Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Akumulator w AVEO

Featured Replies

Napisano

Witam

Jakiej jakosci sa akumulatory w AVEO ? Ostatnio jezdze na ktorkich odcinakch , do tego temp w nocy -25 wiec nie wiem czy nie zabrac go na noc do domu i nie podladowac malym pradem

Napisano

> Witam

> Jakiej jakosci sa akumulatory w AVEO ? Ostatnio jezdze na ktorkich

> odcinakch , do tego temp w nocy -25 wiec nie wiem czy nie zabrac

> go na noc do domu i nie podladowac malym pradem

Z tego co mi mówił pan w ASO, to chevrolety miały dawane bardzo dobre akumulatory.

U mnie już 4 rok spisuje się bardzo dobrze bez jakichkolwiek interwencji z zewnątrz.

Auto zapala bez problemów przy temp. nawet poniżej -20*C.

Jeśli Twoje też pali, to bym nie wnikał smile.gif

Napisano

mój od 2006 roku i nie ma problemu z uruchomieniem

Napisano

> Witam

> Jakiej jakosci sa akumulatory w AVEO ?

Jeśli to delkor, to klasa światowa, choć z tendencją zniżkową. W espero wytrzymał 8 lat, w rezzo zmarł wczoraj - 6 lat.

Ostatnio jezdze na ktorkich

> odcinakch , do tego temp w nocy -25 wiec nie wiem czy nie zabrac

> go na noc do domu i nie podladowac malym pradem

Napisałem Ci w innym wątku. To nie 126p z polmozbytu. Auto jest na gwarancji i ma jeździć. Jak nie będzie chciało jechać - dzwonisz na assistance.

Jak aku ma paść, niech padnie na gwarancji, będziesz miał nowy.

Mniej pieść to aveo, zacznij go traktować jak przedmiot użytkowy, a nie członka rodziny.

BTW - w podpisie masz potworka językowego, wersja to hatchback

Napisano
  • Autor

ja go nie pieszcze tylko u mnie okropbne mrozy byly dochodzilo do -30 w nocy , wiec w pracy powstala dyskusja jak to kto dba o akumulator i czy ja go laduje. A ze Aveodo klasy swiatowej nie nalezy to wolalem zapytac jakiej jakosci jest tam akumulator , bo mzoe jakis syf siedzi

Napisano

> ja go nie pieszcze tylko u mnie okropbne mrozy byly dochodzilo do -30

> w nocy ,

Moje aveo stało w te mrozy (też było dobrze poniżej -20) tydzień nie ruszane i zostało brutalnie odpalone bez żadnego ładowania aku.

Aku ma 2 rok, jest najtańszym aku z makro i odpala od razu. Jak przestanie odpalać, pójdzie do recyklingu.

> wiec w pracy powstala dyskusja jak to kto dba o

> akumulator i czy ja go laduje.

Więc ja nie dbam w ogóle - po prostu używam. Jak się zużyje - wymieniam na nowy.

> bo mzoe jakis syf siedzi

To i tak głaskanie by mu nie pomogło.

Napisano
  • Autor

no czasami wole go poglaskac niz psioczyc i czekac na assstanse jak na gwalt trzeba gdzies pojechac

Napisano

Mój aku jest z 2004 roku i nie ma z nim żadnych problemów - ciekawe jak długo wytrzyma?

Napisano

Akumulatory ogólnie są przewidziane na 4 lata po tym okresie już tracą swoją sprawność. Bardzo duże znaczenie na żywotność akumulatora ma jego użytkowanie, szczególnie całkowite rozładowania co powoduje spadek jego sprawności nie wspominając o tym że doładowywanie w samochodzie go po czymś takim, także ogranicza jego sprawność. Więc jak komuś akumulator dał radę 8 lat powinien się bardzo cieszyć bo to już grubo ponad normę, a 4-6 lat to norma.

Napisano
  • Autor

tak jest to Delkor , powiedcie gdzie w nim jest tzw oczko aby zobaczyc czy jest zielone koleczko smile.gif

Napisano

> zobaczyc czy jest zielone koleczko

Chłopie - masz niemal NOWE auto, przestań przy nim grzebać, bo go zepsujesz. Ciesz się tym, że nie musisz pod maskę zaglądać, tylko wsiadasz i jeździsz.

Twoją jedyną czynnością powinno być lanie paliwa do baku i dolewanie płynu do spryskiwaczy.

