Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kontrolka wtrysku

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich.

Od wczoraj jestem posiadaczem fiata bravo 1.6 (155 kkm, 1997, bez lpg) i mam do Was pytanie:

Rano pali bez problemu, na dotyk, tylko przez pierwsze 500 -1000m jazdy swieci sie kontrolka wtrysku i auto lekko, bardzo lekko podszarpuje. Potem kontrolka gasnie i jest ok. Jak myslicie czy to cos niepokojacego?

I jeszcze jedno, jaki czas Wasze samochody potrzebuja na rozgrzanie sie? Wskazowka temperatury podnosi sie szybko, ale nie jestem pewny czy osiaga temperature pracy. Jak narazie jechałem najdalej 15 km (do pracy).

Pozdrawiam!

Maroko

Napisano

> Rano pali bez problemu, na dotyk, tylko przez pierwsze 500 -1000m

> jazdy swieci sie kontrolka wtrysku i auto lekko, bardzo lekko

> podszarpuje. Potem kontrolka gasnie i jest ok. Jak myslicie czy

> to cos niepokojacego?

Cewka albo wtryskiwacz

Na początek zapodaj jakiś odwadniach do paliwa - w końcu moga sie kryształki lodu wytrącać w paliwie

Napisano

> Witam wszystkich.

> Od wczoraj jestem posiadaczem fiata bravo 1.6 (155 kkm, 1997, bez

> lpg) i mam do Was pytanie:

> Rano pali bez problemu, na dotyk, tylko przez pierwsze 500 -1000m

> jazdy swieci sie kontrolka wtrysku i auto lekko, bardzo lekko

> podszarpuje. Potem kontrolka gasnie i jest ok. Jak myslicie czy

> to cos niepokojacego?

> I jeszcze jedno, jaki czas Wasze samochody potrzebuja na rozgrzanie

> sie? Wskazowka temperatury podnosi sie szybko, ale nie jestem

> pewny czy osiaga temperature pracy. Jak narazie jechałem

> najdalej 15 km (do pracy).

> Pozdrawiam!

> Maroko

Skoro pali się kontrolka wtrysku, to oznacza ze w pamięci ECu zapisał się błąd - najlepiej podjechać na kompa i odczytać czego dotyczy.

Co to znaczy, że wskazówka podnosi się szybko ? u mnie po 5 minutach od odpalenia jest na minimum (czyli podnosi się do ostatniej kreski)

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Problem został rozwiązany - przyczyna swiecenia sie marchewy byly uszkodzone kable wn.

Dodam, że na biegu jałowym jak silnik sie rozgrzał w srodku wyczuwalne były drgania (obroty nie falowały, na examinerze pokazywalo ciagle 850/m) , teraz problem ustapil.

Pozdrawiam

Maroko

Napisano

u mnie marchewka zaczynala swiecic sie jak byla dziura w wydechu, blisko sondy lambda - po wymianie problem zniknal - euroscan pokazywal jakies cuda hehe.gif

Napisano
  • Autor

Po kilku dniach spokoju problem znów występuje.

Wymiana kabli pomogła na inne dolegliwości, jednak marchewa dzisiaj rano znow sie zapalila pare sekund po odpaleniu silnika i swiecila sie przez ok 200 metrow, w tym czasie lekko szarpalo...

Pamietam, ze na examinerze pojawial sie blad par. samodopasowawczych ktorego nie dalo sie wykasowac. Ten blad pojawial sie na goracym silniku i wtedy marchewa sie nie zapalala, w skrocie:

po podlaczeniu do kompa brak bledow (choc zawsze rano marchewa swiecila), pochodzil troche az sie nagrzal i dopiero pojawil sie blad, ale tylko na kompie.

Macie jakies sugestie?

Napisano

> blad, ale tylko na kompie.

> Macie jakies sugestie?

Tak - wyregulowac porządnie instalke LPG bo śmieci na kompPb

Zrobić reset parametrów adaptacji kompa Pb

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Tak - wyregulowac porządnie instalke LPG bo śmieci na kompPb

> Zrobić reset parametrów adaptacji kompa Pb

Ale kolega napisał,że nie ma LPG.A swoją drogą u mnie dzieje się to samo.Silnik ten sam,przebieg podobny ~138 tyś km, wymiana kabli WN pomogła na jakieś 2 tygodnie.O ile przy mrozach szarpanie i świecąca kontrolka wtrysku pojawiała się sporadycznie na około 30-40 sekund ale nigdy przy pierwszym odpaleniu.Dopiero zgaszenie silnika i ponowne odpalenie powodowało świecenie kontrolki i delikatne szarpanie.A teraz im cieplej tym gorzej.U mnie też brak LPG

Napisano
  • Autor

U mnie wymiana kabli pomogła, jednak nie do końca. W związku z tym, że problem pojawiał się głównie rano zostawiłem auto u mechanika, zeby od razu pod kompa podpieli. Nie wiem, czy robili cos wiecej (np. reset kompa) ale po wymianie kabli marchewa juz sie nie pojawiala (pojawila sie tylko raz po ok. 2 tygodniach ale po kilkudziesieciu metrach jazdy zgasla).

Problem szarpania wystepuje u mnie nadal, ale nie zawsze . Dotyczy tylko zimnego silnika. Jak go odpale po postoju >10h, zapala od razu, tylko przez 2, 3 sekundy tak jakby nie pracowal na 4 cylindry. Nastepnie jak jade to troche szarpie i jak wcisne wiecej gazu to przez chwile musi sie zastanowic i dopiero przyspiesza. Jesli minimalnie sie nagrzeje chodzi idealnie. Na kompie nie wykazalo bledow, a parametry pracy silnika sa prawidlowe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.