Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czasami gaśnie przy hamowaniu, wrzuceniu na luz .....

Featured Replies

Napisano

Witam Kącikowych Specjalistów od LPG - może Wy mi pomożecie bo już nie mam sił do tego co się dzieje zlosnik.gif

Czasami podczas wrzucenia na luz lub hamowania przed zakrętem, rondem obroty gwałtownie spadają np. z 3000obr. do 200 obr i "po odbiciu" od 200 wracają do normalnych 700. Niestety zdarza się też tak, że wskazówka opada tak szybko, że spadnie poniżej 200 obr i silnik gaśnie.

Zdarza się to sporadycznie - można go 10 razy wrzucić na luz z tej samej prędkości i w tych samych warunkach i wskazówka będzie opadała płynnie do obr. jałowych 700, a raz na jakiś czas opada gwałtownie i jak się "nie odbije" to zgasi silnik.

Na samym LPG silnik pracuje równo, bez szarpnięć itp. Spalanie LPG w normie.

Wymieniłem świece, fajki cewek, filtr powietrza, sprawdziłem przepływomierz i silnik krokowy - wszystko ok.

Objaw gaśnięcia występuje tylko i wyłącznie na LPG. Byłem na dwóch regulacjach i nic to nie pomogło - niby wszystko jest ok.

Instalacja to Stag 300 z reduktorem KME-Silver., a pacjent to BMW e39 520. Na gazie zrobione 8tyś km i do tego czasu nie sprawiał żadnych problemów.

Może coś doradzicie bo trochę mnie to irytuje - nie znam dnia ani godziny jak silniczek gaśnie.

Napisano

Ja mam czasami podobnie, ale u mnie druciarze wymienili na ch... wtryski gazowe, tzn zbyt wolne, a że montują je gdzie popadnie to wyszli z założenia że do mojej padaki też będą grały idealnie.

Może też masz źle dobrane wtryski?

Napisano
  • Autor

> Ja mam czasami podobnie, ale u mnie druciarze wymienili na ch...

> wtryski gazowe, tzn zbyt wolne, a że montują je gdzie popadnie

> to wyszli z założenia że do mojej padaki też będą grały

> idealnie.

> Może też masz źle dobrane wtryski?

Zakładałem instalacje u osoby, która założyła ich sporo wśród BMW i stwierdziła, że takich anomalii jeszcze nie miała shocked.gif Na domiar złego nigdy nie chciała franca zgasnąć, gdy byłem u niego na regulacji sciana.gif

6000 km przejeździłem bez jakichkolwiek gaśnięć ok.gif

Napisano

ja zmieniałem wtryski w warsztacie bardzo polecanym i sami się chwalą że gazują różne cudeńka, a do zwykłego deju zyebaly sprawę, o tym że takie wtryski nie powinny się u mnie znaleźć wedle gazowych prawideł to dowiedziałem się dopiero na kąciku.

Tak więc warsztat z bogatą gamą instalacji o niczym nie świadczy.

Ty masz prawo się nie znać na tym tak samo jak i ja, ale jak widać prawdy trzeba dochodzić we własnym zakresie i poprawiać po druciarzach którym się nie chciało

Oczywiście w Twoim przypadku to nie muszą być wtryski, ja tylko opisałem swoje podobne obserwacje i w moim przypadku to kwestia wtrysków.

PS. u mnie na postoju jak chciałem zasymulować te cyrki to też franca nie gaśnie, tylko w trakcie jazdy pod obciążeniem takie cyrki(i to nie zawsze), w trakcie jazdy... np na 3 biegu ciągnę do 3 - 3,5 tyś obrotów, wciskam sprzęgło puszczam gaz i jak spadają luźno obroty to czasem zgaśnie(choć ostatnio nie zaobserwowałem).

Napisano

> Zakładałem instalacje u osoby, która założyła ich sporo wśród BMW i

> stwierdziła, że takich anomalii jeszcze nie miała Na domiar

> złego nigdy nie chciała franca zgasnąć, gdy byłem u niego na

> regulacji

> 6000 km przejeździłem bez jakichkolwiek gaśnięć

To raczej kwestia nieskiej temp. skoro tego wcześniej nie miałeś.

Mam podobnie, też raczej wina super wtrysków które druciarze montują do każdego auta. Argument że inni tak nie mają, to bym do tego podchodził z pewną rezerwą, wielu sprzedawców wymyśla jakąś bajkę na poczekaniu. No i generalnie nie masz co liczyć że u niego zgaśnie wink.gif złośliwość rzeczy martwych.

