Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

opel i kontrolka serwisu

Featured Replies

Napisano

Witam sporadycznie sie tu pojawiam ale wiem że warto bo zawsze coś ciekawego można usłyszeć/doczyteć.

Mam problem z zośką model 2,0 DTi pojawia mi się kontrolka serwisu ale tylko jak silnik zimny po odpaleniu i przejechaniu ok 5 km po czym znika i wszystko jest OK. Ciekawe że tylko jak jest zimny i czasem nierówno pracuje spalanie w granicach 0,3-0,5 skaczące moze ktoś miał podobne objawy. Bede wdzięczny za pomoc.

Napisano

> Witam sporadycznie sie tu pojawiam ale wiem że warto bo zawsze coś

> ciekawego można usłyszeć/doczyteć.

> Mam problem z zośką model 2,0 DTi pojawia mi się kontrolka serwisu

> ale tylko jak silnik zimny po odpaleniu i przejechaniu ok 5 km

> po czym znika i wszystko jest OK. Ciekawe że tylko jak jest

> zimny i czasem nierówno pracuje spalanie w granicach 0,3-0,5

> skaczące moze ktoś miał podobne objawy. Bede wdzięczny za pomoc.

Na 90% padła lub jest na wykończeniu jedna ze świec żarowych.

Napisano

> Na 90% padła lub jest na wykończeniu jedna ze świec żarowych.

Również stawiam na układ grzania świec lub same świece

Napisano
  • Autor

jaki koszt ???

po za tym serwis pojawia sie po ok 10 min ??? wiec to by było troche po czasie

Napisano

> po za tym serwis pojawia sie po ok 10 min ??? wiec to by było troche

> po czasie

Napisałeś:

Quote:

pojawia mi się kontrolka serwisu ale tylko jak silnik zimny po odpaleniu i przejechaniu ok 5 km po czym znika i wszystko jest OK

To w końcu kiedy się zapala?????

Napisano
  • Autor

juz opisuję

przekrecam kluczyk po chwili gasnie kontrolka świec autko zapala jest ok ruszam po 5 min jazdy zapala sie serwis jade tak chwile w systemie awaryjnym po chwili gasnie i jest OK

Napisano

To chyba raczej nie świece hmm.gif

Napisano

> juz opisuję

> przekrecam kluczyk po chwili gasnie kontrolka świec autko zapala jest

> ok ruszam po 5 min jazdy zapala sie serwis jade tak chwile w

> systemie awaryjnym po chwili gasnie i jest OK

To zmienia postać rzeczy.....po tym opisie ciężko wyrokować, jedynie podłączenie pod kompa i z czytanie kodów błędów rozjaśni sytuację. Możliwości jest kilka.

Napisano
  • Autor

obstawialem zawor egr ale sam tez nie jestem pewien myslalem ze moze ktos z tym kuz walczyl ale widać że to raczej przypadłość niż epidemia zośki.

Napisano

Od kilku dni moją Zafirę trapi identyczna przypadłość. Na razie jeżdżę, bo niestety nie mam czasu na wizytę w serwisie. Co do egr-a - przerabiałem jego awarię i w tym przypadku sprawa była nagła - ot ni z gruszki ni z pietruszki silnik zaczął dymić jak stary ikarus, przeszedł w tryb awaryjny i tyle było z jazdy. Wcześniej nie było żadnych ostrzeżeń. Przejście w tryb awaryjny powodowało wyłączenie turbosprężarki, zdławienie obrotów i prędkość max 50 km/h. W tej chwili, zapalenie kontrolki "serwis" nie powoduje żadnych ograniczeń w pracy silnika. Zacząłem już podejrzewać, że to sposób firmy Opel na zmuszenie użytkownika do odwiedzenia serwisu w momencie gdy ten kilkukrotnie skasował komunikat INSP.

