Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kąt wyprzedzenia wtrysku Golf II

Featured Replies

Napisano

Sprawa tyczy się starego klekotka 91 r. Golf II TD.

Czy jest w tym silniczku możliwość wstępnego na słuch ustawienia/przestawienia kata wyprzedzenia wtrysku a jeżeli tak to w jaki sposób?

Tak wiem, że należy ustawiać to na zegar ale chce sprawdzić co dałoby przyspieszenie kąta czy autko lepiej paliłoby.

Bo narazie objawy są takie że poniżej -5 st. choć świece grzeją dobrze autko nie chce odpalać, kreci dobrze, dymi z wydechu wiec paliwo jest podawane ale nie moze zaskoczyć, dopiero kilkukrotne długie kręcenie powoduje że silnik zaskakuje ale nieraz można wykręcić cała pojemność aku i nic...

Napisano

Na sluch jest wrecz niemozliwe precyzyjne ustawienie kata wtrysku. Kilkakrotnie ustawialismy kat wtrysku w 1,6 TD na zegar, i jak wiadomo, nawet minimalne ruchy pompa daja ogromny rozrzut kata w jedna i druga strone (za wczesny, za pozny). Wiec polecam tylko regulacje "zegarowa". Co do uruchamiania, cisnienie sprezania sprawdzone?

Jako ciekawostke podaje: szef jezdzi Golfem II 1,6 TD, na jesieni wsadzilismy ten silnik, a wywalilismy wolnossacy i mocno zuzyty 1,6, TD przeszedl remont i oczywiscie regulacje, pali nawet przy mrozach najwiekszych. Szef posiada rowniez Golfa I z wolnossacym 1,6, ktory jest nizle zjechany, pali bez problemu w dodatnich temperaturach, przy lekkich minusowych juz ciezko i nierowno. Poza tym na placu mamy nieco zdezelowany inny egzemplarz Golfa I, rowniez z 1,6 D, ale w mrozy pali rewelacyjnie (niedawno odpalalismy przy -20, gdyby paliwo nie uciekalo, odpalilby od "strzala").

Co do samego przestawienia pompy wtryskowej, nalezy zluzowac 3 sruby mocujace pompe do flanszy.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Na sluch jest wrecz niemozliwe precyzyjne ustawienie kata wtrysku.

wiem, że nie jest możliwe ustawienie na słuch, poprostu "darmowym" sposobem czyli przyspieszając delikatnie wtrysk samemu chcę sprawdzic czy poprawi to rozruch a jeżeli tak to wówczas pojade na ustawienie, bo płacic ponad 100 zł. za ustawienie jeżeli nic ono nie pomoże to szkoda mi...

> Kilkakrotnie ustawialismy kat wtrysku w 1,6 TD na zegar, i jak

> wiadomo, nawet minimalne ruchy pompa daja ogromny rozrzut kata w

> jedna i druga strone (za wczesny, za pozny). Wiec polecam tylko

> regulacje "zegarowa". Co do uruchamiania, cisnienie sprezania

> sprawdzone?

ciśnienie nie było sprawdzane bo sam nie mam czym a magicy to mnie az przerazili kwota za sprawdzenie cisnienia 40-50 zł. sciana.gif

> Co do samego przestawienia pompy wtryskowej, nalezy zluzowac 3 sruby

> mocujace pompe do flanszy.

a masz może jakies foto które to śruby i jak kręcic kołem czy pompą??

podejrzewam, że kołem tak jak u mnie w astrze to nie przyspiesze kata... confused.gif

Napisano

> wiem, że nie jest możliwe ustawienie na słuch, poprostu "darmowym"

> sposobem czyli przyspieszając delikatnie wtrysk samemu chcę

> sprawdzic czy poprawi to rozruch a jeżeli tak to wówczas pojade

> na ustawienie, bo płacic ponad 100 zł. za ustawienie jeżeli nic

> ono nie pomoże to szkoda mi...

