Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrzynia biegów brak przeniesienia napędu

Featured Replies

Napisano

Dziś odpaliłem samochód przejachałem 10m i usłyszłem "pyk" samochód stanął. Biegi wchodza prędkościomierz sie kręci a nie ma przeniesienia napędu na koła, co mogło sie stać ? Zanim wstrawie do mechanika chcę sie wstępnie dowiedziec co mogło nawalic ? Wcześniej żadnych objawów nie było, żadnych boksowań po śniegu

Napisano

Pojawia się pytanie co znaczy, ze biegi wchodza. To, ze lewarek dziala jak powinien jeszcze nie znaczy, ze w rzeczywistosci "wbija" on biegi w skrzyni biegów. Wez druga osobe do auta i niech wrzuca biegi, a Ty spojrz pod maske czy wodzik dziala jak powinien, czy np cos nie peklo albo na laczeniu wybieraka sie nie rozpielo.

Napisano

> Pojawia się pytanie co znaczy, ze biegi wchodza. To, ze lewarek

> dziala jak powinien jeszcze nie znaczy, ze w rzeczywistosci

> "wbija" on biegi w skrzyni biegów.

Zwróć uwagę, iż kolega napisał, że prędkościomierz się kręci.

Identyczną sytuację widziałem w środę w Seacie. Miałem jak najgorsze przeczucia o rozwalonym przegubie, urwanej półosi lub wysypanym mechanizmie różnicowym. Na szczęście winna była odkręcone śruby obudowy mechanizmu różnicowego. 5 minut roboty i po wszystkim.

Pozdroofka

Napisano

> Zwróć uwagę, iż kolega napisał, że prędkościomierz się kręci.

> Identyczną sytuację widziałem w środę w Seacie. Miałem jak najgorsze

> przeczucia o rozwalonym przegubie, urwanej półosi lub wysypanym

> mechanizmie różnicowym. Na szczęście winna była odkręcone śruby

> obudowy mechanizmu różnicowego. 5 minut roboty i po wszystkim.

> Pozdroofka

U mnie takie przeczucie się potwierdziło - przegub się rozsypał i półoś leżała sobie na wahaczu grinser006.gif

Napisano

> U mnie takie przeczucie się potwierdziło - przegub się rozsypał i

> półoś leżała sobie na wahaczu

zlosnik.gif Podejrzewam, że coś podobnego przydarzyło się tyglyskowi. Trza wejść pod auto i sprawdzić organoleptycznie szarpiąc półoś, bo tak to możemy tylko zgadywać.

Przypomniał mi się maluch i jego "przeguby" zlosnik.gif Tam taka sytuacja była nagminna, ścinało śruby mocujące "przegub" i się kończyło jazdę smile.gif Albo odwulkanizowała się guma od aluminium.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Podejrzewam, że coś podobnego przydarzyło się tyglyskowi. Trza

> wejść pod auto i sprawdzić organoleptycznie szarpiąc półoś, bo

> tak to możemy tylko zgadywać.

> Przypomniał mi się maluch i jego "przeguby"

Tak w maluchu to był standard srednio po 1 tys km musiałem te śruby dokręcać ;-)

tutaj fakt tylko narazie patrząc okiem półosie wygladały cało od spodu mam osłone i niewidac specjalnie do tego mróz i śnieg pod chmurka uniemozliwia dokładne obejrzenie. W pierszej chwili tez myślałem że cos z wybierakiem skrzyni ale wybierak pracuje, wrażenie jest takie że skrzynia "pracuje" ale nie przenosi napędu dalej.

Napisano
  • Autor

Okazało sie, że winny okazał sie przegub wewnętrzny a w zasadzie zabezpieczenie mocowannia półosi które padło i ośka sie wysuneła uszkadzając przegub, na szczeście poza przegubem innych uszkodzeń nie było.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.