Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak? Czym? Wzmocnienie podwozia...

Featured Replies

Napisano

Tak się zastanawiam od pewnego czasu... Czym by wzmocnić Uniaka od spodu biglaugh.gif

Pociągnął wzdłuż pod progami jakieś profile zamknięte? Środkiem? Coś na ukosy pod podłogą?

Miał ktoś jakieś wizje związane z tego typu wzmocnieniami?

Fenix... może Ty coś kombinowałeś w związku z offroadem?

Napisano

jak trzydrzwiówka, to klatka od przednich, do tylnych kielichów i centralnie umieszczony silnik (min 2500cc) z napędem na tylne koła devil.gifdevil.gifdevil.gif

samo wzmocnienie podłogi wg mnie nic nie da - masa zabija moc

Napisano
  • Autor

> jak trzydrzwiówka, to klatka od przednich, do tylnych kielichów i

> centralnie umieszczony silnik (min 2500cc) z napędem na tylne

> koła

> samo wzmocnienie podłogi wg mnie nic nie da - masa zabija moc

Ja nie mówię o szynach kolejowych, które spowodują wzrost masy o 100% grinser006.gif

Napisano

> Ja nie mówię o szynach kolejowych, które spowodują wzrost masy o 100%

Jeśli to nie będzie konstrukcja przestrzenna (klatka) to nic nie usztywnisz (bo chyba o usztywnienie budy Ci chodzi?)

Co najwyżej zabezpieczysz podłogę przed odrapaniem/wgięciem na jakimś krawężniku czy innym głazie jeśli się zapuścisz w teren.

Weź sobie kartkę papieru i ciąg ją za rogi - kartka się nie rozciągnie ale się ugina jak zaczniesz te rogi podnosić do góry. Dlatego musisz zbudować na tej kartce bryłę żeby to sztywne było.

Napisano

Glaca podał dobry przykład z tą kartką. Jeśli Chcesz wzmocnić od spodu to można by jakąś kratownicę najlepiej z profili albo chociaż kątowników stworzyć w przyspawać od dołu autka (ważne aby były prostopadle i skośnie pręty pospawane). Jak Przywalisz w coś od spodu to może troszkę pomoże, jakby (nie daj Boże) auto dostało strzała z boku, to też będzie troszkę inny rozkład sił, ale cudów nie ma co oczekiwać, że test zderzenia bocznego czy tzw. "słupa" zaliczy Uno na 5 gwiazdek wink.gif Do tego autko zrobi się cięższe.

Tak jak przedmówcy - uważam że szkoda czasu, pieniędzy i zabawy na to. No chyba że Masz podłogę w bardzo złym stanie, to wtedy można przyspawać blaszane paski w miejscu łączenia podłogi żeby wzmocnić te spoiny.

Napisano
  • Autor

> Może coś takiego

Mnie chodziło po głowie coś takiego do wzmocnienia między przodem a tyłem od spodu co by przypominały trochę ramę nośną ze starych samochodów czy amerykańców...

Ale to co pokazałeś mi się podoba biglaugh.gif

Trzeba tu fenixa zawołać, myślę, że jemu do wersji terenowej Uniaka się coś takiego by przydało biglaugh.gif

Napisano

> To głownie służy do usztywniania zawiasu. No ale sam fakt ramy

> łączącej tył z przodem jest ciekawy.

Rama ma profil zamknięty i zauważcie że jest to profil ustawiony w pionie, czyli ta bryła na kartce o której mówiłem. Żeby to zrobić w karoserii samonośnej to trzeba to wspawać pod podłogą (i w ten sposób zmniejszyć prześwit od kilkanaście cm - bez sensu) albo wspawać to w środku kabiny, nad podłogą ale tam nie ma na to miejsca.

Czyli reasumując - jakakolwiek kratownica na płaszczyźnie podłogi nie ma sensu - tylko i wyłącznie przestrzenna klatka.

Napisano
  • Autor

> Rama ma profil zamknięty i zauważcie że jest to profil ustawiony w

> pionie, czyli ta bryła na kartce o której mówiłem. Żeby to

> zrobić w karoserii samonośnej to trzeba to wspawać pod podłogą

> (i w ten sposób zmniejszyć prześwit od kilkanaście cm - bez

> sensu) albo wspawać to w środku kabiny, nad podłogą ale tam nie

> ma na to miejsca.

> Czyli reasumując - jakakolwiek kratownica na płaszczyźnie podłogi nie

> ma sensu - tylko i wyłącznie przestrzenna klatka.

No dobra, ale Uniak jest konstrukcją samonośną, więc wspawanie pod autem ramy niekoniecznie tak mocnej jak w konstrukcjach opartych na ramie powinno wystarczyć hmm.gif?

Poza tym dlaczego zmniejszać prześwit aż o kilkanaście cm?

Jak widzę to nawet amerykańskie stare pickupy mają ramy o profilach nie wyższych niż około 10cm... do osobówki chyba aż tyle nie potrzeba, a profil może po prostu chyba być grubszy?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.