Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Potencjometr szczotkowy w TDI

Featured Replies

Napisano

Ktoś mi jest w stanie wyjaśnić co to jest, jak się zepsuje to jakie są objawy ? Albo jakiekolwiek info nt.

Napisano

> Ktoś mi jest w stanie wyjaśnić co to jest, jak się zepsuje to jakie

> są objawy ? Albo jakiekolwiek info nt.

Moze chodzi o regulator napięcia

Napisano
  • Autor

> Moze chodzi o regulator napięcia

Chodzi o to że jest podejrzenie że padło. Wlałem siuwaks do czyszczenia wtrysków, a spec od Diesli stwierdził że mogło w/w paść. Objaw taki że przy niskich obrotach deptam gaz i auto zaczyna przyspieszać do ok. 2100obr. po czym powinno włączyć się turbo a tu dupa zbita. Następuje lekkie spowolnienie przyspieszenia, a wejście na max. obroty to silnik prawie chce wyskoczyć. Wcześniej wchodził idealnie.

Napisano

Nie wiem jakie masz to tdi, ale mysle ze chodzi o tzw elektroniczny pedal gazu. Wystarczy podpiac vaga i zrobic diagnostyke, zgadywanie wiele nie pomoze grinser006.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Nie wiem jakie masz to tdi, ale mysle ze chodzi o tzw elektroniczny

> pedal gazu. Wystarczy podpiac vaga i zrobic diagnostyke,

> zgadywanie wiele nie pomoze

> Pozdrawiam

Audi 100 2.5 TDI `90 model C3. Specjalista od Diesli powiedział że to tak stara konstrukcja że dochodzić trzeba na piechotę co się stało. Auto nie ma komputera a jedynie sterownik i ewentualnie kody błyskowe coś mogą podpowiedzieć. Ale to tylko teoria.

Napisano

> Audi 100 2.5 TDI `90 model C3. Specjalista od Diesli powiedział że to

> tak stara konstrukcja że dochodzić trzeba na piechotę co się

> stało. Auto nie ma komputera a jedynie sterownik i ewentualnie

> kody błyskowe coś mogą podpowiedzieć. Ale to tylko teoria.

A nie wspomonal ten majster, gdzie sie ma to cudo znajdowac ?? Teraz kiedy wiem co za motor, to jedyne co mi przychodzi do glowy to nastawnik w pompie, w tych latach powinien byc wlasnie potencjometr, pozniej zaczeli montowac indukcyjne. Podaj jak mozesz oznaczenie silnika i jak wiesz jaka masz pompe to tez dawaj, bo z ta diagnostyka to troche dziwne. Jak masz pompe bez linki gazu, to vag powinien dzialac inaczej faktycznie nie bedzie sie pod co podlaczyc.

No dobra, motor masz najprawdopodobniej 1T, pompa vp37 z nastawnikiem na potencjometrze i vag ma dzialac. Zrobic diagnostyke i bedzie wiadomo, jak to nastawnik w pompie, to chce zobaczyc jak go ten majster na piechote albo kodami blyskowymi ustawi po wymianie albo regeneracji grinser006.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Twierdzi że potencjometr ten jest w pompie paliwa i jest zatopiony w paliwie. Mówił że mogło się tam coś rozpuścić. (szczotki? pewnie od tego płynu do czyszczenia wtrysków) Silnik to 1T ale pompa to niestety już nie wiem.

Inny znowu ekspert twierdzi że auto moje ma check i nie ma tam komputera.

Napisano

> Twierdzi że potencjometr ten jest w pompie paliwa i jest zatopiony w

> paliwie. Mówił że mogło się tam coś rozpuścić. (szczotki? pewnie

> od tego płynu do czyszczenia wtrysków) Silnik to 1T ale pompa to

> niestety już nie wiem.

> Inny znowu ekspert twierdzi że auto moje ma check i nie ma tam

> komputera.

Czyli jednak chodzi o nastawnik, znajdz kogos z vagiem, chocby takim z allegro i podlaczcie to auto. Zlacze diagnostyczne jest pod deska od strony kierowcy, jest to obd1. Ma dzialac pelna diagnostyka, auto musi miec kompa sterujacego chocby ze wzgledu na elektroniczny pedal gazu i pompe z nastawnikiem. jesli by nie bylo mozliwosci komunikacji, to nie ma szans na wymiane nastawnika, bo nie da sie go dokladnie ustawic, tak samo jak nie da sie ustawic dawki paliwa, ktora reguluje sie patrzac na odczyt z vaga i przesuwajac obudowe nastawnika.

Pozdrawiam

Napisano

Wystarczy troche poguglać i już bys wiedział , niezłe asy ci robią to auto rotfl.gif Jak jest sterownik to i jest komputer ( jedno i to samo ) Jak nie masz linki gazu to masz pompe z nastawnikiem a do tego już musisz mieć sterownik i diagnostyke . Kody migowe rotfl.gif VAGiem sie podłaczysz

Tu masz Co to jest nastawnik często przyciera sie w najczęściej używanym zakresie ,czasem wystarczy wyczyścić a czasem wymienić waytogo.gif

Napisano

> Tu masz Co to jest nastawnik często przyciera sie w najczęściej

> używanym zakresie ,czasem wystarczy wyczyścić a czasem wymienić

On ma potencjometryczny, jego nie da sie wyczyscic bo ramie jest zaprasowane na amen na osce. Mozna ewentualnie przesunac szczotki potencjometru na niewytarta czesc sciezek, ale najpierw trzeba zrobic diagnostyke. Jesli potencjometr jest wytarty, to bedzie blad N-146 w sterowniku i wtedy mozna sie pokusic o przesuniecie szczotek. Trzeba tylko najpierw walnac sete, bo jak reka w trakcie zadrzy to trzeba szukac nastawnika grinser006.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> On ma potencjometryczny, jego nie da sie wyczyscic bo ramie jest

> zaprasowane na amen na osce. Mozna ewentualnie przesunac

> szczotki potencjometru na niewytarta czesc sciezek, ale najpierw

> trzeba zrobic diagnostyke. Jesli potencjometr jest wytarty, to

> bedzie blad N-146 w sterowniku i wtedy mozna sie pokusic o

> przesuniecie szczotek. Trzeba tylko najpierw walnac sete, bo jak

> reka w trakcie zadrzy to trzeba szukac nastawnika

> Pozdrawiam

A gdyby się okazało że to to to, to kogo szukać by to dał radę zrobić? Dostałem radę by szukać dziadka co zjadł zęby na tym - tacy co se radę bez kompa dadzą, ustawią na oko i będzie chodziło...

Napisano

> A gdyby się okazało że to to to, to kogo szukać by to dał radę

> zrobić? Dostałem radę by szukać dziadka co zjadł zęby na tym -

> tacy co se radę bez kompa dadzą, ustawią na oko i będzie

> chodziło...

Jak dla mnie to na oko to mozna starego diesla bez elektroniki ustawic, a i to nie do konca. na poczatek trzeba zdiagnozowac, czy to nastawnik i ewentualnie co mu dolega. Jesli sie przycina to trzeba szukac innego, jesli potencjometr w nastawniku "trzeszczy" to mozna sie pokusic o przegiecie szczotek na niewytarta czesc sciezki i nie trzeba do tego ani zadnych specjalistycznych narzedzi ani umiejetnosci. Wystarcza pewne rece i jakies szczypce.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.