Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Korek od chłodnicy puszcza...

Featured Replies

Napisano

Od kiedy zmieniłem termostat mam super ogrzewanie i w ogóle bajka ale wczoraj spałowałem trochę maszynę i nagle ogrzewanie ZERO, NUL NIC... niewiem.gif

Otwieram machę a tam wszystko mokre w płynie. Obadałem i wyszło, że płyn spindolił z chłodnicy spod korka.

Fakt - nie był za mocno dokręcony ale dolałem, dokręciłem i dzisiaj na mieście w korku wskazówka na 90 a spod machy para hmm.gif

Znowu korek puścił.

Fabryczny korek gdzieś kiedyś posiałem i mam zamiennik, czy możliwe, że on puszcza za wcześnie?

A może za dużo płynu? (nie leję pełno ale może za mało zostawiam miejsca na rozszerzalność cieplną płynu?)

Jak u Was w tym temacie?

Napisano

U mnie co prawda jest zbiornik wyrównawczy nieco inaczej zrobiony, ale ja zawsze jak nalewam płyn to tylko tyle żeby przekroczyło oznaczenie "MIN", więcej nie, właśnie ze względu na to żeby nie wywalało niepotrzebnie płynu. Poza tym ja mam założony jakiś ciekawy korek z zaworem i do tego przymocowany jest taki wężyk, że jeśli płyn mimo wszystko uciekałby to ten zawór puści pod odpowiednim ciśnieniem i wężykiem płyn zostanie odprowadzony pod auto żeby właśnie nie robić bałaganu pod maską ok.gif

Napisano

> Od kiedy zmieniłem termostat mam super ogrzewanie i w ogóle bajka ale

> wczoraj spałowałem trochę maszynę i nagle ogrzewanie ZERO, NUL

> NIC...

> Otwieram machę a tam wszystko mokre w płynie. Obadałem i wyszło, że

> płyn spindolił z chłodnicy spod korka.

> Fakt - nie był za mocno dokręcony ale dolałem, dokręciłem i dzisiaj

> na mieście w korku wskazówka na 90 a spod machy para

> Znowu korek puścił.

> Fabryczny korek gdzieś kiedyś posiałem i mam zamiennik, czy możliwe,

> że on puszcza za wcześnie?

> A może za dużo płynu? (nie leję pełno ale może za mało zostawiam

> miejsca na rozszerzalność cieplną płynu?)

> Jak u Was w tym temacie?

Ja kiedyś przejechałem 400km bez korka i nie miałem żadnego efektu ubocznego w postaci zalania silnika i pary spod maski - musiałem zapomnieć zakręcić lub za słabo zakręciłem. Kupilem oryginalny MTA i do dziś jeżdżę bez problemów.

Napisano
  • Autor

> Ja kiedyś przejechałem 400km bez korka i nie miałem żadnego efektu

> ubocznego w postaci zalania silnika i pary spod maski - musiałem

> zapomnieć zakręcić lub za słabo zakręciłem. Kupilem oryginalny

> MTA i do dziś jeżdżę bez problemów.

Masz jeszcze jakieś inne ciekawe historyjki nie związane z pytaniem? grinser006.gifgrinser006.gif

Ja też przejechałem ok. 200km bez korka i nic się nie działo bo jak nie ma korka to nie ma ciśnienia, a jak nie ma ciśnienia to nie ma SADZENIA pod ciśnieniem spod korka... i o ile nie doprowadzisz do przegrzania silnika to nic się nie stanie ale spróbuj tak w upale i w korku postać...

Napisano

Niewątpliwie nic dobrego. Może początkowe stadium padu uszcelki pod głowicą. A może termostat przycina się i przegrzewa płyn. Bo na wskaźniku 90 stopni to niekoniecznie 90 stopni w układzie. To tylko wskaźnik i niekoniecznie dokładny. Bo wzrost ciśnienia w układzie to oczywista oczywistość, a przyczyną może być wrzący i odparowujący płyn, albo gazy z cylindrów idą do układu chłodzenia. Pisałeś, że wymiana termostatu to nie problem, więc włóż stary i zobaczysz jakie będą tego efekty.

Napisano

Jak zalałem pod max, to wygoniło przez korek nadmiar i tyle. Teraz na zimno poziom jest nieco ponad min, a jak się nagrzeje, to się rozszerza i jest więcej. Raz wygoniło, od tamtej pory spokój. wink.gif

U Ciebie może być tak jak u mnie, ale również może być tak, jak kolega wyżej napisał, że to przez padniętą/padająca UPG.

Napisano
  • Autor

> Niewątpliwie nic dobrego. Może początkowe stadium padu uszcelki pod

> głowicą. A może termostat przycina się i przegrzewa płyn. Bo na

> wskaźniku 90 stopni to niekoniecznie 90 stopni w układzie. To

> tylko wskaźnik i niekoniecznie dokładny. Bo wzrost ciśnienia w

> układzie to oczywista oczywistość, a przyczyną może być wrzący i

> odparowujący płyn, albo gazy z cylindrów idą do układu

> chłodzenia. Pisałeś, że wymiana termostatu to nie problem, więc

> włóż stary i zobaczysz jakie będą tego efekty.

