Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

tracę wodę w chłodnicy

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam taki problem. Jak uruchamiam silnik to zawsze włącza się wentylator od chłodnicy (nawet na zimnym silniku). Chodzi kilkanaście sekund i się wyłącza (nawiew nie jest na szybę). Poza tym to ucieka mi płyn w chłodnicy podczas jazdy. Kilka dni temu wlałem płyn i nie jeździłem przez 2 dni. Sprawdziłem i było tyle ile wlałem. Następnie pojeździłem ok 10 km, sprawdziłem i trochę ubyło. Dodam, że jak skończy się wszystko to nie ma ogrzewania a jak doleję to znowu grzeje.

Samochód to Astra 1,4 16V z 1998 roku.

Proszę o jakieś porady.

Napisano

Wiesz te objawy wskazują na uszczelkę po głowicą. Watro by sie temu przyjrzeć- ale skoro mówisz ze nie ma ogrzewania to może nagrzewnica padła. Obczaj czy płyn gdzie się nie wylewa pod autem na postoju na zapalonym silniku. A dłonią posprawdzaj czy gdzieś koło pedałów nie jest mokro.

Napisano

Jak Ci plyn ucieka w takim tempie to musi byc spory wyciek.

Odpal samochod i szukaj gdzie bedzie kapac... Chyba, ze leci prosto na rure i odparowuje, ale to tez bedzie widac.

Najczesciej na jakis laczeniach wezy.

Pozdrawiam,

Maciej

Napisano

Malo plynu to i ogrzewanie siada prawdopodobnie.

Ale fakt, ze mozna tez sie przyjrzec nagrzewnicy!

Napisano

Przyczyna moze byc tez uszkodzona pompa wody. Tak jak koledzy mowia na zapalonym silniku musisz popatrzec pod samochodem skad kapie (oczywiscie najpierw uzupelnij plyn chlodniczy) Mam inny silnik ale u mnie czesciowo kapalo na rure wydechowa i odparowywalo i dopiero jak pompa calkiem juz sie rozwalila to lecialo tak mocno ze pod samochodem sie robila mała kałuża.

Napisano

> Wiesz te objawy wskazują na uszczelkę po głowicą.

Jeśli to faktycznie UPG to skoro wsysa płyn do cylindra, to powinno także wpychać spaliny do układu chłodzenia, a to da się wykryć sondą CO2 - porządny warsztat, jedno badanie i już jest odpowiedź.

Napisano
  • Autor

Dziękuję za odpowiedzi.

Byłem u mechanika. Popatrzył i powiedział, że uszczelka pod głowicą jest dobra. Chyba jakieś przewody były zapchane albo zapowietrzone. Wycieku żadnego nie stwierdził. Mam teraz pojeździć i sprawdzać płyn.

Napisano
  • Autor

Witam ponownie.

Przed chwilą przejechałem trasę 2 x 20 km. W tym czasie ogrzewanie w kabinie było dobre ale wydaje mi się, że trochę płynu chłodniczego ubyło. W czasie jazdy wskaźnik temperatury nie doszedł nawet do 90 stopni. (W jedną stronę jechałem ok 0,5 godziny). Czy to normalne? (Teraz jest -5 stopni na dworze.) Ponadto po odpaleniu zimnego silnika włączył się wentylator od chłodnicy a po uruchomieniu rozgrzanego (po krótkim postoju) nie. Czy ubytek płynu może być spowodowany tym, że się samochód nie nagrzał?

Napisano

Fajnie by było gdybyś podał, o którą Astrę chodzi.

Domyślam się, że o G, ale wpisanie takich informacji do profilu i podpisu ułatwia odpowiadanie na pytania.

Napisano
  • Autor

Chodzi o Astre F z roku 1997, silnik 1,4 16V.

Napisano

W takim razie:

Brak pracy wskaźnika temp. wskazuje na trzy powody:

- uszkodzony termostat

- niedobór płynu

- uszkodzenie w obwodzie wskaźnika.

