Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alternator

Featured Replies

Napisano

No dobra spece od elektryki doradźcie mi coś grinser006.gif Standardowo mam alternator 55A, który niedomaga (silnik1.0 na wtrysku). Mam jeszcze 65A, który nadaje się do regeneracji. Ale załatwiłem sobie altka w idealnym stanie 45A (gaźnikowiec). Akumulator docelowo ma być 50Ah.

Pytanie: Założyć 45A czy regenerować 55A czy 65A? Jaka byłaby różnica między 45A a 65A? Czy większy coś da? hmm.gif

Napisano

A dużo masz odbiorników prądu pracujących jednocześnie w samochodzie?

Napisano
  • Autor

mam dołożony centralny, halogeny, instalacja gazowa, radio i dmuchawa, która zawsze chodzi na max smile.gif Wiosną dojdą elektryczne szybki. Nic poza tym grinser006.gif

Napisano

> No dobra spece od elektryki doradźcie mi coś Standardowo mam

> alternator 55A, który niedomaga (silnik1.0 na wtrysku). Mam

> jeszcze 65A, który nadaje się do regeneracji. Ale załatwiłem

> sobie altka w idealnym stanie 45A (gaźnikowiec). Akumulator

> docelowo ma być 50Ah.

> Pytanie: Założyć 45A czy regenerować 55A czy 65A? Jaka byłaby różnica

> między 45A a 65A? Czy większy coś da?

Alternator ma za zadanie dostarczać prądu wszystkim elementom których używasz / możesz użyć w czasie pracy silnika.

Większy alternator da większy zapas - który w zasadzie nie będzie Ci potrzebny.

Nie wiem ile pobiera sam układ wtryskowy, instalacja gazowa... W każdym razie wydaje mi się, że da radę na altku 45A...Chociaż może to być "na styk". W ekstremalnej sytuacji najwyżej rozładujesz aku grinser006.gif

Z drugiej strony przecież nie zawsze używasz wszystkich elementów na raz, w dodatku przez długi czas. Możesz mieć niedobór mocy przy jednoczesnym włączeniu wielu elementów elektrycznych.

Spróbuj zlosnik.gif

Napisano

Policz ile biora odbiorniki na stale wlaczone, (swiatla, zaplon, dmuchawa, itp.) powiem ze projektanci nie po to dolozyli 10A zeby byl zapas ale dlatego ze uklad wtryskowy potrzebuje wiecej niz gaznikowy (w gazniku tylko zaplon a przy wtrysku dodatkowo pompa, komp, wtryskiwacz) wiec ja bym regenerowal mocniejsze. Dodam tylko ze same swiatla to pobor ok 12A

Napisano

Po co niewiem.gif

Pakuj od razu większy na zapas jeśli masz taką możliwość i spokój

Napisano

Akumulator 50Ah będzie prawdopodobnie niedoładowany na krótkich trasach przy alternatorze 45A.

Zamontowałbym ten alternator 65A.

Napisano

> Akumulator 50Ah będzie prawdopodobnie niedoładowany na krótkich

> trasach przy alternatorze 45A.

dupa tam kara.gif

Napisano

Za teksty o niedoładowanym aku i ocynku w uno trzeba chyba wprowadzić parodniowe bany, innego rozwiązania na zakończenie tych tematów nie widzę wink.gif

Co do tematu właściwego to kiedyś forumowicz mikomir podawał, że jego odpalony fire z włączonymi światłami i wentylatorem bierze około 15A. Do tego dodaj pobór prądu urządzeń których zamierzasz używać i zobaczysz czy granica 45A jest blisko czy zostaje jeszcze spory zapas.

Napisano
  • Autor

> Akumulator 50Ah będzie prawdopodobnie niedoładowany na krótkich trasach przy alternatorze 45A. Zamontowałbym ten alternator 65A.

wszystkich urządzeń od razu nie będę używał wink.gif poza tym codziennie do i z pracy robię 50 km a w weekend dodatkowo 100km grinser006.gif Wywalę ten co mam alternator (55A) założę ten 45Ah i zobaczę jak będzie. A tę 65A będę reanimował 270751858-jezyk.gif

Sprawa alternatora wyszła mi poniekąd przez dokuczliwie palącą się kontrolkę ładowania. Stwierdziłem że muszę coś z tym zrobić. Wymiana szczotek i regulatora napięcia nie pomogła. Obstawiam diodę wzbudzenia albo coś z alternatorem. hmm.gif

Napisano

Aby sprowadzić dyskusję na tory naukowe zlosnik.gif przedstawię dwie charakterystyki:

283415811-alternator2.JPG

Teraz pytanie jak będzie nachylona charakterystyka alternatora 45 A ?

Do swojego Uniaka wstawiłem alternator 65 A i na biegu jałowym zabezpiecza moc dla wiekszości odbiorników, utrzymuje napięcie na poziomie 14,4 V.

Niech Kolega wrzuci pomiary napięcia po wstawieniu tego 45 A na biegu jałowym z załączonymi odbiornikami.

Zobaczymy czy "starczy" prądu na prawidłowe ładowanie akumulatora.

post-115567-14352506479727_thumb.jpg

Napisano

> Wymiana szczotek i regulatora napięcia nie pomogła. Obstawiam diodę wzbudzenia

I tego trzymaj się. Bo to jest najbardziej prawdopodobna usterka. Jeżeli jeszcze w tym czasie masz prawidłowe napięcie to jest to prawie pewniak. A wymiana diod wzbudzenia nie jest trudna, a jeżeli zrobisz to jeszcze sam to koszt znikomy. Zacznij od tego.

Napisano
  • Autor

sam nie zrobię tych diod bo nie mam takiej lutownicy, poza tym łożyska też są do wymiany a wiecie jaka jest pogoda zachęcająca do zabaw w garażu nie ogrzewanym 270751858-jezyk.gif Odłożyłem nawet wymianę oleju i rozrządu grinser006.gif Ten alternator 65A jest od silnika 1.4 i będę musiał całe przednie mocowanie przełożyć od alternatora od 1.0 bo nie pasuje. Ale oglądałem je i widzę że da się spokojnie przerobić wink.gif

Napisano

> I tego trzymaj się. Bo to jest najbardziej prawdopodobna usterka.

> Jeżeli jeszcze w tym czasie masz prawidłowe napięcie to jest to

> prawie pewniak. A wymiana diod wzbudzenia nie jest trudna, a

> jeżeli zrobisz to jeszcze sam to koszt znikomy. Zacznij od tego.

A byłbyś w stanie podać oznaczenia tej diody? Prawdopodobnie w sobotę znajomy będzie mi poprawiał altek - łożyska, szczotkotrzymacz. Moim dodatkowym utrapieniem jest właśnie żarzenie się kontrolki ładowania, gdzieś na AK wyczytałem, że to właśnie dioda może być winna.

Napisano

283419315-P1020370.JPG

Oznaczeń nie znam. Na wylutowanej nie było. Jest to moduł w którym są zatopione trzy diody. Pytaj w sklepach z częściami do alternatorów. Ewentualnie w elektronicznych diody prostownicze 2 - 3 A np 1N5408 powinna być odpowiednia. Ale trzeba odpowiednio zlutować trzy takie diody, ewentualnie sprawdzić która padła i zastąpić ją sprawną

post-23402-14352506522859_thumb.jpg

Napisano

> dupa tam

Cicho shhh.gifzeby.GIF

Nie znasz się rotfl.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.