Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wałek rozrządu X16SZ vs X16SZR (kompatybilność)

Featured Replies

Napisano

Witam. Przypominam się z moim problemem tj. pękniętym wałkiem rozrządu do X16SZR.

Ostatnio zanabyłem z allegro wałek do X16SZ (szczęśliwie bądź nieszczęśliwie) razem z jego obudową - chciałem bez.

Dziś podczas operacji wyciągnięcia zakupionego wałka z obudowy zauważyłem jedną - zastanawiającą mnie różnicę. Otóż u mnie w X16SZR wałek na końcu ma wyszlifowane poprzeczne nacięcie, w 2gim tego nie ma:

l55ib9cc4dvk.jpg

5c9e8qvreo9b.jpg

Tudzież zauważyć można wybite litery G i D...

Czy to nacięcie przypadkiem nie służy do jakiegoś ustalania pozycji/obrotów wałka?

Sam wałek wizualnie już niczym nie odbiega. Taka sama długość, te same nastawienia, szerokości i odstępy krzywek, bolec ustalający pozycję koła zębatego minimalnie dłuższy...

omu4fxtg8o11.jpg

vnbzytquvtr6.jpg

Natomiast zauważyłem po wstępnym wsunięciu starego wałka do obudowy 'nowego', że posiada drobne luzy między czopami a łożyskami. Oznacza to albo większy przebieg (zużycie) mojego wałka lub kolejną minimalną różnicę konstrukcyjną.

Rozsądek mi jednak podpowiada, żeby jeśli już - zastosować kupiony komplet tzn obudowa+wałek (podobno nie ma różnic konstrukcyjnych obudowy między X16SZ a X16SZR).

g7gpi9jtne4e.jpg

Oba elementy są dobrze spasowane, brak luzów etc... Niestety oznacza to jednak rozkręcenie śrub głowicy - przy okazji może już zajrzę pod spód i wizualnie ocenię powierzchnie tłoków/zaworów - czy aby jednak nie doszło do jakichś kontaktów.

Być może rzuci to trochę światła na słowa mechanika pierwszego kontaktu: "brak kompresji na każdym cylindrze". Z 2giej jednak strony jak tu słuchać człowieka który zawołał, za remont 4tys a o bezkolizyjności nawet nie chciał słyszeć icon_rolleyes.gif

Z kolei wtedy kłaniać się będzie wymiana UPG - chociaż może zrobię to bez planowania - zwykłe, dokładne oczyszczenie powierzchni (odpukać w polo już ponad rok po takim zabiegu nic się nie dzieje i 'suchość').

PS. Wałek 'podziękował' w tym miejscu:

q41i7531w2j8.jpg

Napisano

Wycięcie jest pod zabierak do aparatu zapłonowego. U Ciebie jest DIS, więc nie ma ono znaczenia. Jeśli wszystkie wymiary się zgadzają to git. I dobrze robisz, że wymieniasz z obudową. Na łożyskach wałka nie powinno być luzów.

Krzywka pod pompę paliwa też nie ma znaczenia.

Mógłbyś zrobić fotkę makro czoła pęknięcia?

Napisano
  • Autor

> Mógłbyś zrobić fotkę makro czoła pęknięcia?

W sumie czemu nie - skoro mam pod ręką trzeba korzystać tongue.gif

laghld52x06y.jpg

ljin24heiw3m.jpg

f4i6t3ae17b7.jpg

Napisano

> W sumie czemu nie - skoro mam pod ręką trzeba korzystać

Identyczne pęknięcie jak w moim X16SZR -jakieś felerne te wałki

Napisano

> W sumie czemu nie - skoro mam pod ręką trzeba korzystać

siakiś strasznie kruchy wygląda...

czyżby zapomnieli odpuścić... hmm.gif

Napisano

> Jakiś parszywy ten materiał .

Faktycznie, wyglada na podly....

OT: w skromne progi naszego warszatu przywleczono dzisiaj na sznurku Lanosa 1.5 8V z objawem calkowitego zaniku palenia. Jechal i nagle zgasl.

Wstepne ogledziny na obecnosc paliwa i iskry (byly obecne owe media) skutkowaly glebszym wniknieciem w naped rozrzadu ( na swoim miejscu, pasek caly). Silnik krecil na rozruszniku probujac chwilami niesmialo odpalic, ale wydawal charakterystyczny odglos braku cisnienia na przynajmniej jednym cylindrze. Wykrecamy wiec swiece w celu dokonania pomiaru cisnienia sprezania. Po wykreceniu swiec pomiar cisnienia odbyl sie juz tylko dla zaspokojenia naszej ciekawosci: jedna swieca mocno uszkodzona, przez otwor gniazda siwecy zaplonowej widoczny byl silnie zdezelowany tlok z piekna dziura oraz mocno ogryziony zawor wydechowy...Rzeczony wyzej pomiar cisnienia przyniosl marne rezultaty: 10,5-0 (dziura w tloku)-6-8.

