Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Falujące obroty - łapki opadają

Featured Replies

Napisano

Problem jest pozornie prosty do rozwiązania. Silnik 1.6 16V.

Zapalam na zimnym i jadę. Samochód się nagrzewa i nie ma najmniejszych problemów. Teraz zatrzymuje się i wyłączam silnik. Ponowne odpalenie na tym zagrzanym silniku jest już problemem, bo trzeba chwilę pokręcić. Ale to akurat nie zawsze. Natomiast zawsze jest falowanie obrotów w zakresie 800-1300. Tak do ostygnięcia i w koło.

Sprawdzałem Euroscanem - brak błędów. Sonda, MAP, temperatura dolotu, temperatura silnika, itd. wszystko jest ok. Przeszukałem dolot w poszukiwaniu nieszczelności i nic nie znalazłem. Przeczyszczony silniczek krokowy i MAP. To samo występuje na benzynie i na LPG. Przyznam, że skończyły mi się pomysły.

Nie wiem czy to ważne ale zdarzało się, że i na ciepłym i na zimnym dziwnie odpalał. Tak jakby nie na wszystkich cylindrach, a dopiero chwileczkę po tym załapywał wszystkie. To akurat jest całkiem losowo.

Macie jakieś pomysły gdzie szukać usterki ?

Napisano

Szukaj w archiwum

Falowanie obrotów to jedna z tych usterek ktore czasem bardzo ciezkow wyeliminowac jesli standardowe lekarswto czyli czyszczenie przepustnicy czy krokowego nie pomaga. Moze byc np zgnita wiazka kabli i raz przewodza dobrze raz nie...

Napisano
  • Autor

> przepustnicy czy krokowego nie pomaga. Moze byc np zgnita wiazka

> kabli i raz przewodza dobrze raz nie...

Nie, kable odpadają. Samo falowanie jest zbyt powtarzalne.

1. Zimny ok.

2. Rozgrzewasz,

3. gasisz

4. zapalasz

5. i jest problem z falowaniem

Zastanawiam się czy zmieniony jakieś trzy miesiące temu krokowiec nie jest przypadkiem w jakiś zaczarowany sposób padnięty. W sumie to jakaś podróba była. Tyle, że go słychać jak pracuje...

Szukam, czytam...

Napisano

Silnik z aluminiowym kolektorem? Jeśli tak to sprawdź regulator ciśnienia paliwa, czy nie przepuszcza paliwa na zewnątrz , do wężyka.

Napisano
  • Autor

> ile kroków robi silnik i jaki kąt przepustnicy jest?

Ile kroków robi nie wiem. Kąt przepustnicy 1,5.

Napisano

> Ile kroków robi nie wiem.

dowiedz się...

> Kąt przepustnicy 1,5.

wypnij i sprawdź jak się zachowuje

Napisano
  • Autor

> Silnik z aluminiowym kolektorem? Jeśli tak to sprawdź regulator

> ciśnienia paliwa, czy nie przepuszcza paliwa na zewnątrz , do

> wężyka.

Ten problem już kiedyś miałem. Ale problemem był pęknięty wężyk.

Nie mniej było tam faktycznie trochę mokro. Hm... po grubszym zastanowieniu zaczyna mi to pasować.

Jak wygląda ta konstrukcja ? To jest na zasadzie membrany ?

Napisano
  • Autor

> dowiedz się...

> wypnij i sprawdź jak się zachowuje

Jak narazie bardzo pasuje mi sprawa regulatora ciśnienia. Jeśli nie będzie to on, to sprawdzę tak jak mówisz kąt i kroki silniczka.

Napisano

> Jak narazie bardzo pasuje mi sprawa regulatora ciśnienia. Jeśli nie

> będzie to on, to sprawdzę tak jak mówisz kąt i kroki silniczka.

jak w wężyku masz benzynę to będzie on...

Napisano

> Silnik z aluminiowym kolektorem? Jeśli tak to sprawdź regulator

> ciśnienia paliwa, czy nie przepuszcza paliwa na zewnątrz , do

> wężyka.

Dobrze powiedziane. Jeśli parametry w normie to moze być regulator. trzaśnięta membrana. I właśnie będą falowania obrotów.

Napisano
  • Autor

> Tak membrany. Jeśli przepuszcza do wężyka, to silnik dostaje lewe

> paliwo do kolektora. Komp próbuje dopasować skład mieszanki i

> stąd falowanie.

No, to będzie ten problem.

Kiedyś było falowanie, bo wężyk był lekko pęknięty. Ale gdy go ściągnąłem, to wylało sie trochę paliwa. Widocznie już wtedy było coś nie tak. Ale zmieniłem wężyk i jakiś czas wszystko działało. Teraz prawdopodobnie uszkodzenie się powiększyło. Jutro sprawdzę to dokładnie.

Dzięki !

Napisano
  • Autor

Więc dzięki wam za poradę, bo okazało się, że faktycznie w regulatorze pokazuje się paliwo. Nie jest tego wiele ale fakt, że przepuszcza. Widać nawet jak lekko wychlapuje z metalowej rurki. To pewno jest powodem, że samochód zapala od pierwszego zakręcenia wtedy jak sam chce wink.gif Pewno ma też wpływ na obroty.

Natomiast dzięki temu, że zaglądnęliśmy w okolice tego regulatora, to ujawnił się problemem gazownika-partacza. Gość chyba nie wie co to jest kalafonia. Najpierw znaleźliśmy zimny lut zaraz przy przewodach właśnie nad regulatorem ciśnienia. Było to jeden z sygnałów centralki LPG. Potem poszliśmy za ciosem i sprawdziliśmy resztę połączeń tego "fachury". Przy TPS-ie znaleźliśmy kolejny zimny lut. Znaczy trudno to nazwać zimnym lutem, bo tylko jeden z przewodów miał cynę na sobie. To już miało ewidentnie wpływ na obroty. Prawdopodobnie wszystkie dotychczasowe "dziwne zachowania" samochodu też były spowodowane tymi kilkoma usterkami.

Jutro syn jedzie po regulator. Zmieni i pewno samochodzik będzie mu jeździł bez problemu.

Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc, podpowiedzi i sugestie !

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.