Doceniam chęć pomocy ale... chyba żartujesz rotfl.gif

Mam wkładać zepsuty termostat po... niewiem.gifgrinser006.gif

Na starym też mi wywalało. Nie będę tyle lał i zobaczę efekty waytogo.gif

A tak poważnie - czy gdyby to była UPG to nie wyganiałoby mi płynu cały czas?

Czemu mogę przejechać 200km i nic a jak zmęczę go (i jest dużo płynu) to wywala nadmiar? hmm.gif

Napisano

Wymień korek. Może puszcza przy zbyt niskim ciśnieniu w układzie chłodzenia, a jest to już temperatura wrzenia płynu przy tym ciśnieniu. Ale wtedy gdzieś w układzie musiało by być ponad 100 stopni

Napisano
  • Autor

> Wymień korek. Może puszcza przy zbyt niskim ciśnieniu w układzie

> chłodzenia, a jest to już temperatura wrzenia płynu przy tym

> ciśnieniu. Ale wtedy gdzieś w układzie musiało by być ponad 100

> stopni

O widzisz, zaczynasz gadać do rzeczy grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Poszukam innego korka a temp. w układzie np. na głowicy na pewno jest ponad 100 stopni grinser006.gif już ja się o to staram spineyes.gif

Napisano

> Jak u Was w tym temacie?

U mnie tak waliło jak było zbyt dużo płynu. Nalewałem jak było zimno i też przy pałowaniu taka afera jak u Ciebie.

Jak dojechałem pod dom, to odkręciłem korek delikatnie przez szmatę, przegazowałem, wychlapało się jeszcze trochę zakręciłem i spokój.

Napisano
  • Autor

Ech....

Dokręciłem MOCNO korek to nie puścił... za to puściła rura między termostatem a chłodnicą... (prawdopodobnie ze starości i została nadcięta opaską...)

sciana.gif

Napisano

Ale siła z jaką dokręciłeś korek nie powinna mieć znaczenia, bo moment otwarcia ustala zaworek ze sprężyną w korku. Chyba że miałeś tyle pary w dłoniach, ze zgniotłeś kanał wypływowy i układ był szczelny na maksa.

Napisano
  • Autor

> Ale siła z jaką dokręciłeś korek nie powinna mieć znaczenia, bo

> moment otwarcia ustala zaworek ze sprężyną w korku. Chyba że

> miałeś tyle pary w dłoniach, ze zgniotłeś kanał wypływowy i

> układ był szczelny na maksa.

Nie wiem, myślałem że to inaczej działa i jak dokręcę mocniej to częściowo ugnie się sprężyna ale to widać nie tak jest zorganizowane. Nowy korek w drodze, zobaczymy co będzie.

Guma pękła bo miała pęknąć (opaska ją przecięła) i nie miało to nic wspólnego z korkiem.

Korek nadal puszcza.

Napisano

ja tak raz w uniawce miałem wywaliło mi litr płynu właśnie przez korek, w moim przypadku wystarczyło go dokręcić ( wiec może zakup nowego rozwiąże problem) druga sprawą może być sam termostat mogłeś sprawdzić go wrzucając do gotującej się wody powinien sie rozszerzyć i zwężać po wyjęciu , może to także byc objaw UPG albo pękniętej głowicy (jesli go solidnie palowałeś choć to drugie to juz wizja ekstremalna) , przypadków z wywaleniem płynu jest wiele i każdy jest inny najlepiej pojedz na jakiś złomek kupisz ori korek za śmieszne pieniądze i powinno być po kłopocie

Napisano
  • Autor

> ja tak raz w uniawce miałem wywaliło mi litr płynu właśnie przez

> korek, w moim przypadku wystarczyło go dokręcić ( wiec może

> zakup nowego rozwiąże problem) druga sprawą może być sam

> termostat mogłeś sprawdzić go wrzucając do gotującej się wody

> powinien sie rozszerzyć i zwężać po wyjęciu , może to także byc

> objaw UPG albo pękniętej głowicy (jesli go solidnie palowałeś

> choć to drugie to juz wizja ekstremalna) , przypadków z

> wywaleniem płynu jest wiele i każdy jest inny najlepiej pojedz

> na jakiś złomek kupisz ori korek za śmieszne pieniądze i powinno

> być po kłopocie

Korek już w drodze, jeśli to nie pomoże to obstawiam UPG ale to nie problem bo po prostu nastąpi wcześniejsze odprężenie niż planowano i po sprawie grinser006.gif

Napisano

> Korek już w drodze, jeśli to nie pomoże to obstawiam UPG ale to nie

> problem bo po prostu nastąpi wcześniejsze odprężenie niż

> planowano i po sprawie

no to niestety trzeba poczekać jeśli to jednak UPG to odprężaj od razu pod turbo biglaugh.gif wtedy automatycznie pozycja puzona jako drugiego spadnie na 3 miejsce .

