Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

stuku-puku vb

Featured Replies

Napisano

no więc coś zaczęło stukać z przodu po obu stronach. oczywiście diagnosta nic nie znalazł, więc podniosłem auto do góry - oba koła w powietrzu - i zauważyłem, że poruszając koła góra/dół jest straszny luz w miejscu górnego mocowania amortyzatorów do budy.

wygląda to tak , jakby górne mocowanie miało 1 cm luzu w pionie i poziomie - ruszam amortyzatoram, a ten lata jak żyd po pustym sklepie!

domniemuję, że tak nie powinno być, więc co się zepsuło? tam jest jakaś guma, łożysko czy co innego?

amortyzatory zmianiałem przed zimą i widocznie majstry zaoszczędzili na mocowaniu frown.gif

Napisano

> amortyzatory zmianiałem przed zimą i widocznie majstry zaoszczędzili

> na mocowaniu

Pewno nie wymienili poduszek amortyzatora / łożyska i stad teraz te stuki. Podejrzewam poduszkę amora ok.gif

Napisano
  • Autor

to jest jeden element czy oddzielnie poduszka i łozysko?

Napisano

> to jest jeden element czy oddzielnie poduszka i łozysko?

jeden element zwany poduszką albo łożyskiem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

a mogę jakieś foto poglądowe 893goodvibes.gif

edit - i czy po wymianie trzeba robić geometrię?

dziękuje smile.gif

Napisano

> nawet link do całej aukcji Ci dam

> LINKACZ

Czyli jednak poduszka to co innego niż łożysko. Więc są to dwa oddzielne elementy sory za wprowadzenie w błąd sciana.gif W takim przypadku wymienił bym poduszkę ok.gif

Napisano
  • Autor

a może ktoś ma foto z magicznej książki lub jakiegoś programu z cześciami icon_rolleyes.gif

Napisano

> a może ktoś ma foto z magicznej książki lub jakiegoś programu z

> cześciami

proszę bardzo wink.gif

zawieszenie.jpg

Napisano

Prosze:

283314922-Amortyzato_przedni_VectraB20DTL.jpg

Na wszelkie pytania z miłą chęcią odpowiem.

Edit:

Heh, kolega był szybsiejszy.

post-53807-14352506135631_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

czyli jeśli dobrze rozumuję - za stukanie moze byc odpowiedzialna część 28 i 29 - jedna jest pod kielichem, druga nad. dobrze myślę?

Napisano

x> czyli jeśli dobrze rozumuję - za stukanie moze byc odpowiedzialna

> część 28 i 29 - jedna jest pod kielichem, druga nad. dobrze

> myślę?

Może też tak być, sprawdziłbym czy te dwie nakrętki są podokręcane, może ona złapały jakiegoś luzu - moim zdaniem ewidentne zaniedbanie mechanika przy wymianie amorków - reklamowałbym.

Napisano
  • Autor

nakrętki dokręcone. zamiast reklamować to ja go zatłukę angryfire.gif

ed- a geometria?

Napisano

> nakrętki dokręcone. zamiast reklamować to ja go zatłukę

> ed- a geometria?

Jeżeli konstrukcja przedniego zawieszenia podobna do Astry F, to przy odkręcenia McPhersona nie trzeba ustawiać zbieżności.

Zanim zatłuczesz dziada, niech zwróci koszty, albo niech sam naprawia.

PZDR VEN

Napisano

> no więc coś zaczęło stukać z przodu po obu stronach. oczywiście

> diagnosta nic nie znalazł, więc podniosłem auto do góry - oba

> koła w powietrzu - i zauważyłem, że poruszając koła góra/dół

> jest straszny luz w miejscu górnego mocowania amortyzatorów do

> budy.

> wygląda to tak , jakby górne mocowanie miało 1 cm luzu w pionie i

> poziomie - ruszam amortyzatoram, a ten lata jak żyd po pustym

> sklepie!

