Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

lpg- problem i rozwiązanie problemu

Featured Replies

Napisano

Witam, przez 2-3 lata borykałem sie z trudnościami w zapalaniu na zimnym silniku, samochód przy pierwszym rozruchu trzeba było kręcić dłużej zanim zapalił(obstawiałem pompe paliwa, świece, wtryski), po jakimś czasie zaczął sie dławić przy wyższych prędkościach, a jakieś 3 msc temu wcale nie chciał przełączać i jeżdzić na gazie jak się rozgrzał.

Postanowiłem coś z tym zrobić bo naprawdę utrudniało to życie i normalne użytkowanie samochodu..wziąłęm urlop i pojechałem do siebie do Białegostoku do gazownika(byłem u niego wielokrotnie) stwierdził ze za mulenie i problemy z lpg odpwoeiada zawór gazu, wymienił i kazał sie przejechać, samochó łądnie ciągnie i przełącza na gaz, jeżdzi na gazie jak na PB!!!

Co najlepsze, problemy z zapalaniem i dłuższym kręceniem na zimnym silniku też okazał sie w/w zawór gazu...samochód pali teraz za pierwszym razem(jeszzce nawet sie nie przyzwyczilem ,że tak szybko), a sprawdzałęm wtryski, jeżdziłem tylko na pb i problem z lpg raczej nie obstawialem przy problemie z zapalaniem, a jedak..

A wszystko za 80zł z wymianą zaworu lpg smile.gif, a męczylem siebie i samochód przez tyle lat..

może ma ktoś podobny problem, może coś podpowiedziałem..

Napisano

u mnie odpalał zawsze, ostatnio jedynie miałem problem z mocą, na gaz auto wogole nie przełączało sie, dioda w przełączniku wywalała dziwne serie mrugań ale i tak sie nie przełączył, zupełnie przypadkiem okazało się że przewód masy od gazu sie upierd... wszystko trzymało sie tylko na izolacji przewodu. Gaziarze nic nie stwierdzili, oczywiscie obstawiali na kable, świece, zamarznięty filtr paliwa !, wkońcu na zatarty zawór w butli ( nie było charakterystycznego pykniecia) Latem w czasie jazdy potrafił zgasnąć na gazie, ale oczywiście wszystko jest wporządku - niczego nie widzą złego. Teraz mam jedynie problem z przełączaniem na gaz, podczas jazdy nie ma mowy zeby sie przełączył, zatrzymam sie depne 2 razy na pedał i juz mam gaz. Ale z tym też nie wiedzą co zrobic ! sciana.gif

Napisano

Częsta przypadłość...

Napisano

Przy okazji problemów z LPG i rozwiązań, to prawdziwym problem z LPG II generacji w Fiatach Bravo i Brava jest:

"Fiaty Bravo i Brava, które mają silniki z metalowymi kolektorami ssącymi, mogą pracować z tradycyjną instalacją gazową. Trzeba jednak pamiętać o pewnym problemie, jaki dotyczy sterownika wtrysku benzyny firmy Magnetti-Marelli stosowanego w tych samochodach. Podczas pracy na gazie sterownik ten musi być wprowadzony w tryb awaryjny poprzez odcięcie sygnału z sondy lambda. Emulowanie tego sygnału, jak to ma miejsce w przypadku innych samochodów, nie wchodzi w grę, ponieważ powoduje trwałą zmianę autoadaptacji sterownika wtrysku benzyny. Efektem tego jest trudny lub niemożliwy rozruch silnika i nieprawidłowa praca silnika na benzynie. Kończy się to wizytą w serwisie autoryzowanym i ponownym programowaniem sterownika wtrysku. W przypadku zastosowania wtrysku sekwencyjnego gazu problem ten nie występuje."

A rozwiązaniem problemu jest to:

"niestety ale to prawda 270751858-jezyk.gif emulacja sondy lambda przy standardowym ustawieniu czyli 50% czasu bogata 50% czasu uboga nie wgrywało błędu ale tak zmieniało długotrwałą multikorekte że auto przy odpalaniu na Pb porostu się zalewało 270751858-jezyk.gif nie pamiętam jak dokładnie ustawiałem emulacje że korekta się nie zmieniała ale to chyba było 620 ms uboga i 670 ms bogata najlepiej ustawiać AL700 równocześnie mając podgląd z diagnoskopu takiego jak KTS 550"

Faktycznie mój syn ze swym Bravo miał takie problemy. Ustawiłem mu to, a nawet wyszły dokładnie te czasy i jak ręką odjął.

Całą dyskusję na ten temat macie tutaj http://lpg-forum.pl/viewtopic.php?t=2568&highlight=bravo

Napisano

Prawda, sam walczyłem. Kilku gazowników poległo, raz wymienili sterownik gazowy. Auto pływało na Pb. Centralka ECU była jednak Bosch'a, nie MM...

Napisano

Który to zawór gazu? Teraz w mojej też trzeba dłużej kręcić, podejrzewałem zużyty parownik lecz to też może być, bo więcej pali.

Napisano

Na szczęście nie mam tego typu problemów. Instalacja pracuje bezawaryjnie jedynie niekiedy przy jeszcze nierozgrzanym silniku podczas automatycznego przełączenia dławi się. Przełączam wtedy ręcznie na Pb i znów na LPG i śmiga. Jedynym obecnie problemem jest to, że będę musiał wymienić zbiornik gazu po 10 latach eksploatacji zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Który to zawór gazu? Teraz w mojej też trzeba dłużej kręcić,

> podejrzewałem zużyty parownik lecz to też może być, bo więcej

> pali.

po prostu zawór gazu, u mnie znajduje się pod maską, po lewej stronie, na końcu, tzn bliżej szyby w tą stronę..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.