Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

poduszki czy dwumas? co o tym myslicie

Featured Replies

Napisano

witam wszytskich

mam problem ze stilaczem jtd115hp. chodzi o drgania

a dokladnie na biegu jałowym czuc drgania. na jałowce przechodza po dodaniu gazu. juz na 1000 obr/min jest ok-i po tym myslalbym ze to poduszki.

jednak pozniej podczas jazdy na 4 i 5 biegu jak z niskich obrotow dodam gazu do deski to przy ok 2000obr mi troche telepie silnikiem. pozniej przechodzi... wg Was to dwumas czy cos innego ?

Napisano

Z doswiadczenia wiem, a uwierz mi z dwumasem juz zabawy troche mialem i zreszta nadal mam, ze wymiana poduszek troche pomoze, ale nie wiele bo to bedzie na bank dwumas, dopiero jak zrobisz dwumas to sobie wymien poduszki.

Napisano
  • Autor

no w takim razie dzieki kolego zlosnik.gif nie pocieszyles mnie wink.gif

Napisano

> no w takim razie dzieki kolego nie pocieszyles mnie

Jakbys potrzebowal dwumas to pisz na priv smile.gif

Pozdro

Napisano

A jest jakiś test na dwumas bez rozbierania auta ?

Jak wysiądzie to co się dzieje z autem ?

Napisano

Myślę iż powinieneś zacząc od poduszek.

Nie wykluczam dwumasówki ale sądzę iż to poduszka od strony skrzyni.

U mnie też ostatnimi czasami drgania się nasiliły i przenoszą się np na błotnik lewy tak że warczy niemiłosiernie. Mało tego jeśli dodaje gazu przenosi się to na kierownicę i pod sprzęgłem też delikatnie czuję.

W fordziku kiedys mialem taki objaw a tam dwumasówka była abstrakcją. Telepało silnikiem podczas mocnego wciśnięcia i po wymianie poduszki skrzyni jak ręką odjął.

Poduszka od skrzyni droga nie jest ok 150 - 170 zł pozmianowa a więc naprawiająca niedoskonałości przedwzmianowych poduszek. Wg opinii dość mocno poprawiające kulturę.

edit

jak powoli dodajesz gazu na 4 i 5 to tez telepie? jesli telepie to im mocniej im mocniej dodajesz gazu?

Napisano
  • Autor

> edit

> jak powoli dodajesz gazu na 4 i 5 to tez telepie? jesli telepie to

> im mocniej im mocniej dodajesz gazu?

no wlasnie,im mocniej dodam gazu to mocniej telepie. jak wciskam tak naprawde delikatnie to nawet udaje sie te drgania "ominac" wink.gif

Napisano

> no wlasnie,im mocniej dodam gazu to mocniej telepie. jak wciskam tak

> naprawde delikatnie to nawet udaje sie te drgania "ominac"

Wczesniej to przerabiałem - wyrobił się krzyżak wewn. Teraz mam objawy podobne przy jakiejś tam prędkości i krzyżak wytłuczony.

Oczywiście w moim przypadku tak było.

Niekoniecznie musi być w twoim.

Oczywiście krzyzak nie ma nic do jałowego.

moja teoria natomiast jest taka ze jak pojeździsz trochę z takimi wibracjami to zużyjesz szybciej poduszki w aucie.

I to się u mnie potwierdza.

Napisano
  • Autor

w takim razie musze chyba sie wybrac do ASO na sprawdzenie co biedactwo boli wink.gif dzieki za pomoc

Napisano

jak się wybierasz na "golenie" do aso, to po co tutaj pytasz,

na wstępie w aso ci powiedzą: "ach, w internecie Pan wyczytał icon_rolleyes.gif " ....

umiarkowanych rachunków życzę

Napisano
  • Autor

poprostu nie wiedziałem co z tym robić, i nie chciałem wymienić/rozbierać czegoś co jest dobre.

pozdr

Napisano

> poprostu nie wiedziałem co z tym robić, i nie chciałem

> wymienić/rozbierać czegoś co jest dobre.

> pozdr

Nie musisz rozebrać.

To co musisz zrobić to wjechać na kanał i zostawić na luzie i to jest ważne.

