Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak przyspieszenia

Featured Replies

Napisano

Pacjent Bravo 1.6 silnik stał sie bardzo słaby o przyspieszeniu ciężko mówic. Przy spokojnej jeździe jest prawie ok ale np. wyprzedzanie to tragedia. Rozpedza sie do 110km/h i później to juz całkowity brak mocy. Sprawdzałem sonde i czujniki temp. pomiary wygladają na prawidłowe. Zostaje mi chyba jeszcze jechac na kompa i sprawdzić cisnienie na cylindrach bo podejrzewam ze to głowica bo juz troche oleju bierze.

P.S. Brak mocy zarówno na BP jak i na LPG

Napisano

> Pacjent Bravo 1.6 silnik stał sie bardzo słaby o przyspieszeniu

> ciężko mówic. Przy spokojnej jeździe jest prawie ok ale np.

> wyprzedzanie to tragedia. Rozpedza sie do 110km/h i później to

> juz całkowity brak mocy. Sprawdzałem sonde i czujniki temp.

> pomiary wygladają na prawidłowe. Zostaje mi chyba jeszcze jechac

> na kompa i sprawdzić cisnienie na cylindrach bo podejrzewam ze

> to głowica bo juz troche oleju bierze.

> P.S. Brak mocy zarówno na BP jak i na LPG

A filtry w jakim stanie np filtr paliwa. Podjedź na kompa i zobacz co się dzieje. Może rozrząd przeskoczył i stąd brak mocy itp.

Napisano

Filtry... paliwa i oleju zeby.GIF Nie klepią Ci zawory jak przyspieszasz?

A tak przy okazji to jeszcze moze być katalizator zapchany smile.gif

Napisano
  • Autor

> Filtry... paliwa i oleju Nie klepią Ci zawory jak przyspieszasz?

> A tak przy okazji to jeszcze moze być katalizator zapchany

Filtr paliwa wymieniony jakieś 2 lata temu, ale na LPG tez brak mocy.Olej wymieniony 2 tygodnie temu, rozrząd 3 mi3miesiace po wymianie(ale przed wymianą tez był słaby ale teraz coraz bardziej). Katalizatora nie mam tylko jakąś puszke (nie pamietam jak to sie nazywało) dla wyrównywania ciśnienia spalin jak to tłumikarz określił.

Co do odgłosów silnika po wcisnieniu gazu w podłoge słychać buczenie jakbym jechał na wysokim biegu przy niskich obrotach. Przy przeciąganiu go do 4- 4.5tys obrotów ma taki głos jakby miał jakieś przedmuchy przed tłumnikem.

jeszcze jedno po wymianie oleju było prawie na kresce MAX silnik chodził jakby lepiej ale tylko kilka dni.

Napisano

> Co do odgłosów silnika po wcisnieniu gazu w podłoge słychać buczenie

> jakbym jechał na wysokim biegu przy niskich obrotach. Przy

> przeciąganiu go do 4- 4.5tys obrotów ma taki głos jakby miał

> jakieś przedmuchy przed tłumnikem.

Takie objawy jak opisujesz przydarzyły mi się dwa razy na 40 tys.km. Kiedyś opisywałem, u mnie trwało to do pierwszego zgaszenia silnika, tzn, odpaliłem, jadę, brak mocy, przy dodaniu gazu jakieś buczenie, szum, jakby chodził na wszystkie gary, ale mieszanka benzyny i powietrza była daleka od ideału. Zgasiłem silnik, odpaliłem i było OK. Mniej więcej po roku zdarzyło się to samo. Po pierwszym incydencie, pojechałem na kompa chwilę później. Żadnych błędów, wszystkie parametry w normie.

Napisano
  • Autor

To mnie nie pocieszyłeś. Tez mi sie czasami wydaje ze idzie lepiej ale za chwile jest to samo. Najlepiej jest w trasie gdy sie jedzie w miare równym tempie. Najgorzej w miescie gdzie trzeba co chwile przyspieszać.

Napisano
  • Autor

Coraz bardziej przekonuje sie ze to głowica pada. Jakie są orientacyjne koszty jej regeneracji + koszty wymiany.

Napisano

> Coraz bardziej przekonuje sie ze to głowica pada. Jakie są

> orientacyjne koszty jej regeneracji + koszty wymiany.

Ja bym nie wyciągał tak pochopnych wniosków. Sprawdź ciśnienie sprężania i zawartość CO w zbiorniczku wyrównawczym.

Napisano
  • Autor

> Ja bym nie wyciągał tak pochopnych wniosków. Sprawdź ciśnienie

> sprężania i zawartość CO w zbiorniczku wyrównawczym.

Jutro jadę do mechanika zobaczymy co on na to powie.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Nareszcie EUREKA!!! Zapchany miałem wydech autko teraz śmiga jak nowe moc wróciła yay.gif aż miło jeździć a już myślałem nad zmianą samochodu a tu taka niespodzianka. Teraz to sie boje wciskać gaz w podłogę hehe.gif

Ale wracając do tematu gdzieś 2 lata temu wymieniałem katalizator jak pamiętam w środku już nic nie było ale myślałem ze cały ten wkład się wypalił. Niestety poszedł on w tłumik i z biegiem czasu wszystko się zakorkowało choc tłumnik wyglądał całkiem dobrze trzeba było wymienic.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.