Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy woda z chłodnicy może odparować ?

Featured Replies

Napisano

Witam, układ zalany płynem, po wymianie uszczelki dolana woda zwyczajna, czyli płyn + woda. Był stan w zbiorniczku pod Max teraz po dwóch miesiącach jest Min. Czy woda mogła odparować czy jest wyciek?

Napisano

> Witam, układ zalany płynem, po wymianie uszczelki dolana woda

> zwyczajna, czyli płyn + woda. Był stan w zbiorniczku pod Max

> teraz po dwóch miesiącach jest Min. Czy woda mogła odparować czy

> jest wyciek?

Zakręcone było szczelnie?

to nie miała szansy

ps

jeśli poziom obnizył się przez pierwsze dni użytkowania, a potem już się nie zmieniał, to znak, że układ sie dobrze odpowietrzył. A jeśli ciągle pomału płyn ginie, to już troszke gorzej.

Napisano

A jednak możliwe, u mnie dzisiaj na trasie zaczęła wariowac wskazówka temperatury, nie wiedziałem co jest, a okazało się że nastapił hokus pokus i płyn sie ulotnił 270751858-jezyk.gif a kilka dni temu go jeszcze widziałem 270751858-jezyk.gif dolałem płynu i smiga jak ta lata, od razu pojechałem do mechanika sprawdzili szczelność instalacji i stwierdził, że czasem się tak zdarza, prawdopodobnie od wahań temperatury, ciepło - zimno - ale ile w tym prawdy... któż to wie.... smile.gif

Napisano

> jest wyciek?

cześć, teoretycznie mogła odparować, ale trzebaby jeżdzić w długie trasy ,żeby płyn miał temp roboczą .jeśli robisz krótkie odcinki i silnik sie nie dogrzewa to raczej był mały wyciek lub po porstu układ chłodzenia odpowietrzył się.

Napisano

ze szczelnego układu nie ma prawa nic ubyć*.

1.Chyba, że zagrzałeś mocno płyn i zaworek upustowy puścił parę. Ale to nie raz, tylko pare razy musiałoby się zdarzyc, albo

2 sam zaworek nie trzyma i układ sobie paruje ile chce

3 gdzieś masz nieszczelność

4 uszczelka pod głowica się odzywa

*W praktyce układy nie są do końca takie szczelne i ubytki rzędu 0,1l na kilka kkm nie świadczą jeszcze o niczym złym.

Ale jeśli pisałeś że kilka dni temu widziałeś poziom płynu i nagle w zbiorniczku zrobiła się susza.....cudów nie ma. Gdzieś to znikło i o niczym dobrym nie świadczy.

Napisano

> jest wyciek?

W Felicji tak miałem! Małe ubytki, uzupełniałem 0,2-0,3l. na 2tyg.. Na parkingu nic nie kapało. Okazało się, że pompa wody zdychała, puszczała delikatnie i odparowywało, dlatego nic nie kapało.

Napisano

> cześć, teoretycznie mogła odparować, ale trzebaby jeżdzić w długie

> trasy ,żeby płyn miał temp roboczą .jeśli robisz krótkie odcinki

> i silnik sie nie dogrzewa to raczej był mały wyciek lub po

u mnie jest na odwrót. Przy pogoni autostradą nic nie ubywa, nawet przy trasie Z UK do Polski (dla mnie to prawie 1800km) ze zbiorniczka nie ubywa nic, a przy zwykłej jeździe do pracy i na zakupy troszkę ubywa. Raz na miesiąc troszkę dolewam.

Napisano
  • Autor

Pompa wody była robiona niedawno więc nie ma wycieków ok.gif

Auto robi odcinki rzędu 30km w jedną stronę rano, po południu drugie. Więc takie krótkie nie są bo czas przejazdu to ok. 40 minut.

Temperatura jaką osiąga to średnio 80*C

Napisano

> Auto robi odcinki rzędu 30km w jedną stronę rano, po południu drugie.

> Więc takie krótkie nie są bo czas przejazdu to ok. 40 minut.

> Temperatura jaką osiąga to średnio 80*C

Robię podobne trasy codziennie i ze zbiorniczka płynu nie ubywa. Musi być gdzieś wyciek. W Fiacie z LPG miałem podobne historie - po kropelce kapało z przewodów w efekcie co jakiś czas musiałem dolewać płyn.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Byłem u mechanika i okazało się że cieknie pompa wody - cierkiem wycieka płyn :/ Wkład pompy wody juz zamówiony i auto czeka na warsztacie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.