Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowe lepsze żarówki a brak przekaźnika

Featured Replies

Napisano

Witam planuję (chyba z braku zajęcia) wymienić zwykłe żarówki w mojej astrze na żarówki Philips Night Guide H4 (mijania/drogowe) aby osiągnąć lepsze oświetlenie podczas jazdy szczególnie nocą gdyż często tak podróżuję, jednak przeglądając internet spotkałem się z opiniami że pomaga też wstawienie przekaźników. Jako że mam kiepskie pojęcie o mechanice elektryce to chciałem zapytać czy sama zmiana żarówek da jakiś fizyczny efekt czy konieczne będzie założenie też tych przekaźników??

Astra jak w opisie

Napisano

Da. Wg mnie nawet calkiem sporo. Jezeli do zarowek dolozysz przekazniki oraz wymienisz lampy (na nowe, nie zniszczone) Tto roznica bedzie kolosalna.

Pozdrawiam

Napisano

> czy sama zmiana żarówek da jakiś fizyczny efekt czy konieczne będzie

> założenie też tych przekaźników??

Nie wiem czy czytałeś manual . We wstępie, punkt "Cel", starałem się wyjaśnić co dają przekaźniki.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Nie wiem czy czytałeś manual . We wstępie, punkt "Cel", starałem się

> wyjaśnić co dają przekaźniki.

> Pozdroofka

No fakt dopiero teraz zapoznałem się z treścią manuala który podałeś. Rozumiem, że efekt będzie w zasadzie znikomy jeśli nie zainstaluję przekaźnika. Czy laik poradzi sobie z zamontowaniem tego wg twojego sposobu??

Chociaż ostatnie zdanie manuala troche zaprzecza celowi jaki chcę osiągnąć bo myślałem, że poprawa będzie wyraźniejsza.

"Jeżeli podłączyliśmy wszystko dobrze powinniśmy stwierdzić, że... nie widać żadnej zmiany w działaniu świateł sprzed modyfikacji smile.gif

Jedyna różnica to ciche klikanie przekaźników przy włączaniu, przełączaniu świateł. Oczywiście możemy poprawić sobie samopoczucie myślą, że mamy o kilka, kilkanaście procent więcej mocy żarówek czyli więcej światła"

Napisano

> Rozumiem, że efekt będzie w zasadzie znikomy jeśli nie zainstaluję przekaźnika.

Powiem tak: bez przyrządów pomiarowych ocena czy jest lepiej i jak bardzo lepiej jest bardzo subiektywna. Jeden powie, że nie widzi różnicy, drugi że różnica jest kosmiczna. Zapodając przekaźniki jesteś pewny dwóch rzeczy: zabezpieczyłeś przełącznik pod kierownicą przed upaleniem oraz jesteś pewny, że żarówki dostają pełne napięcie instalacji.

> Czy laik poradzi sobie z zamontowaniem tego wg twojego sposobu??

Z wiedzy i umiejętności jakie powinieneś posiadać, to umiejętność cięcia przewodów i kończenia ich konektorami. Jakieś pojęcie o lutowaniu też powinieneś mieć.

Starałem się tak napisać manual, aby ktoś kto się za to weźmie nie musiał kombinować co do czego, tylko krok po kroku, kabelek po kabelku, kolor po kolorze podłączył wszystko. Myślę, ze dasz radę.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Jeden powie, że nie widzi

> różnicy, drugi że różnica jest kosmiczna.

No fakt tu się zgodzę, dzięki za pomoc postaram się coś z tym zrobić jak będę miał wolne. Podrawiam

Napisano

> nie widać żadnej zmiany w działaniu świateł sprzed modyfikacji

> Jedyna różnica to ciche klikanie przekaźników przy włączaniu,

> przełączaniu świateł.

W działaniu, no bo jaka może być różnica? Przełączniki działają tak samo wink.gif

> Oczywiście możemy poprawić sobie

> samopoczucie myślą, że mamy o kilka, kilkanaście procent więcej

> mocy żarówek czyli więcej światła"

No... Masz kilkanaście procent więcej mocy żarówek, właśnie o to chodziło.

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.