Ciągnąć za przegub wewnętrzny od strony kierowcy (wychodzący ze skryni) potem od strony pasażera (wychodzący ze skrzyni z prawej strony0 jesli masz JTD to przegub ten będzie za podporą.

jak niewytłucvzony to luzy są ale małe ok 1 - maks 2 mm

jak wyrobiony to ze 5 bedazie albo wiecej.

Tak teraz mam że w tmy przegubie od strony podpory łozyska przeub lata tak ze 6-8mm oczywiście luzy poprzeczne (wzdłużne będą bo pracuje zawieszenie)

Poruszaj też przed podporą łozysko ale jak znam życie to ani drgnie.

To tak na szybko sprawdzić można.

Objawy twoje wskazują nie tylko szarpanie przy 4 i 5 biegu. Wystarczy że pewnie przekroczy jakąs prędkość np 90 - 100 km i zacznie tłuc

Przy mniejszych to ok 40 do 60 km/h też pewnie tłucze.

Objaw typowy i nie tylko ja to przerabiałem bo po przeszukaniu znajdziesz wiele informacji.

Jak pojedziesz do ASO a masz stilaka przed liftingiem to panowie cie uspokoją wołając nową półoś za skromne 800 -900 zeta bo krzyżak sam nie występuje.

Oczywiście krzyżak po FL (po 2003) oczywiście pasuje ale panowie kierują się EPER'em.

Napisano
  • Autor

dzieki bardzo kolego za informacje.

prosiłbym jeszcze o numer katalogowy poduszki skrzyni biegów(pozmianowy). dzis bym sobie zamówił. z gory dzieki

pzdr

Napisano

Wymieniłem dziś prawą górną poduszkę silnika, auto mniej drży i jest ciszej. Wszystkie drgania i odgłosy z silnika i przeniesienia napędu są dużo mniej odczuwalne. Poprawa nie jest tak radykalna, jak po wymianie poduszki od strony skrzyni biegów, jednak zauważalna. Kierownica nadal lekko drży, na tę przypadłość nie ma chyba sposobu w Stilo JTD.

Napisano
  • Autor

ja juz mam poduche tą od strony skrzyni. w piatek będę zmieniał. zobaczymy, napisze o efektach. co do prawej poduchy to podobno zmieniał ja poprzedni właściciel i niby jest ok, wiec narazie sie nie czepiam 270751858-jezyk.gif

Napisano

Ja z kolei miałem drgania łomotanie. Drgania trzaśnietą jak się okazało poduszką od strony silnika i drganiami przy przyspieszaniu 40-60km/h a potem 100-130km/h wytrzaskanym przegubem.

Wymieniłem wszystkie poduchy: nad skrzynią, przy silniku i dwie łapy pod spodem i to co najważniejsze - krzyżak z prawej strony i ?

masakra. Oszem delikatne drgania są ale w końcu to Diesel.

Nie ma drgań trzęsących budą i w ogóle.

Napisano

Mówisz o przegubach przy skrzyni biegów, czy przy piastach?

Napisano

> Mówisz o przegubach przy skrzyni biegów, czy przy piastach?

Przy skrzyni biegów tzn tak: z prawej strony od skrzyni wychodzi ośka pośrednia. dalej jest podpora i za podporą jest kielich i w nim kest przegub krzyżakowy.

Wybity tak że jak wyciągnąłem to się rozsypały dwa "talerze".

Efekt ok 3-4 tys km i przegub marki Spidan za niecałe 180 zeta z osłoną, smarem i opaskami na alletandeta

Poszperałem w necie to sam przegub Spidana jest droższy od całego kompletu. Po wnikliwych poszukiwaniach okazało się że to chińska podróbka. Teraz kupilłem oryginał fiatowski i zobaczymy jak wytrzyma ale faktem jest że efekt niesamowity.

jak Carrington się normalnie czuję smile.gif

musisz sprawdzić czy masz u siebie kielichy czy inne. Bo z tego co wiem montowali chyba trzy typy przegubów.

Krzyżaki w kielichy, przeguby homokinetyczne i krzyżaki takie mniejsze w obudowie takiej.

Ja u siebie sprawdziłem luzy tak że stanąlem na kanale, zostawiłem na luzie i szarpałem za półośkę prawą (już za krzyżakiem) luz miała zdrowo ponad 5mm albo i lepiej.

i tak doszłem do wniosku bo lewy przegub luz ok 1mm.

Tak to wygląda w przypadku krzyżaków bo zależy co masz załozone.