> domniemuję, że tak nie powinno być, więc co się zepsuło? tam jest

> jakaś guma, łożysko czy co innego?

> amortyzatory zmianiałem przed zimą i widocznie majstry zaoszczędzili

> na mocowaniu

Po podniesieniu samochodu w każdej Vectrze B będzie tego typu luz. To samo będzie w Passacie B3,B4, Chevrolecie Lacetti i innych o takiej konstrukcji poduszki.

Prędzej bym stawiał na tulejki drążka stabilizatora. Sprawdzić czy nie przesuwa się na boki, ale w takiej chwili gdy koła dotykają podłoża.

Napisano

> nakrętki dokręcone. zamiast reklamować to ja go zatłukę

> ed- a geometria?

Ostatnio zmieniałem tę część - teoretycznie geometrię trzeba ustawić chociaż u mnie magikom udało się tak poskładać wszystko do kupy, że była odchyłka mieszcząca się w granicach fabrycznych (byłem nadgorliwy i pojechałem sobie geometrię skontrolować).

Więc wszystko zależy od mechanika chociaż ja na Twoim miejscu pojechałbym sprawdzić dla świętego spokoju ok.gif

Napisano

Coz, przy kazdej ingerencji w zawieszenie prawidlowe postepowanie wsakzuje, ze nalezy po naprawie sprawdzic, ew. ustawic zawieszenie.

W praktyce warszatowej, ktora jest matka wielu odkryc, mozna poradzic sobie w inny sposob: zawieszenie przednie VB to kolumna MCP przykrecana do piasty, wiec w celu wymiany gornego mocowania kolumny (m.in czesc 29), demontuje sie kolumne z piasta (pod warunkiem, ze zawieszenie bylo prawidlowo ustawione) bez odkrecania srub mocujacych MCP do piasty.

Gorne mocowanie tego typu (nie przykrecane do kielicha kolumny, jak np. w AF) zawsze bedzie luzne po uniesieniu przodu samochodu (to samo jest w Golfach I, II i III). VB ma jednak taka przypadlosc, ze czesc 29 zuzywa sie nieco bardziej od strony silnika (kierunek dzialania sily przy niewielkim pochyleniu kolumny w kierunku osi podluznej samochodu, guma jest bardziej ubita w czesci jej obwodu, co zreszta widac po demontazu), poza tym, po wymontowaniu starej czesci, przy porownaniu z nowa, roznica wysokosci tej czesci jest znaczna, co jest przyczyna trudnego do namierzenia gluchego, glosnego tluczenia z przodu.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Po podniesieniu samochodu w każdej Vectrze B będzie tego typu luz.

blush.gif to ja już nie wiem

gumy na stabie nowe, łaczniki też. amortyzatory nowe. luzów żadnych nie ma. na przekładni też.

słychać tylko głuche stukanie z obu stron. i jest ewidentny luz na obu mocowaniach. tak z centymetr w górę-dół i to samo na boki. dziś będzie to rozebrane i sie okaże co trzeba wymienić.

Napisano

> to ja już nie wiem

> gumy na stabie nowe, łaczniki też. amortyzatory nowe. luzów żadnych

> nie ma. na przekładni też.

> słychać tylko głuche stukanie z obu stron. i jest ewidentny luz na

> obu mocowaniach. tak z centymetr w górę-dół i to samo na boki.

> dziś będzie to rozebrane i sie okaże co trzeba wymienić.

tak to u Ciebie wygląda ??

LINKACZ

jeśli tak to jest normalne, zresztą w temacie jest napisane wink.gif

Napisano
  • Autor

jest tak samo, tyle ze po podniesieniu auta do góry i oderwaniu kół od ziemii, wyglada to tak jakby nic się tam nie trzymało kupy, lata na każdą stronę.

Napisano
  • Autor

ufff. wymieniłem element o nr 29 czyli poduszkę (po obu stronach) i problemie. oczywiście lemforder w cenie 60zł za sztukę smile.gif

dzięki za pomoc waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.