Napisano
  • Autor

dokłądnie tak samo jest u mnie i kasowałem insp samodzielnie więc jak coś bedziesz wiedział to poproszę o info najlepiej na priv

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

i cos wiemy wiecej w temacie

Napisano

Jak na razie w dalszym ciągu nie mam czasu jechac do sewisu (taka praca - póki zima i śnieg, to czasu brak). Najciekawsze jest to, że przy mrozie 20-stopniowym, kontrolka nie zapaliła się. Przy następnym uruchomieniu pojawiła się znów. confused.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

jak bedziesz mial info to prosze o prv w sprawie bardzo mnie to ciekawi. U mnie teraz dodatkwo po zapaleniu i przejechaniu ok 500 m i zatrzymaniu pojawia się spalanie ok 0.3 - do 0.5 skacze silnikiem szarpie cholera mnie wezmie.

Napisano

> dokłądnie tak samo jest u mnie i kasowałem insp samodzielnie więc jak

> coś bedziesz wiedział to poproszę o info najlepiej na priv

Kasowałem sam Inspekcje 3x. Nie podejrzewam, że to coś "krzaczy w komputerze. W ASO tak samo kasują bez podłączania techa.

Napisano

Zgadzam się z Tobą, jednak brak innych objawów kierował mnie na coraz dziwniejsze rozwiązania. Ktoś tu mówił o EGR - początkowo to odrzucałem, teraz już sam nie wiem. Może to zanieczyszczony kolektor dolotowy? Jedno jest pewne, w moim przypadku czas palenia się lampki jest ściśle powiązany z temp. silnika i pośrednio z temp. powietrza. Czyżby świece żarowe? Tyle, że kontrolka świec zapala się i gaśnie normalnie. Silnik też uruchamia się bez większych problemów, chociaż teraz zaraz po odpaleniu sekundę lub dwie wydaje dźwięki jakby pracował na 3 cylindrach. Widzę, że bez kompa się nie obejdzie, ale to najwcześniej za jakieś 2-3 tygodnie.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Ja jade na warsztat w srode moze cos wiecej bede mogl powiedziec.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

witam

Odebrałem właśnie zośkę z serwisu. W zwiazku z tym że obiawy mogły wskazywać wszystko po kolei zaczołem od podpięcia kompa a potem czyszczenie zaworu EGR krokowiec itd. Po rozebraniu okazało się że mam straszny nagar i generalnie syf. Efekt - działania silnik równiej pracuje nie skacze spalanie w przedziale 0,3-06 l/h i kontrolka serwisu przestała się pojawiać. Niemniej zaraz o wyjechaniu z warsztatu na zimnym silniku jeszcze raz się pojawiła i to tyle jak na razie.

Koszt całego zamieszania zamknął się w kwocie 400 zł dzień pracy mechanika reszta jak na razie bezcenna. Sorki za pośpiech ale jadę się przejechać smile.gif)) bo pogoda śliczna.

Napisano

Gdzie dokładnie miałeś ten nagar - EGR, krokowiec, czy jeszcze inne miejsce? Co pokazał komputer? Mam pewne podejrzenia, że w moim przypadku może to być nagar w kolektorze dolotowym.

Napisano
  • Autor

Co pokazał komputer? właśnie pokazał zawór

Mam pewne podejrzenia, że w moim przypadku może to być nagar w kolektorze dolotowym ??? i u mnie też było zapchane.

Niestety nie wyaliminowało to w 100% usterki nadal sporadycznie się pojawia kontrolka i niestety silnik pracuje jak w 20 letnim kadecie

• 2 miesiące później...
Napisano

Odświeżam temat dlatego, że dzisiaj wreszcie odebrałem moja zafirę z serwisu. Na szczęście sprawa nie była zbyt skomplikowana. W moim przypadku okazało się, że to jednak świece żarowe. Najpierw niesprawne były 3 a przy demontażu szlag trafił czwartą. Podejrzewam, że pierwsze objawy pojawiły się, gdy spalona była jedna świeca. Następnie, jako że nie było reakcji z mojej strony, powoli przepalały się pozostałe. Swoją drogą, mój silnik nie jest taki zły, jeżeli przy takich mrozach, jakie były ubiegłej zimy, silnik odpalał z niesprawnymi świecami żarowymi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.