Napisano
  • Autor

> no to niestety trzeba poczekać jeśli to jednak UPG to odprężaj od

> razu pod turbo wtedy automatycznie pozycja puzona jako

> drugiego spadnie na 3 miejsce .

No nie, tak wysoko z fajerką nie mierzę, tym bardziej z turbiną IHI RHB5 spineyes.gif

Napisano

> No nie, tak wysoko z fajerką nie mierzę, tym bardziej z turbiną IHI

> RHB5

zobaczysz 3/4 UKP cię popchnie żebyś tylko z nim wygrał wink.gif

Napisano
  • Autor

> zobaczysz 3/4 UKP cię popchnie żebyś tylko z nim wygrał

Bardziej mnie martwi ta pozostała 1/4 cfaniaczek.gifgrinser006.gif

Napisano

> Bardziej mnie martwi ta pozostała 1/4

będą upamiętniać porażkę puzona na wszelkiego rodzaju aparatach

Napisano
  • Autor

> będą upamiętniać porażkę puzona na wszelkiego rodzaju aparatach

W sumie to nie ma się czego obawiać, w połowie dystansu Puzon będzie musiał dotankować i wtedy go objadę cool.gif

A tak żeby nie przesadzić ze spamem to już obliczyłem o ile muszę podnieść głowicę, wychodzi jakieś 2mm i będzie stopień sprężania jak w UT czyli ok. 7.8:1

Napisano

> W sumie to nie ma się czego obawiać, w połowie dystansu Puzon będzie

> musiał dotankować i wtedy go objadę

> A tak żeby nie przesadzić ze spamem to już obliczyłem o ile muszę

> podnieść głowicę, wychodzi jakieś 2mm i będzie stopień sprężania

> jak w UT czyli ok. 7.8:1

i wtedy miedziana uszczelka ? ile koszt takiego cuda ? (troche ze skrajności w skrajność wpadamy, no ale jak juz jesteśmy przy odprężaniu grinser006.gif)

Napisano
  • Autor

> i wtedy miedziana uszczelka ? ile koszt takiego cuda ? (troche ze

> skrajności w skrajność wpadamy, no ale jak juz jesteśmy przy

> odprężaniu )

Nie wiem czy miedziana czy stalowa czy jaka i nie wiem ile, na razie do odprężenia podchodzę teoretycznie bo nie było planowane.

Napisano

> Nie wiem czy miedziana czy stalowa czy jaka i nie wiem ile, na razie

> do odprężenia podchodzę teoretycznie bo nie było planowane.

spokojnie, ja tez tak czysto teoretycznie pytam gdzieś tam kiedyś coś tam obiło mi sie o uszy (jakieś 5 lat wstecz) miedziana około 1000 zł confused.gif

Napisano

A jaka to IHI, że tak z ciekawości spytam? hmm.gif Bo RHB5 to cała rodzina turbosprężarek montowanych m. in. w UT i PGT cool.gif

Napisano
  • Autor

> A jaka to IHI, że tak z ciekawości spytam? Bo RHB5 to cała rodzina

> turbosprężarek montowanych m. in. w UT i PGT

Są tam jeszcze jakieś numerki ale teraz nie mam tego przed oczami. Pochodzi z UT właśnie.

Napisano

> Są tam jeszcze jakieś numerki ale teraz nie mam tego przed oczami.

> Pochodzi z UT właśnie.

Czyli to może być VL2, VL3 lub VL5 z tego co pamiętam, no chyba że coś mi się poplątało spineyes.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> Czyli to może być VL2, VL3 lub VL5 z tego co pamiętam, no chyba że

> coś mi się poplątało

Jak to odróżnić i czym się różnią parametry?

Napisano

> Jak to odróżnić i czym się różnią parametry?

A na to pytanie to już nie odpowiem grinser006.gif Generalnie można powiedzieć tak (chyba), że im wyższy numerek to trochę większa biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> A na to pytanie to już nie odpowiem Generalnie można powiedzieć tak

> (chyba), że im wyższy numerek to trochę większa

Sprawdziłem - jest VL3

Wracając do układu chłodzenia - wyjąłem ponownie pompę, ponownie uszczelniłem tym razem lepszym mazidłem i w dodatniej temperaturze otoczenia...

Przy okazji przyszedł pocztą korek od Mareckiego bow.gifbow.gifbow.gif

Jutro rano zaleję płynem i .... się okaże.

Na pewno puszcza płyn w okolicy 1-go cylindra UPG ale to już minimalne sączenie i na razie musi tak zostać.

Napisano
  • Autor

Nie chcę zapeszać (tfu tfu) ale sprzęt przeszedł test ogniowy i ... pary spod machy brak grinser006.gif

Korek od Mareckiego trzyma waytogo.gif i nowe uszczelnienie pompy też waytogo.gif leciutko się sączy spod głowicy ale to jest pikuś.

Po dobrym zmęczeniu maszyny trzyma jak drut 90 stopni i ani grama więcej, wentylator się włącza, nigdzie płynu nie wywala, ufff.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.