Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] kod ECN 050074 sie pojawil

Featured Replies

Napisano

Witam,

dzis wyskoczyl mi kod bledu ECN 050074. wyczytalem

P0500 vehicle speed signal is not in setpoint range B-023

P0500 distance frequency (employer) error (comes from ABS unit)

- błąd czujnika prędkości

zrodlo: http://www.astraklub.pl/viewtopic.php?p=208191&sid=d0562d2785769b3f9d048e952ee850f9

Czy jest to zwiazane z aktualnymi temperaturami? bo troche ostatnio nadkola mi przymarzaly... auto stoi pod chmurka czy raczej cos sie sypnelo.

Blad wyskoczyl 2 razy raz ...po ponownym odpaleniu silnika zniknelo a drugi raz podczas jazdy sam znikl tryb awaryjny.

Napisano

Zegary pokazują prędkość? Luknij czy wtyczka przy czujniku nie ucierpiała. Jak masz fejsik to obadaj prędkości pokazywane przez czujniki w kołach.

Napisano
  • Autor

> Zegary pokazują prędkość? Luknij czy wtyczka przy czujniku nie

> ucierpiała. Jak masz fejsik to obadaj prędkości pokazywane przez

> czujniki w kołach.

Tak zegary pokazywaly predkosc.... A jak ta wtyczka i czujnik wygladaja? bedzie to jakos specjalnie widoczne? Jutro jak bede jechal do pracy to sprawdze co pokaze za predkosc na wyswietlaczu (dlugie przytrzymanie Settings i pozniej manipulacja na wyswietlaczu) ... fejsu nie mam

Sproboje jeszcze podpompowac kola bo w jednym zauwazylem lekki ubytek powietrza ... moze to jest przyczyna hmm.gif skoro jak czytam forum taki blad jest czesty przy zmianie kol (rozmiar naliczania predkosci) ... moje zimowki maja ten sam rozmiar co letnie kapcie 205/55R16

Napisano

Jeśli zegary pokazywały cały czas prędkość, a kontrolka ABS się nie zaświeciła to nie masz co szukać problemu w czujnikach prędkości, bo to nie to.

ECN050074 to to samo co P0500. Walczyłem z tym błędem tydzień temu, tu opisałem swoją przygodę, może i Tobie to pomoże: Walka z P0500

Napisano

Wtyczka jest przy samej piaście.

Sygnał jest z przedniej lewej piasty.

Napisano
  • Autor

> Jeśli zegary pokazywały cały czas prędkość, a kontrolka ABS się nie

> zaświeciła to nie masz co szukać problemu w czujnikach

> prędkości, bo to nie to.

> ECN050074 to to samo co P0500. Walczyłem z tym błędem tydzień temu,

> tu opisałem swoją przygodę, może i Tobie to pomoże: Walka z

> P0500

hmmm a to dobre ...hmm przed pojawieniem sie bledu bylem zatankowac jakies 10 minut po zatankowaniu blad sie pojawil hmm.gif moze i to jakis trop bede mial na uwadze filtr paliwa waytogo.gif

EDIT: moze jakies lipne paliwo (niby Rafineria Gda ale temperatura juz swoje robi) ... bo dzis rano odpalal od kopa (nawet przy -24 st C rano ) i nie dymi poki co ... zobacze co jutro sie bedzie dzialo hmm.gif

Napisano

Mój też rano palił od strzała (akurat wtedy coś koło -15stC), tyle, że brakowało mu mocy i pojawiał się właśnie błąd P0500 (ECN050074).

Napisano
  • Autor

> Mój też rano palił od strzała (akurat wtedy coś koło -15stC), tyle,

> że brakowało mu mocy i pojawiał się właśnie błąd P0500

> (ECN050074).

hmm mocy nie ma tez jak wejdzie w tryb awaryjny ... i tak wlasnie mam ...poza tym nie zanotowalem spadku mocy ale bede mial to na uwadze bo duze prawdopodobienstwo wplywu temperatury tu mi sie wydaje miec

Napisano

> Witam,

> dzis wyskoczyl mi kod bledu ECN 050074. wyczytalem

> P0500 vehicle speed signal is not in setpoint range B-023

> P0500 distance frequency (employer) error (comes from ABS unit)

> - błąd czujnika prędkości

> zrodlo:

> http://www.astraklub.pl/viewtopic.php?p=208191&sid=d0562d2785769b3f9d048e952ee850f9

> Czy jest to zwiazane z aktualnymi temperaturami? bo troche ostatnio

> nadkola mi przymarzaly... auto stoi pod chmurka czy raczej cos

> sie sypnelo.

> Blad wyskoczyl 2 razy raz ...po ponownym odpaleniu silnika zniknelo a

> drugi raz podczas jazdy sam znikl tryb awaryjny.

Kilka dni temu coś takiego napisałem na ten temat TUTAJ . Może cię uspokoi. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Kilka dni temu coś takiego napisałem na ten temat TUTAJ . Może cię

> uspokoi.

dzisiaj juz spokoj ...zrobilem dluzsza trase(30km) i nic sie nie dzialo ...ale w wolnym czasie sie przyjze kolom... swoja droga troche niebezpieczny ten tryb awaryjny w przypadku wszystkich errorow... nagly spadek mocy przy wyprzedzaniu moze nie byc szczesliwy icon_eek.gif

• 10 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Odswiezam temat. Znowu to samo i znowu w mrozy i wieelki snieg (wczoraj non stop pol dnia jezdzilem i prawie przy kazdym hamowaniu dzialal ABS - takie odsniezone drogi oink.gif) wiec wiadomo ze cos sie zapackalo jakis czujnik... Gdzie i co odczyscic zeby nie miec problemu? czujnik absa?

bo to troche niebezpiecznie podczas jazdy jak wejdzie w tryb serwisowy sick.gif a auto dziala bezproblemowo grinser006.gif

Napisano

ECN 050074 miałem od zawsze ale nigdy nie powodowało to przejścia w tryb awaryjny. Może jest inna przyczyna. I niekoniecznie będzie ona widoczna w "wypedałowanych" zlosnik.gif błędach.

Tak właśnie miałem ostatnio, że włączał się tryb awaryjny a w błędach nic ciekawego. Dopiero podłączenie do Techa pokazało zawór sterowania turbiny.

Napisano
  • Autor

Hmmm tylko tak naprawde ten blad pojawia sie w momencie kiedy:

1) na dworze jest mroz (tak kolo -15 stC) i duuzo sniegu.

2) dziala abs wczesniej z wyzej wymienionych warunkow drogowych

3) samochod mam oblepiony tonami sniegu oslabiony.gif

Wiec raczej charakterystyka powtarzalnosci srodowiska odtworzeniowa tego bledu smile.gif na moja logike wskazuje jednak na jakies "oblepienie" lodem czujnika jakiegos hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.