie dodatkowe pytanie, czy sprawdzales czy nie bierze lewego powietrza??

Napisano
  • Autor

> Jesli masz odlaczony to jak najbardziej jest prawidlowy blad 105

> Nieprawidłowy sygnał z czujnika ciśnienia MAP.

> W Twoim przypadku pomoze podlaczenie z powrotem MAP sensora i

> podlaczenie laptopa,

> ale testy w czasie jazdy a nie na postoju i obserwacja wartosci

> mierzonych dostepnych dla tego silnika.

> Takie dodatkowe pytanie, czy sprawdzales czy nie bierze lewego

> powietrza??

Wszystkie wężyki posprawdzałęm są oki, oprócz jednego co idzie do zaworu otpowietrzania baku, nieszczelnoiść zlikwidowana jest dużo lepiej ale jeszcze coś gdzieś siedzi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.