Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stilo wpada w drgania w zakresie predkosci od 100 do 130km/h

Featured Replies

Napisano

Witam,

jak w temacie. Po wymianie opon na zimowe zauważyłem ze po przekroczeniu 100km/h auto wpada w drgania które ustają po przekroczeniu prędkości 130 km/h. Tydzień temu wyważyłem jeszcze raz kola przednie ale to pomogło tylko w nieznacznym stopniu zniwelować drgania. Czy ktoś ma jakieś pomysły?

Pozdro smile.gif

Napisano

Polecam najpierw poczytać FAQ kącikowe !! ok.gif

Napisano

Jeszcze mały opr. wink.gif skoro przy 100 km/h dzieje się coś nie dobrego, to po co próbujesz większych prędkości? Nie dość, że siebie, to jeszcze innych na drodze pozabijasz, jeśli by ci koło odpadło, nono.gif

Napisano

coś identycznego męczyło i mnie na letnich gumkach.

wyważenie nie pomagało,wogóle brak koncepcji, wymieniłem zawieszenie silnika, sprawdziłem półosie i nic z tego, dalej drgało.

w ramach wymiany amortyzatorów (bo był już czas) zmieniłem też łożyskowanie Mc'Persona i "gałki" kierownicze, łączniki, stabilizator (okazało się ze na wyrost bo stary niewiele się różnił od nowego stopniem zużycia).

efektem tego jest zanik w/w drgań ale co było za nie odpowiedzialne mogę tylko przypuszczać bo pewności nie mam.

w pierwszej kolejności obstawiam amortyzator na lewym kole bo drgania pojawiły sie po zaliczeniu solidnego dołka w asfalcie przy skręconych kołach i prędkosci cirka 20-30 km/h (felga cała, nie zgięta, opona nie uszkodzona, piasta sprawdzana, podejżenie padło na tarczę hamulcową bo drgania nasilały się przy hamowaniu właśnie w podobnym zakresie 110-120 km/h, dla wrażliwych dodam że na autostradzie, co doprowadzało mnie do furii bo przejechałem z tym całe niemcy a tam wiadomo poniżej 120 to tylko ciężarówki, wymiana tarcz nic nie zmieniła. )

drugi typ to łożyskowanie Mc'Persona, przy rozbieraniu właśnie lewy się rozleciał,

trzeci typ to "gałki" choć luzu na nich nie było czuć ale po wymianie zanikły wszystkie dziwne stuki i puki.

dodam że zauważyłem iż podniesienie auta np. w celu wymiany koła, wymiany tarczy czy klocka, powodowało na pewien czas zanik w/w drgań, znaczy się zanim zawieszenie się "ułożyło" do swojego jakiegoś tam optymalnego położenia, coś było napiete i nie generowało drgań.

Napisano

sprawdz czy do felg nie przymarzl Ci od wewnatrz lód/śnieg. Jeśli jest cokolwiek przymarzniete usuń to.

Napisano
A spróbuj założyc jak masz możliwość letnie koła i zoabczyć czy też bije kiera. Opona może mieć guza lub nierówno zużyty bieżnik i też może tak sie dziać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.