Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przewody hamulcowe

Featured Replies

Napisano

Witam. Wybrałem się z astrą do mechanika na przegląd. Mechanik po przeglądzie pojechał na jazdę próbną i przy hamowaniu pedał hamulca wpadł mu w podłogę.

okazało się, że pękł (przegnił) przewód hamlcowy na zagięciu przy lewym przednim kole.

Mechanik w szoku, ja jeszcze w większym, cudem nikomu nic się nie stało, auto całe icon_eek.gif. Przewód został cały wymieniony na nowy, płyn hamulcowy i odpowietrzenie układu.

Teraz pytanie czy wymieniać pozostałe 3 przewody?

mechanior twierdzi że jeszcze nie widział żeby pękł przewód w 10 letnim wozie.

Nie wiem czy to normalne żeby przewód tak nagle strzelił.

przebieg to 170 tyś, rok 99. pozdrawiam

Napisano

> mechanior twierdzi że jeszcze nie widział żeby pękł przewód w 10

> letnim wozie.

Mało widział.... grinser006.gif

A na poważnie: jakoś na jesieni sąsiad marudził, że ciągle zapowietrzają się hamulce we Fiacie Bravo. Auto zdaje się 7-letnie. Przewody po obu stronach dosłownie rozlazły mi się w rękach.

Z drugiej strony moje przewody 17-letnie są jeszcze w dobrej kondycji, przynajmniej na takie wyglądają grinser006.gif Ale już nówki sztuki czekają "w razie czego" wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Teraz pytanie czy wymieniać pozostałe 3 przewody?

Wszystko zależy od tego na ile cenisz życie lub zdrowie swojej rodziny i bliskich.

Koszt nie duży - wymieniaj bo na takich rzeczach nie warto oszczędzać.

Napisano

> Mało widział....

Widzial bardzo malo...my nagminnie wymieniamy przewody hamulcowe gietkie w przypadku jakichkolwiek pekniec, sprzedawca w IC sie smieje, ze tylko my takie rzeczy bierzemy...Ale prawde piszac, bardzo niewielu uzytkownikow aut przejmuje sie ich stanem. Raz klient jechal do nas na wymiane rozrzadu Passatem '99, dojechal ledwo co, bo pekl jeden przewod hamulcowy, drugi ledwo sie trzymal....

W przypadku pekniecia przewodu hamulcowego z jednej strony, nalezy wymienic rowniez przewod po drugiej stronie (jesli byl w tym samym wieku, w tym przypadku oryginalny, z przyczyn oczywistych). Polecam przewody tylko dobrych firm (ATE, Ferrodo i tp), Tansze szybko pekaja (po roku czasu pojawiaja sie pekniecia w zewnetrznej oslonie gumowej.

> Z drugiej strony moje przewody 17-letnie są jeszcze w dobrej

> kondycji, przynajmniej na takie wyglądają Ale już nówki sztuki

> czekają "w razie czego"

W moim rowniez oryginaly, bez pekniec, przegladam regularnie, ale jak na 17 letni przewod to juz o wiele za duzo...Na wiosne czas wymienic wszystke elastyczne

Jeszcze drobna uwaga na temat wymiany przewodow elastycznych: przed kazda operacja wymiany takowych nalezy najpierw sprawdzic, czy odkrecaja sie odpowietrzniki zaciskow/cylinderkow hamulcowych. Jesli nie dadza sie odkrecic/ urwa sie, w zacisku mozna probowac wyciagnac urwany odpowietzrnik stosujac pewne metody, w przypadku cylinderka kupujemy nowy. Druga czynnoscia jest proba odkrecenia nakretki przewodu sztywnego od przewodu elastycznego. Jesli nie chca odpuscic, stosujemy opukiwanie mlotkiem (ew podgrzewanie), jesli pomimo tego nie chca sie poluzowac, po wykorzystaniu klucza otwartego do przewodow lub w ostatecznosci klucza Morse'a, musimy liczyc sie z koniecznoscia wymiany przewodu sztywnego.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.