Oczyść wsuwkę która jest na czujniku, zdejmij ją i zewrzyj do masy.

Po włączeniu zapłonu wskaźnik powinien powędrować na samą górę.

Termostat sprawdzisz testem Macajewa (opis gdzieś na forum).

Dla porównania powiem, że u mnie wskazówka wstaje z bolca po przejechaniu ok. 1-2km. praktycznie niezależnie od temp. zewnętrznej.

Co do wentylatora chłodnicy; masz klimę? działa?

Napisano
  • Autor

Ale wskazówka temperatury się podnosi tylko bardzo powoli więc to chyba będzie termostat. Klimę mam ale jest wyłączona. Wentylator włącza się nawet na zimnym. (Ostatnio tylko na zimnym - po uruchomieniu silnika a potem już nie.) U mechanika dość długo trzeba było czekać aż temperatura zbliży się do 100 stopni i włączy się wentylator.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Wymieniłem termostat i to nie pomogło.

Następnie wymieniłem uszczelkę pod głowicą, uszczelniacze zaworów i pasek rozrządu. Woda już nie ucieka tylko teraz samochodem trzęsie jak jadę powoli, zmniejszają się obroty przy zmianie biegów i gaśnie. Mechanik mówi, że kiepsko chodzi na 2 i 3 cylindrze. Ciśnienie w cylindrach jest prawidłowe. Badanie komputerem nie wykazało żadnych nieprawidłowości.

Jeszcze będzie sprawdzał. Jak naprawi to napiszę co to było.

Napisano

> Chodzi o Astre F z roku 1997, silnik 1,4 16V.

Jesli jest zamontowany gazociag, do sprawdzenia w pierwszej kolejnosci trojniki.

Jesli gazociagu nie ma, trojniki pomijamy i sprawdzamy:

- chlodnice na okolicznosc wyciekow,

-okolice pompy cieczy na okolicznosc wyciekow,

-wszystkie polaczenia wezy z kroccami na przewodach cieczy chlodzacej,

-jesli pojazd jest wyposazony w klimatyzacje, sprawdzamy zawor odcinajacy doplyw cieczy do nagrzewnicy,

-sprawdzamy, czy dywaniki nie sa mokre (nieszczelnosc nagrzewnicy),

-sprawdzamy szczelnosc zbiornika wyrownawczego (na zgrzewach),

-wszystko, co zwiazane z ukladem chlodzenia, a o czym zapomnialem wspomniec.

Wszelkie wycieki sprawdzamy na zimnym, niepracujacym silniku (ciecz wyciekajaca z ukladu nie wyparuje i wyciek widac bardzo wyraznie, wprawne oko nawen na goracym silniku wypatrzy osady tworzace sie w okolicy nieszczelnosci).

Pozdrawiam

Napisano

> Następnie wymieniłem uszczelkę pod głowicą,

Jaka byla przeslanka do wymiany uszczeki pod glowica?

uszczelniacze zaworów i pasek rozrządu. Woda już nie

> ucieka tylko teraz samochodem trzęsie jak jadę powoli, zmniejszają się obroty przy zmianie

> biegów i gaśnie. Mechanik mówi, że kiepsko chodzi na 2 i 3 cylindrze.

Na jakiej podstawie mechanik to stwierdzil?

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Gazu nie mam.

> Jaka byla przeslanka do wymiany uszczeki pod glowica?

Po prostu uciekała woda a nie było widać żadnych wycieków. Poza tym to z rury wydechowej mocno się dymiło. Już nawet trochę poszło do oleju bo na bagnecie i pod korkiem troszkę "białego" się zebrało.

> Na jakiej podstawie mechanik to stwierdzil?

Nie wiem na jakiej podstawie. Chyba na słuch smile.gif

Teraz się okazało że jakiś przewód od powietrza był źle podłączony. Rozebrał, poprawił i jest OK. Mam nadzieję, że już będzie dobrze bo za całą naprawę wyszło ponad 700 zł.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.