Kup sobie jakiegoś nastoletniego szrota i wtedy będziesz musiał grzebać, żeby to jeździło - zapewniam Cię, że Ci się szybko odechce.

Napisano
  • Autor

przestan mowic o tym nowym samochodzie smile.gif

Wlasnie przyjechalem z przegladu pierwszego , wszystko oki oprocz akumulatora. Podlaczyli jakis tester i stwierdzili ze akumulator dobrze bylo by podladowac aby w razie kolejnych mrozow zawsze palil. Niestety bardzo czesta jazda na krotkich dystansach, duze mrozy zrobily swoje.

Wiec oprocz lania benzynki tzreba cos wiecej smile.gif tym razem ladowanie akumulatora

Napisano

> Wiec oprocz lania benzynki tzreba cos wiecej tym razem ladowanie

> akumulatora

weź rodzinkę na małą przejażdżkę za miasto, zrób kilka kilometrów więcej niż zawsze a i rodzina i autka będzie zadowolone waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> weź rodzinkę na małą przejażdżkę za miasto, zrób kilka kilometrów

> więcej niż zawsze a i rodzina i autka będzie zadowolone

dzisiaj to nie wskazane , moje kochane miasto i okolice zasypane na calego , firmy oczyszczajace (plugi) maja to gdzies frown.gif

A ze znowu zapowiaja mrozy i to duze u mnie wiec wole podladowac

Napisano

> Wlasnie przyjechalem z przegladu pierwszego , wszystko oki oprocz

> akumulatora. Podlaczyli jakis tester i stwierdzili ze akumulator

> dobrze bylo by podladowac

Może chcieli Ci zaproponować usługę "profesjonalne ładowanie akumulatora" za 50 zł + VAT ?

> palil. Niestety bardzo czesta jazda na krotkich dystansach, duze

> mrozy zrobily swoje.

Urban legends. Moje przykłady:

- aku w espero (*1997 + 2004/2005) nigdy nie doładowywany, jeżdżony głównie w mieście

- aku w rezzo (*2004 + 2010) nigdy nie doładowywany, zmarł 2 dni po powrocie z Austrii (więc ładowanie na trasie 800 km mu nie pomogło),

- aku w aveo (*2008, jeszcze żyje) - auto nie opuściło powiatu krakowskiego, najdłuższa "trasa" to 50 km, stało nie ruszane pod domem przez tydzień w czasie największych mrozów, odpalone brutalnie bez żadnego doładowywania, jeździ bez problemów.

> Wiec oprocz lania benzynki tzreba cos wiecej tym razem ladowanie

> akumulatora

Powtarzam z uporem maniaka z kilkunastoletniego doświadczenia - jak aku jest dobry to mu doładowywanie niepotrzebne, jak jest R.I.P., to mu doładowywanie nie pomoże.

Raz jeden dałem się namówić na ładowanie zdychającego aku (młody i głupi byłem, pierwsze w życiu auto miałem) - naładowałem, ociepliło się i działał. Ale po tygodniu przyszła mroźna noc i rano zmarł. Pewnie możnaby go znowu doładować i kolejny tydzień by pociągnął, ale po co ? Sklep, nowy aku i spokój do czasu sprzedaży tego auta.

A panowie z ASO chcieli Cię zestrzyc jak owieczkę.

Napisano

> - aku w rezzo (*2004 + 2010) nigdy nie doładowywany

oj oj - mój jest w podobnym wieku

w Lanosie (*2000 +2005) - padł z nienacka, normalnie palił i nagle padł - może na jego żywotność wpłynęło rozładowanie do końca? nie jeździełem ponad tydzień, były mrozy i zostawiłem włączone radio

moim zdaniem nie ma sensu podładowywac lepiej przejechać się trochę w trasie

Napisano

> oj oj - mój jest w podobnym wieku

Mój pokazał mi w grudniu znak ostrzegawczy - pojawił się biały nalot koło klemy "+". Już się nauczyłem, że taki osad znaczy "z najbliższej wypłaty zarezerwuj $ na następcę".

Chyba śmierć aku, który dożył wieku 6 lat by Cię nie zaskoczyła ?

> nie jeździełem ponad tydzień, były mrozy i zostawiłem włączone

> radio

To jest jedyny przypadek (zostawione światła, radio itp. i wydojenie aku do 0) kiedy bym ładował aku. Choć jak miał 5 lat, to miał prawo już odejść do akumulatorowej wieczności.