Napisano

U nie są stalowe kielichy, w które wchodzą trójramienne krzyżaki z kulkami. Podjadę jutro na podnośnik i zobaczę czy mają luz, jest to prawdopodobne, ponieważ od jakiegoś czasu nie mogę wyważyć kół, z którymi wcześniej nie było problemu.

Chciałem się też podzielić kolejnymi spostrzeżeniami po wymianie górnej prawej poduszki silnika. Przestało drżeć lusterko wsteczne, niezależnie od obrotów obciążenia silnika, jest dużo ciszej w aucie przy wyższych obrotach silnika, prawie całkowicie zniknął luz i stuki przy dodawaniu/odejmowaniu gazu na biegu.

Napisano

, prawie całkowicie

> zniknął luz i stuki przy dodawaniu/odejmowaniu gazu na biegu.

U mnie tak tłukło czasem a tyczy się to skrzyni, miałem takie wrażenie jakby się przesuwała, taki stuk dość głośny, ale myślę iż był ro problem poduchy skrzyni biegów.

Z kolei guma w poduszce silnika z prawej strony była rozerwana na górze.

Podobno to typowa usterka.

Napisano

Panowie . Ja też zamierzam w najbliższym czasie wymienić poduchy silnika . Tylko zastanawiam się czy cały komplet. Koszt samych części 600zł (cały komplet) . Zastanawiam się czy darować sobie te dwa cięgna , zawsze to 200 zł mniej ? Czy one także znacznie narażone są na zużycie ? Czy lepiej jednak jak wymieniać to wszystko naraz , co radzicie ?

Mógłby ktoś podać numery wszystkich poduszek do silnika 1.9 JTD 2002 115KM .Chodzi o te po zmianowe.

Czy ktoś kupował je gdzieś poza ASO ? Ma jakieś namiary na sklep internetowy gdzie można kupić pewnie i taniej niż w ASO (800zł) te poduchy ?Byłbym wdzięczny .

Napisano

Kupowałem u tego usera na alledrogo Klik

lewa i prawa poducha - pozmianowe.

Kupiłem komplecik tzn lewą, prawą poduchę i dwie lapy.

Podobno największą zmianę daje poduszka od strony skrzyni biegów.

Poszukaj w innym wątku podali wszystkie numery poduszek pozmianowych.

Napisano

> Kupiłem komplecik tzn lewą, prawą poduchę i dwie lapy.

Dzięki . Własnie wcześniej przeglądałem jego aukcje . Ile zapłaciłeś za komplet ? Bo widzę ,że nie ma wszystkich wystawionych na aukcji . Napisałem do niego maila , ale nie odpisał frown.gif

Napisano

> Dzięki . Własnie wcześniej przeglądałem jego aukcje . Ile zapłaciłeś

> za komplet ? Bo widzę ,że nie ma wszystkich wystawionych na

> aukcji . Napisałem do niego maila , ale nie odpisał

Dzwoń bo z komunikacją "pisaną" krucho.

Części może nie za baaardzo tanie ale kupowałem u gościa krzyżak i osłonę tak więc za wsio jedna wysyłka była i kurier do pracy mi przywiózł.

więc tak.

łapa 80PLLN / sztuka

poduszka/skrzynia biegów - 150PLN

Poduszka silnik - 295PLN

To są nr katalogowe

Poduszka Stilo 46781893

Poduszka Stilo 51711216

Poduszka Stilo 51776846

Po prośbie mailowej gość przysłał mi potwierdzenie abym miał pewność co biorę i czy wszystko.

Napisano

> Dzięki . Własnie wcześniej przeglądałem jego aukcje . Ile zapłaciłeś

> za komplet ? Bo widzę ,że nie ma wszystkich wystawionych na

> aukcji . Napisałem do niego maila , ale nie odpisał

Jeśli kolega jest zainteresowany to mogę po znajomości mieć te części w takich cenach:

Poduszka Stilo 46781893 - dolna poduszka (paletka) - 79 zł

Poduszka Stilo 51711216 - poduszka skrzyni - 210 zł (była w promocji za 150 zł)

Poduszka Stilo 51776846 - poduszka prawa górna silnika - 260 zł

Wbrew temu co twierdzi ASO są także dostępne same wewnętrzne krzyżaki w oryginale do JTD - 46308126 - 197 zł.