Napisano
  • Autor

> To raczej kwestia nieskiej temp. skoro tego wcześniej nie miałeś.

Też o tym myślałem ale dzwoniłem do kolegi, który to montował i stwierdził, że mimo wszystko tak nie powinno być no.gif

> Mam podobnie, też raczej wina super wtrysków które druciarze montują

> do każdego auta. Argument że inni tak nie mają, to bym do tego

> podchodził z pewną rezerwą, wielu sprzedawców wymyśla jakąś

> bajkę na poczekaniu. No i generalnie nie masz co liczyć że u

Tak tylko, że to chyba nie w jego interesie rzucać inną robotę i w każdej chwili jechać i testować auto, żeby wyeliminować usterkę wink.gif

Poza tym co do samej osoby montującej to jest to mój znajomy i mam do niego zaufanie, że wie co robi waytogo.gif

> niego zgaśnie złośliwość rzeczy martwych.

hehe.gif to skądś znam ok.gif Choć będę robił jeszcze jedno podejście w środę lub w czwartek zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> ja zmieniałem wtryski w warsztacie bardzo polecanym i sami się chwalą

> że gazują różne cudeńka, a do zwykłego deju zyebaly sprawę, o

> tym że takie wtryski nie powinny się u mnie znaleźć wedle

> gazowych prawideł to dowiedziałem się dopiero na kąciku.

> Tak więc warsztat z bogatą gamą instalacji o niczym nie świadczy.

> Ty masz prawo się nie znać na tym tak samo jak i ja, ale jak widać

> prawdy trzeba dochodzić we własnym zakresie i poprawiać po

> druciarzach którym się nie chciało

> Oczywiście w Twoim przypadku to nie muszą być wtryski, ja tylko

> opisałem swoje podobne obserwacje i w moim przypadku to kwestia

> wtrysków.

> PS. u mnie na postoju jak chciałem zasymulować te cyrki to też franca

> nie gaśnie, tylko w trakcie jazdy pod obciążeniem takie cyrki(i

> to nie zawsze), w trakcie jazdy... np na 3 biegu ciągnę do 3 -

> 3,5 tyś obrotów, wciskam sprzęgło puszczam gaz i jak spadają

> luźno obroty to czasem zgaśnie(choć ostatnio nie

> zaobserwowałem).

Ja nawet nie wiem jakie są wtryski zamontowane - nie pytałem alien.gif

Aha zapomniałem jeszcze jednej ważnej rzeczy spineyes.gif

Gaśnie tylko, gdy wczęsniej temp. silnika osiągnie 90st.. Gdy temp. jest poniżej - silnik nie zagrzany to nigdy nie gaśnie.

Napisano

Kup interfejs i ściągnij soft do Staga. Podepnij sie laptopem w włącz w porgramie funkcje nagrywanie oscyloskopu i tak jeździj. Jak wystąpi problem będzie może widac coś co pozwoli ustalić przyczynę.

Napisano
  • Autor

chyba nie będę miał wyjścia ok.gifwink.gif

Napisano
  • Autor

Dziś zrobiłem kolejne podejście w celu rozwiązania zagadki dziwnego gaśnięcia.

Po podłączeniu pod kompa wszystko grało cacy ale zdecydowaliśmy się wraz z Kolegą, który montował gaz, że damy autku jeszcze jedną szansę na strzelenie focha w czasie jazdy i testu "na żywo" (do tej pory przy trzech próbach zawsze grzecznie jechał przy Gazowniku).

Tym razem złośliwiec się ujawnił i strzelił focha no i dla pewności próbowaliśmy, aby to powtórzył zlosnik.gif

Okazało się, że problem leży po stronie reduktora, a właściwie trzpienia/iglicy wewnątrz niego, który zacierając się powodował wzrost ciśnienia podczas cut-off alien.gif

Reduktor został oczyszczony, filtry powymieniane. Autko od razu inaczej chodzi zlosnik.gif

W drodze powrotnej podczas moich testów obroty spadały płynnie chodź raz, czy dwa razy podczas cut-off'a przy obrotach rzędu 5000, obroty spadły poniżej biegu jałowego ale nie tak jak wcześniej w okolice zera, ale do 300obr i szybko wróciły do pozycji wolnych obrotów.

Przetestuję jeszcze parę dni, ale w każdym razie wiem już gdzie szukać przyczyny zlosnik.gif

Dziękuję Wszystkim za pomoc 20.GIFbow.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.