Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BRC Seq24 - jaki jest czas przejścia z noPB na LPG ?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Problem mam następujący:

W instalacji jak w tytule zainstalowałem przekaźnik czasowy odcinający pompę paliwową benzyny dwie sekundy po otrzymaniu napięcia przez cewkę zaworu LPG. Latem wszystko było OK, ale zimą zaczęły się problemy objawiające się szarpnięciem podczas przejścia na LPG (podczas jazdy) lub gaśnięciem silnika (jeśli przełączenie następowało na wolnych obrotach). Zastanawiam się, czy przyczyną nie jest zbyt krótki czas przekaźnika (być może zbyt wcześnie odcinam pompę paliwową).

Co koledzy na to ?

Napisano

A nie mozesz po prostu obejsc przekaznika na czas testów- wtedy bedzie wiadomo czy cos sie dzieje z instalacja czy problemem jest czas

Napisano

Też mam BRC sequent 24 i u mnie jak pierwszy raz przechodzi z noPB na LPG to czasem przy niższych temperaturach czuć lekki spadek obrotów (ok 50obr/min).

Podczas jazdy 0 oznak przejscia na LPG no może poza zmiana koloru diodki.

Czas od zadziałania elektrozaworu na butli do przełączenia na gaz to ok 2-3 sek.

Napisano
  • Autor

> A nie mozesz po prostu obejsc przekaznika na czas testów- wtedy

> bedzie wiadomo czy cos sie dzieje z instalacja czy problemem

> jest czas

Mogę, ale zamontowałem go w dość nieprzyjemnym miejscu - pod tablicą z przekaźnikami, na dnie skrzynki (było tam trochę miejsca), więc grzebanie tam podczas mrozów nie należy do przyjemności (nie mam garażu). Liczyłem na jakieś praktyczne doświadczenia kolegów.

Napisano
  • Autor

> Czas od zadziałania elektrozaworu na butli do przełączenia na gaz to

> ok 2-3 sek.

OOO - to mogę być "na styk", albo mi brakuje.

Tylko dlaczego latem działało ?

Napisano

> OOO - to mogę być "na styk", albo mi brakuje.

> Tylko dlaczego latem działało ?

temperatura gazu ?

u mnie też przy niższych temp dłużej się przełącza i czuć zmianę

Napisano

> Mogę, ale zamontowałem go w dość nieprzyjemnym miejscu - pod tablicą z przekaźnikami, na dnie skrzynki (było tam trochę miejsca), więc grzebanie tam podczas mrozów nie należy do przyjemności (nie mam garażu)...

Dlatego ja zamontowałem jeszcze przełącznik, który odłącza odcięcie pompy benzyny. Przełącznik ten przydaje się także jak robię auto adaptację ...

U mnie jest 2s i praktycznie nie czuć podczas przełączania, a nie mam żadnej zwłoki na odcięciu pompy benzyny ...

Jeżeli wlot lpg jest blisko wtryskiwaczy benzyny, to 2s powinno być wystarczające ...

Napisano
  • Autor

> Jeżeli wlot lpg jest blisko wtryskiwaczy benzyny, to 2s powinno być

> wystarczające ...

No to chyba mam problem...

Korzystając z weekendowej pogody wydłubałem jednak przekaźnik i zmieniłem mu czas na ok. 10 sekund.

Pierwsza próba przejścia na LPG na wolnych obrotach i od razu doopa......zgasł.

A czy to możliwe, żeby powodem była nisko ustawiona temperatura przejścia na LPG (mam 30 stopni) ?

Wkurza mnie to, bo po takim zgaśnięciu i powtórnym zapaleniu auta mam "check"a (na ogół gaśnie na drugi dzień).

Napisano

> No to chyba mam problem...

> Korzystając z weekendowej pogody wydłubałem jednak przekaźnik i

> zmieniłem mu czas na ok. 10 sekund.

> Pierwsza próba przejścia na LPG na wolnych obrotach i od razu

> doopa......zgasł.

> A czy to możliwe, żeby powodem była nisko ustawiona temperatura

> przejścia na LPG (mam 30 stopni) ?

> Wkurza mnie to, bo po takim zgaśnięciu i powtórnym zapaleniu auta mam

> "check"a (na ogół gaśnie na drugi dzień).

ustaw sobie temp przełaczania na 39 stopnie, tyle ile jest fabrycznie. poza tym ustawiłem sobie paramater, ze nie przełączy na gaz poniżej 1600 obrotów. od tego czasu nigdy nie zgasł przy przełaczaniu.

Napisano

> ustaw sobie temp przełaczania na 39 stopnie, tyle ile jest fabrycznie. poza tym ustawiłem sobie paramater, ze nie przełączy na gaz poniżej 1600 obrotów. od tego czasu nigdy nie zgasł przy przełaczaniu.

Mi też nie gasł - do tej zimy, gdzie po zatankowaniu jakiegoś lewego paliwa gaśnie prawie zawsze po przełączeniu na lpg i przed osiągnięciem nominalnej temp. pracy silnika. Mam ustawione 15°C i przełączanie na 500 obr.

Napisano

> Mi też nie gasł - do tej zimy, gdzie po zatankowaniu jakiegoś lewego

> paliwa gaśnie prawie zawsze po przełączeniu na lpg i przed

> osiągnięciem nominalnej temp. pracy silnika. Mam ustawione 15°C

> i przełączanie na 500 obr.

wtryski masz zalepione jedż żeby przczyscili ci wtryski smirk.gif

Napisano

> wtryski masz zalepione jedż żeby przczyscili ci wtryski

Jak jest zimny to dźwięk pracujących wtryskiwaczy jest "metaliczny" - podejrzewam także uszkodzenie gumek w tłoczkach ...

Zestaw naprawczy już mam, ale przez pewien czas było ok i na razie się wstrzymałem z regeneracją ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.