A nie masz mozliwosci recznego przestawienia z kabiny? Po lewej stronie pod kierownica jest dzigienka, ktora po wyciagnieciu przyspiesza pompe z tego co pamietam o 2,5 stopnia (glowy nie dam za ta wartosc). U mnie w wolnossacym 1.6 bylo takie cudo i ulatwialo rozruch przy minusowych temperaturach ok.gif

Napisano
  • Autor

> A nie masz mozliwosci recznego przestawienia z kabiny? Po lewej

> stronie pod kierownica jest dzigienka, ktora po wyciagnieciu

> przyspiesza pompe z tego co pamietam o 2,5 stopnia (glowy nie

> dam za ta wartosc). U mnie w wolnossacym 1.6 bylo takie cudo i

> ulatwialo rozruch przy minusowych temperaturach

to po kolei:

autko nie moje tylko ojca, ja nim jeżdzę od wielkiego świeta jak moje jest unieruchomione...

ale dorzeczy; wiem o tej dźwigience jest ona i w tym samochodzie ale ojciec mówi, że jak ja wyciagnie to autko jeszcze gorzej odpala... takie jest jego zdanie, ja nie wiem czy tak jest faktycznie czy nie bo nie paliłem auta przy wyciagniętej dźwigience. Dlatego też pomyslałem, że najpierw zaznacze początkowe położenie pompy a potem rozkręcę i pobawię sie katem i będę wiedział czy kąt jest zły czy poprostu stan silnika nie pozwala na jego uruchomienie przy wiekszym mrozie...

Napisano

> przerazili kwota za sprawdzenie cisnienia 40-50 zł.

yikes.gif Zartujesz ,mi bi sie nie chciało tam podchodzić za tyle grinser006.gif toż to całkiem dobra cena

Napisano
  • Autor

> Zartujesz ,mi bi sie nie chciało tam podchodzić za tyle toż to

> całkiem dobra cena

no cóz, dla jednego złotówka to aż złotówka a dla drugiego to tylko złotówka wink.gif

Napisano

Jutro podesle fotke, jak i co rozkrecac i krecic...Upewnij sie jeszcze, czy paliwo nie cofa sie z pompy, czy pompa nie ma przeciekow, czy nie zapowietrza sie przewod paliwowy od zbiornika do filtra i od filtra do pompy.

Pozdrawiam

Napisano

> a masz może jakies foto które to śruby i jak kręcic kołem czy pompą??

> podejrzewam, że kołem tak jak u mnie w astrze to nie przyspiesze

> kata...

Kąt wtrysku w 1.6D/TD ustawia się poprzez obracanie pompa wtyskowa więc powinienes sobie dac spokojnie radę.

Jeżeli po wyciagnieciu dzwigni przyspieszacza autko pali gorzej to znaczy że kat jest za wczesny i trzeba go opóźnić czyli przestawic pompę do przodu auta.Jednak najlepiej było by ustawić go na zegar tak jak sugerował kolega tosh.

Jutro postaramy się o dokładny opis ze zdjęciami co jak odkręcać gdzie i dlaczego.

Pozdrawiam jbs78

kat wtrysku w 1.6D

Napisano
  • Autor

> Jutro podesle fotke, jak i co rozkrecac i krecic...Upewnij sie

> jeszcze, czy paliwo nie cofa sie z pompy, czy pompa nie ma

> przeciekow, czy nie zapowietrza sie przewod paliwowy od

> zbiornika do filtra i od filtra do pompy.

> Pozdrawiam

z paliwkiem wszystko w porządku, bo niemal od samego poczatku "kręcenie" rozrusznikiem z wydechu leci czarny dym wiec i paliwo -jak dla mnie- jest podawane...

Z góry dzieki za fotki i pomoc.

Jeżeli przestawienia cos pomogą to wówczas podjadę ustawic na zegar bo ojciec nie chce pakować w starego klekota kasę bez pewności, że może to coś pomóc...

Bo tyle co ostatnimi czasy do niego dokłada to troszkę dołozyłby ikupił drugiego wink.gif

Napisano
  • Autor

> Jeżeli po wyciagnieciu dzwigni przyspieszacza autko pali gorzej to

> znaczy że kat jest za wczesny i trzeba go opóźnić czyli

> przestawic pompę do przodu auta.

to chyba musi być bardzo dużo przyspieszony skoro bardzo utrudnia to rozruch confused.gif

Napisano

> to chyba musi być bardzo dużo przyspieszony skoro bardzo utrudnia to

> rozruch

Moze tak byc. Niestety nie stworzylismy dokumentacji foto z braku czasu z warsztacie, a chcielismy. Postaramy sie jutro, bedziesz mial zabawe na weekend.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Moze tak byc. Niestety nie stworzylismy dokumentacji foto z braku

> czasu z warsztacie, a chcielismy. Postaramy sie jutro, bedziesz

> mial zabawe na weekend.

> Pozdrawiam

Ok. Nie śpieszy się... wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.