Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dwa problemy

Featured Replies

Napisano

witam na początek dwa problemy z uniakiem przerywa na obrotach przy dodawaniu gazu nie jest to dławienie, druga sprawa to żarzy się kontrolka ładowania

Pozdrawiam

Napisano

Kontrolka ładowania oznacza ni mniej ni więcej tylko problemy z alternatorem grinser006.gif A co konkretnie to już nie nam tu wróżyć, z resztą za mało szczegółów żeby coś pomóc ok.gif

Napisano

jaki silnik masz w Uno? Czy gaźnik czy wtrysk? Co do kontrolki alternatora to padnięta dioda wzbudzenia, którą trzeba wylutować i założyć nową. Pocieszające jest to że ja z tą kontrolką przejeździłem około 2 lata wink.gif

Napisano
  • Autor

> jaki silnik masz w Uno? Czy gaźnik czy wtrysk? Co do kontrolki

> alternatora to padnięta dioda wzbudzenia, którą trzeba wylutować

> i założyć nową. Pocieszające jest to że ja z tą kontrolką

> przejeździłem około 2 lata

1.0 wtrysk, no właśnie też ta kontrolka się już świeci dobre 3 miesiące(ale jak dodaje gazu to przygasa), akumulator nie pada to znaczy ładowanie jest icon_rolleyes.gif

Napisano

ładowanie wtedy jest wink.gif ale później zaczną ci światła "mrugać" raz będą przygasać za chwilę ostro świecić. Co do przerywania silnika to czy obroty biegu jałowego są normalne? Kiedy występuje szarpanie? Zaczął bym od najtańszych i najprostrzych elementów do sprawdzenia. Sprawdzić świece (gdy mają duży przebieg -wymiana przy małym odstęp elektrod wyregulować) Kable WN czy w nocy nie świecą- czy nie mają przebicia. Jak szarpanie występuje po dodaniu gazu może być przypchany filtr paliwa lub powietrza - ewentualna wymiana. Można też ruszyć kostki- może któraś dobrze nie łączyć. Uff to na początek hmm.gif

Napisano

> 1.0 wtrysk, no właśnie też ta kontrolka się już świeci dobre 3

> miesiące(ale jak dodaje gazu to przygasa), akumulator nie pada

> to znaczy ładowanie jest

dopasuj objawy do tabelki waytogo.gif

283466569-skanowanie0001.jpg

post-109606-14352506716834_thumb.jpg

Napisano

> druga sprawa to żarzy się

> kontrolka ładowania

> Pozdrawiam

U mnie okazało się, że było już wytarte uzwojenie na wirniku :/ auto chodziło, ładowanie niby było OK, lampka się żarzyła.

Wymieniono wirnik (założony od CC), regulator napięcia (komplet ze szczotkami i szczotkotrzymaczem) i łożyska.

Od tamtej pory kontrolkę ładowania widzę tylko gdy włączę zapłon - tak jak być powinno zlosnik.gif

Napisano

I się tu wepnę. Bo mnie światła przygasają jak jest zimny silnik i luz wrzucony, a później jak jest ciepły to wszystko norlmalnie świeci. Normalne te zjawisko jest, czy coś złego wróży?

Napisano

> I się tu wepnę. Bo mnie światła przygasają jak jest zimny silnik i

> luz wrzucony, a później jak jest ciepły to wszystko norlmalnie

> świeci. Normalne te zjawisko jest, czy coś złego wróży?

Sprawdź ładowanie, jak będzie wyglądało na OK, to zajmij się altkiem, poza tym klasyka czyli kostki obejrzeć.

Znaczy się ładowanie > kostki > rozebrać altek

Napisano

> Sprawdź ładowanie, jak będzie wyglądało na OK, to zajmij się altkiem,

> poza tym klasyka czyli kostki obejrzeć.

> Znaczy się ładowanie > kostki > rozebrać altek

Łdowanie musi być dobre, bo przez całą zimę nie padł aku a to jest już od listopada... się tak przygasa... KOstki? ale gdzie? Bo towszystko przygasa... i lampy przód i w śroku deska, oświetlenie w podsufitce... I TYLKO NA ZIMNYM SILNIKU JAK TEMPERATURKI ZŁAPIE TO sie nic nie dzieje

Napisano

> a kontrolka ci się żarzy?

tak leciutkoledwo co... jak ciemniej jest to widać... Ja to przypadkowo w garażu odkryłem...

Napisano

jeszcze na twoim miejscu sprawdziłbym mocowanie masy do samochodu i kabli przy alternatorze. Może pomoże. U mnie żarząca się kontrolka od czasu do czasu normalnie gasła, zwłaszcza na zimnym silniku. W końcowym etapie już mocno się paliła (przygasała a za chwilę mocno się paliła a wraz z nią wszystkie światła- dyskoteka normalnie). Odczułem to przy włączonym wentylatorze nagrzewnicy. Chodził normalnie na moment zwalniał i nagle dostawał bardzo szybkich obrotów. Wymiana regulatora ze szczotkami nie pomogła crazy.gif

Napisano

> jeszcze na twoim miejscu sprawdziłbym mocowanie masy do samochodu i

> kabli przy alternatorze. Może pomoże. U mnie żarząca się

> kontrolka od czasu do czasu normalnie gasła, zwłaszcza na zimnym

> silniku. W końcowym etapie już mocno się paliła (przygasała a za

> chwilę mocno się paliła a wraz z nią wszystkie światła-

> dyskoteka normalnie). Odczułem to przy włączonym wentylatorze

> nagrzewnicy. Chodził normalnie na moment zwalniał i nagle

> dostawał bardzo szybkich obrotów. Wymiana regulatora ze

> szczotkami nie pomogła

a jutro jak nie zapomnę to posprawdzam i pobadam... na to nie wpadłem hmm.gif

Napisano

> a jutro jak nie zapomnę to posprawdzam i pobadam... na to nie wpadłem

Ile masz przebiegu, jak już będziesz przy altku zajrzyj do niego, tak jak Ci mówiłem, u mnie ładowanie było, ale jak zobaczyłem wirnik to się załamałem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.