Zafascynowani tym odkryciem zdejmujemy pokrywe zaworow, za pomoca nieodzownego magnesu pobralismy z zakamarkow komory zaworowej marne resztki zamkow jednej sprezyny zaworowej i kawalek dzwigienki zaworowej, pastylka, jako jedyny ocalaly w stanie nienaruszonym swiadek tej mechanicznej tragedii napedu tegoz zaworu po krotkich poszukiwaniach zostala rowniez wydobyta.

Przyczyna usterki, zaliczonej do powaznych, tej jednostki napedowej bylo sciecie blokad zamkow sprezyny zaworowej (chwilowo nie ustatalilismy przyczyny tego zjawiska, silnik, po krotkich analizach, byl wczesniej rozbierany, co uwidocznilo sie agresywna barwa czerwonego silikonu pomiedzy obudowa walka rozrzadu a glowica...), przez co zawor powodowany sila grawitacji opadl wglab cylindra i postukujac o uderzajacy w niego tlok wybil piekna dziure, doznajac przy tym znacznego ubytku materialu...

Pozdrawiam

Napisano

krótko mówiąc.. jak piękna katastrofa wink.gif W kazdym razie fascynująco to opisałeś. ok.gif

Napisano

Coś mi się przypomniało. Sprawdź czy w wałku bez nacięcia otwór w środku jest zaślepiony. Jeśli nie to musisz go czymś zaślepić bo nie będzie ciśnienia oleju w wałku. W silnikach z rozdzielaczem to on zatyka otwór. W drugim wałku jak widać jest wciśnięta kulka.

Napisano
  • Autor

> Coś mi się przypomniało. Sprawdź czy w wałku bez nacięcia otwór w

> środku jest zaślepiony. Jeśli nie to musisz go czymś zaślepić bo

> nie będzie ciśnienia oleju w wałku. W silnikach z rozdzielaczem

> to on zatyka otwór. W drugim wałku jak widać jest wciśnięta

> kulka.

Hmm - ciekawe... Faktycznie nie ma zaślepienia/kulki od strony DIS'a. Chociaż oba wałki mają kulki od strony zębatki (na oko jakieś 7-10cm w od końca. Zastanawia mnie czy faktycznie jest to konieczne ew. czego użyć do zaślepienia. Może jakaś krótka śruba/wkręt. Tyle, że jest tam mniej niż 1cm swobody - bo nie chcę zatkać kanału smarowania pierwszego ślizgu łożyska.

Napisano

Kulka, albo sworzeń (śruba). Ale musi być troszkę większa niż otwór tak, żeby ją wbić. Jeśli to będzie śrubka to dodatkowo powlecz jej gwint silikonem, żeby olej nie uciekał nitkami gwintu.

Napisano

Najlepiej, moim skromnym zdaniem, byloby dorobienie/dobranie odpowiedniego sworznia do otworu walka, ktory pasowalby na styk (czyli prawie wchodzil). Nastepnie, walek laduje w piekarniku rozgrzanym do ok 200 stopni na ok 30 minut. sworzen w zamrazarce rowniez na ten czas. po tym sworzen wkladamy w otwor walka (powinien wejsc bez problemow), a zmiany temperatury odpowiednio uszczelnia polaczenie. Kiedys naskladalem sie silnikow dwusuwowych od motocykli, w ten sposob osadzalem lozyska kulkowe na wale korbowym, wchodzily bez uzycia sily.....

Jesli zdecydujesz sie na osadzenie kulki (nawet proponowana w/w metoda), warto punktakiem zbic troche materialu przed kulka (od strony DIS lub aparatu), abu kulka sie nie wysunela...ostatecznie mozna dobrac odpowiedniej srednicy brok.

Pozdrawiam

• 2 miesiące później...
Napisano

> Najlepiej, moim skromnym zdaniem, byloby dorobienie/dobranie odpowiedniego sworznia do otworu

> walka, ktory pasowalby na styk (czyli prawie wchodzil). Nastepnie, walek laduje w piekarniku

> rozgrzanym do ok 200 stopni na ok 30 minut. sworzen w zamrazarce rowniez na ten czas. po tym

> sworzen wkladamy w otwor walka (powinien wejsc bez problemow), a zmiany temperatury

> odpowiednio uszczelnia polaczenie. Kiedys naskladalem sie silnikow dwusuwowych od motocykli, w

> ten sposob osadzalem lozyska kulkowe na wale korbowym, wchodzily bez uzycia sily.....

> Jesli zdecydujesz sie na osadzenie kulki (nawet proponowana w/w metoda), warto punktakiem zbic

> troche materialu przed kulka (od strony DIS lub aparatu), abu kulka sie nie

> wysunela...ostatecznie mozna dobrac odpowiedniej srednicy brok.

> Pozdrawiam

Hmmm a to, że wałek niema zaślepienia po stronie aparatu wnioskujecie po fotkach ? Właśnie patrze na wałek z kadetta z silnikiem 13N i mam tak wciśniętą kulkę zaraz za ostatnią dziurką (otworem olejowym). Jak znajdę aparat to zrobie fotki i dokładnie pokażę w którym miejscu...

Foto

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.