Napisano
  • Autor

moze jest rip, nie wiem - wiem ze ich wskaznik pokazal ze cos nie tak troche i powiedzieli ze jak mam warunki to zeby troche podladowac przed tymi mrozami co znowu ida (szzcegolnie ze stoi na dworze i ma krotkie dystanse).

Podlaczyli komp sprawdzili jakie napiecie ladowania itp i powiedzieli ze wszystko oki w elektronice samochodu

Napisano

> moze jest rip, nie wiem - wiem ze ich wskaznik pokazal ze cos nie tak

> troche

Pali ? Jak pali, to nie ruszaj. Jak przestanie palić (a stanie się to w zimę 2013 lub 2014 roku) to kupisz nowy, chyba że wcześniej zmienisz auto.

Napisano
  • Autor

tak sobie siedze , popijam kawke i przegladam allegro patrze ze wiekszosc akumulatorow ma plus po prawej stronie - w Aveo plus jest po lewej - i duzego wyboru akumulatorow nie ma.

Napisano

> tak sobie siedze , popijam kawke i przegladam allegro (...) w Aveo plus

> jest po lewej - i duzego wyboru akumulatorow nie ma.

Padłem.....

Chcesz zamówić z dostawą na IV kw. 2013 czy na I kw. 2014 ??

PRL się skończył, akumulatory każdego rodzaju są łatwo dostępne w jednostkach handlu nieuspołecznionego w cenach komercyjnych.

Napisano

> Padłem.....

> Chcesz zamówić z dostawą na IV kw. 2013 czy na I kw. 2014 ??

> PRL się skończył, akumulatory każdego rodzaju są łatwo dostępne w

> jednostkach handlu nieuspołecznionego w cenach komercyjnych.

to już podpada pod handel instrumentami pochodnymi zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Padłem.....

> Chcesz zamówić z dostawą na IV kw. 2013 czy na I kw. 2014 ??

Chlopie wez na wstrzymanie - allegro nie sluzy tylko do kupywania , uwiez mi na slowo, ze mozna tylko przegladac !! ! smile.gif

Jak nie masz co napisac to nie pisz , bo w myslach moich to ty nie umiesz czytac ze na zas wyprzedzasz moje wypowiedzi

Dziwi mnie tylko to ze nie uczestniczysz w powaznych dyskusjach jakie sie trafiaja na forum , tylko wypisujesz jakies domysly swoje

Na tym kaciku jest duzo waznych dyskusji na rozne tematy - idz i tam sie popisz swoja wiedza

Napisano

> allegro nie sluzy tylko do kupywania ,

Do kupy służy mi WC, nie wiem gdzie kupę robi Wania hehe.gif

Allegro czasem mi służy do kupowania, czasem do sprzedawania.

Co do oglądania - jestem prymitywny i wolę oglądać gołe dupy.

Napisano

> Chłopie - masz niemal NOWE auto, przestań przy nim grzebać, bo go

> zepsujesz. Ciesz się tym, że nie musisz pod maskę zaglądać,

> tylko wsiadasz i jeździsz.

> Twoją jedyną czynnością powinno być lanie paliwa do baku i dolewanie

> płynu do spryskiwaczy.

> Kup sobie jakiegoś nastoletniego szrota i wtedy będziesz musiał

> grzebać, żeby to jeździło - zapewniam Cię, że Ci się szybko

> odechce.

No oczywiście, tylko że jak trzeba będzie zajrzeć bo auto odmówi posłuszeństwa, to może być już za późno, na naprawę gwarancyjną.

Nie widze nic złego w tym aby doładować akumulator, bo jak się całkiem rozładuje to jego żywotność na pewno spadnie .

Jak poziom oleju lub płynu chłodniczego spadnie poniżej minimum to też ma to olać bo auto jest nowe ?

Na innym forum dwóch użytkowników aveo miało problem z akumulatorem a dokładnie z rozładowaniem się go. Co z tego ze jest asistans jak trzeba sie stresować czekając na nich, a rozładowany akumulator kiedyś na pewno sie nieprzyjemnie odwdzięczy.

Może jednak podmuchac na zimne, bo jak się dba tak się ma. ok.gif

Napisano

> tak sobie siedze , popijam kawke i przegladam allegro patrze ze

> wiekszosc akumulatorow ma plus po prawej stronie - w Aveo plus

> jest po lewej - i duzego wyboru akumulatorow nie ma.

Może na allegro dużego wyboru nie ma ale w sklepach motoryzacyjnych nie będziesz miał problemów by znaleźć aku z plusem z odpowiedniej strony.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.