Proszę moda o nieusuwanie tego posta, nie zajmuje się zawodowo handlem częściami, przez przypadek kupując dla siebie trafiłem na dobre źródło i chcę się podzielić.

Napisano

ABM - Jak już będę miał zamiar to napisze do ciebie na PM. To się dogadamy . Dzięki chłopaki 20.GIF

Napisano

Witam z sąsiedniego kącika NUOVA BRAVO.

Może się to komuś przyda więc opiszę swój przypadek z poduchami silnika 1.9 M-Jet 120KM w nowym Bravo.

W aso zgłosiłem, że podczas zapalania zimnego silnika czuć mocne uderzenie przenoszone na karoserię. Aso usterkę usunęło informując mnie, że wymienili poduszkę silnika. Faktycznie teraz zapala na zimnym tak samo jak na ciepłym silniku. Jakieś 2 m-ce po naprawie oglądałem w kanale podwozie mojego samochodu i zauważyłem, że brakuje mi jakiegoś elementu przy silniku w miejscu gdzie jest podtrzymywana prawa półoś. Pojechałem z tym do Aso i stwierdzili że to jest puste miejsce po poduszce silnika, którą usunęli w związku ze stukami przy zapalaniu zimnego silnika. Nie dało mi to spokoju, że usunęli fabrycznie zamontowaną poduszkę silnika i zacząłem wypytywać ich na jakiej podstawie wymontowali tę poduszkę. Pokazali mi w eLearnie, że taką procedurę naprawy ww usterki wprowadził Fiat. Polega ona na usunięciu tego mocowania przy półosi i wymianie na inną, zmienioną łape silnika, która jest obok tej usuniętej. Było to wyraźnie pokazane graficznie że taką procedurę się stosuje. Dodatkowo wysłałem @ z zapytaniem do Centrum Obsługi Klienta Fiat Auto Poland czy taki sposób usunięcia usterki jest prawidłowy i czy brak 1 poduszki nie wpłynie negatywnie na trwałość pozostałych poduszek. Otrzymałem odpowiedź, że naprawę przeprowadzono zgodnie z procedurą Fiata i nie ma to wpływu na trwałość poduszek.

Jak na razie wszystko gra a od momentu naprawy przejechałem 10 tyś km.

Napisano
  • Autor

> witam wszytskich

> mam problem ze stilaczem jtd115hp. chodzi o drgania

<.....................................>

wracajac do mojego 1 postu wink.gif

wymieniłem poduche silnika, ta nad skrzynią biegów, i powiem ze w moim przypadku wszystkie problemy ustąpiły. Zobaczymy po dłuższym przebiegu ale na razie jest ok. drgania przeszły, takze "telepanie" na 4,5 biegu przeszły.

czas na odkładanie na wirusik ;P

pozdro!

Napisano

> wracajac do mojego 1 postu

> wymieniłem poduche silnika, ta nad skrzynią biegów, i powiem ze w

> moim przypadku wszystkie problemy ustąpiły.

<...................................>

Warto wymienić także tę drugą, nie będzie kolejnej rewolucji, jednak poprawa będzie odczuwalna.

Napisano
  • Autor

> Warto wymienić także tę drugą, nie będzie kolejnej rewolucji, jednak

chodzi Ci o tą pn prawej stronie silnika? poprzedni właściciel wymieniał ją stosunkowo nie dawno wiec narazie nie bede sie pchal w niepotrzebne koszta wink.gif

Napisano

> chodzi Ci o tą pn prawej stronie silnika? poprzedni właściciel

> wymieniał ją stosunkowo nie dawno wiec narazie nie bede sie

> pchal w niepotrzebne koszta

W takim przypadku nie ma sensu przez następne 100 tysięcy.

Napisano

> wymieniłem poduche silnika, ta nad skrzynią biegów, i powiem ze w

> moim przypadku wszystkie problemy ustąpiły.

Tą ? Poduszka Stilo 51711216

Napisano

Witam!

Mam tez troche rzeczy do wymiany.

Mam pytanie dotyczace tego krzyzaka.

Wymienia sie go samego czy jak?

U mnie cala ta obudowa ma luz, nie wiem czy to krzyzak czy tez na samym drazku jest luz.

Rozumiem ze ten krzyzak jest wewnatrz obudowy i ma takie trzy lozyska.W srodku jest otwor na wal, w zlobieniami, tak?

