Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hamulec mi się zaciął - nie wiem co dalej

Featured Replies

Napisano

Sytuacja jest taka:

Parking po jeździe, zaciągam ręczny a wajcha stanęła mi prawie pionowo ale hamulec trzymał dobrze. Po 15 minutach pojechałem dalej ale już coś było nie tak z hamulcami, pedał mi pulsował przy delikatnym naciskaniu, pociągnąłem trochę ręczny i ustało. Dojechałem do celu znowu zaciągam i już złapało na 2gim ząbku, puściłem bo chciałem podjechać trochę do przodu a tu mi tył trzyma jak nigdy dotąd.

Pewnie samoregulator napiął się za dużo.

Poza tym z prawym kołem sobie poradziłem przy użyciu młotka, za to lewa strona ni hu hu, nawet zakręcić koła nie dam rady w żaden sposób żeby dostać się do samoregulatora.

Pytania:

- w którą stronę kręci się ząbkami na samoregulatorze do góry czy w dół?

- jakie prawdopodobieństwo jest że nie będę dał rady nim pokręcić?

- jeśli nie będę w stanie nic zrobić to ciąć szlifierką bęben czy jest jakiś lepszy sposób?

Pomocy oslabiony.gif

Napisano

> Pomocy

A może zamarzła Ci linka w pancerzu? Głupi pomysł, ale bywały takie przypadki, że woda wlazła w pancerz i zamarzła. Jaka tam u Ciebie temperatura dzisiaj?

Napisano
  • Autor

Nic nie zamarzło linka jest w miarę luźna, jutro jeszcze spróbuję popuścić ją przy rączce ręcznego, ale coś czuję że bez lawety się nie obejdzie icon_rolleyes.gif

Napisano

> Nic nie zamarzło linka jest w miarę luźna, jutro jeszcze spróbuję

> popuścić ją przy rączce ręcznego, ale coś czuję że bez lawety

> się nie obejdzie

ja tak kiedys mialem w 2.0 - zacial sie z tylu i musialem sciagac kolo i odbijac reczny - ale u mnie zapiekl sie pancerzyk, przy tylnym kole

od tego czasu nie zaciagalem recznego w 2.0 wink.gif, linka wymieniona na nowa

Napisano
  • Autor

Linkę odkręciłem ile się dało jest luźna do samego końca, koło nadal stoi, choć trochę odpuściło po nocy i jeździe na siłę icon_rolleyes.gif.

W każdym bądź razie jutro z rana przyjeżdża laweta i wstawiam auto do mechaniora, auto dostanie nowe bębny i klocki, a co wyjdzie w międzyczasie to się okaże.

Ciekaw jestem jak oni zdejmą ten bęben...

Napisano

> Ciekaw jestem jak oni zdejmą ten bęben...

Poluzują samoregulator przez dziurkę.

Napisano
  • Autor

> Poluzują samoregulator przez dziurkę.

No właśnie... bo ja jednak nie potrafię tego zrobić...

Napisano

> No właśnie... bo ja jednak nie potrafię tego zrobić...

Jak bębny idą do wymiany to dwa odpowiedniej wagi młotki rozmienią bęben na drobne.

Można też zeszlifować łby bolców trzymających szczęki.

Zluzowanie zablokowanego samoregulatora może stanowić nie lada problem.

Przypominam ,że otwory w bębnie są nagwintowane i wkręcając dwie śruby M10 mamy ściągacz gotowy.

Napisano

Witam

Ja miałem podobne przypadki gdy odkleiła mi się okładzina z jednej ze szczęk. Zakończyło sie wymianą szczęk, jednego samoregulatora, cylinderków i przy okazji krótkich przewodów.

(jak już rozebrałem to zrobiłem ogólny remoncik :-) )

Pozdrawiam

Napisano

> Jak bębny idą do wymiany to dwa odpowiedniej wagi młotki rozmienią

> bęben na drobne.

>

Po takich strzałach to łożysko piasty też powie szybko "papa".

Napisano
  • Autor

I u mnie już po naprawie:

Tak jak Tobie odkleiła się okładzina, a samoregulator był uszkodzony, chociaż możliwe że ja sam się do tego trochę przyczyniłem.

Ogólnie to mechanior zamawiał 3 zestawy szczęk bo niewiedział które będą dobre, a samoregulator zamawiali w ASO Fiata bo nikt nie był w stanie go ściągnąć w 60-cio tysięcznej wiosce...

Wymienione zostało:

- szczęki

- bębny

- samoregulator

- 2x cylinderki

Z robocizną i uzupełnieniem płynu hamulcowego zapłaciłem 535zł więc tragedii nie ma smile.gif

Pozytywne aspekty są takie że: w końcu ręczny mi trzyma dobrze i przestało huczeć z tyłu.

Napisano

Witam

Ja samoregulator kupiłem w sklepie(specjalizacja Fiat) w cenie chyba ok 120zł w Kielcach. Robocizną zająłem się sam ale chyba już bym się nie podjął drugi raz (zająłem ojczulkowi garaż chyba na 4 dni)

Życzę przyjemności z jazdy.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.