> Poduszka Stilo 46781893 - dolna poduszka (paletka) - 79 zł

> Poduszka Stilo 51711216 - poduszka skrzyni - 210 zł (była w promocji

> za 150 zł)

> Poduszka Stilo 51776846 - poduszka prawa górna silnika - 260 zł

> Wbrew temu co twierdzi ASO są także dostępne same wewnętrzne krzyżaki

> w oryginale do JTD - 46308126 - 197 zł.

Gdzie zakupiels czesci?

Pozdrawiam

Napisano

W hurtowni Fiata w Poznaniu, jak jesteś zainteresowany to pisz na priv lub mail.

Napisano

Witam!

> W hurtowni Fiata w Poznaniu, jak jesteś zainteresowany to pisz na

> priv lub mail.

Niestety nie dziala wysylanie @ przez forum, nie wiem dlaczego.

Do mnie tez nie docieraja wiadomosci.

Mozesz napisac do mnie na wchpikusmalpawp.pl?

musze zakupic napewno stabilizatory, wiec i poduszki wezme.

Napisano

> Warto wymienić także tę drugą, nie będzie kolejnej rewolucji, jednak

> poprawa będzie odczuwalna.

Panowie . Czy wymiana amorów i sprężyn od strony po 80 zł z przodu i wymiana poduch (komplet) w cenie około 100zł to dobre ceny ? Powiem od razu że to w ASO. Wydaje mi się ,że gdziekolwiek indziej (zwykły warsztat) ceny będą podobne a nawet i wyższe (raz zaśpiewali mi za amory od strony 150 zł:) ) więc się chyba opłaca, zwłaszcza ,że to ASO ?

Napisano

> Poduszka Stilo 46781893

> Poduszka Stilo 51711216

> Poduszka Stilo 51776846

No to ciekawa, co ja kupiłem i zamontowałem :/

Może ktoś mi wyjaśnić, które to są poduchy? Jest jeszcze jedna pod skrzynią?

kopiap1060194.jpg

kopiap1060197.jpg

oraz

kopiap1060191.jpg

kopiap1060192.jpg

bo żadna nie wyglada jak ta z aukcji aukcja . Po wymianie wibracje na wolnych obrotach, zwłaszcza dokuczliwe dudnienie znacząco słabsze, ale do Octavi 1.9 TDI jeszcze daleko. Dodatkowo zniknął zupełnie dźwięk, również przy wolnych obrotach, pochodzący jakby z okolic akumulatora, ale nie wiem, jak go opisać. Na pewno nie basy, zdecydowanie średni, brzęczenie.

Napisano

> No to ciekawa, co ja kupiłem i zamontowałem :/

> Może ktoś mi wyjaśnić, które to są poduchy?

Jeśli kupiłeś te które są na zdjęciach to bardzo dobrze smile.gif

Poducha z allegro to właśnie ta którą powinieneś dostać ale także kontaktowałem się ze sprzedającym i przyznał że jest BŁĘDNE ZDJĘCIE. Poduszka ze zdjęcia na allegro przestawia poduchę to 1.2. W temacie WIBRACJE zamieściłem aktualne numery ePER poduszek które trzeba kupić do 115 JTD.

Napisano

Witam!

Mi powiedzeili ze nie ma innych, zawsze zamawiaja wg epera, a tam sa juz tylko pozmianowe.

Wiec mysle ze nie ma mozliwosci kupic starsze...szczegolnie do jtd

Moze sie myle

Napisano

podlacze sie do pytania.U mnie wystepuje lekkie pukniecie przy szybkim naciskaniu i puszczaniu pedalu gazu.Co to moze oznaczac?mechanik mowil o mozliwej poduszcze pod silnikiem,tylko ktora...

Napisano

> podlacze sie do pytania.U mnie wystepuje lekkie pukniecie przy

> szybkim naciskaniu i puszczaniu pedalu gazu.

TTTM!

Olej to jeśli nie jest to bardzo dokuczliwe. Możliwych przyczyn jest sporo i pewnie się sumują wraz ze wzrasrającym przebiegiem auta. Luz może wystepować na wahaczach, półośkach, poduszkach (wszystkich), mechaniźmie różnicowym, skrzyni biegów, sprzegle-kole dwumasowym.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.